Şehit Ali İhsan Kalmaz (ŞAİK) Anadolu Lisesi öğrencileri, Eğirdir Gölü'nü kirlilikten korumak için çalışma başlattı.
ŞAİK Lisesi öğrencileri, 2. Çevre Şenliği etkinlikleri kapsamında Eğirdir Gölü'nü ele aldılar. Türkiye'nin önemli tatlı su ve içme suyu kaynaklarından biri olan Eğirdir Gölü'nün her geçen gün kirlendiğini, toplu bir seferberlik başlatılmadığı takdirde gölün kaybedileceği konusunu işleyen öğrenciler, göl için ''farkındalık yaratma'' çalışması başlattı.
Proje Koordinatörü Ümran Beyhan Süldür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 50 yılda yapılan hatalı ve kontrolsüz faaliyetler nedeniyle tehlikeli bir sürece girildiğini ve bu tehlikenin fark edilebilmesi için 80 öğrencinin katılımıyla ''seferberlik çalışması'' başlattıklarını kaydetti.
Süldür, öğrencilerin göl çevresindeki yerleşim birimlerine ziyaretler düzenleyerek belirlenen kirlilik nedenlerini birebir anlattıklarını ve bu şekilde bilinçlendirme ve farkındalık yaratmaya çalıştıklarını söyledi. Süldür, göldeki kirlenme nedenlerine ilişkin de şu bilgiyi verdi:
''Yalvaç'taki deri sanayi atıklarının doğrudan göle karışması, Eğirdir merkez hariç 81 yerleşim merkezinin biyolojik atıklarının doğrudan göle bırakılması, dağlardan yüzey suları ile taşınan toprakların göle akması, göle yakın meyve ve sebze bahçelerinde yapılan bilinçsiz ilaçlamanın ve gübrelemenin doğrudan göle karışması gibi nedenler, Eğirdir Gölü için büyük tehlike oluşturuyor.''
Süldür, öğrencileriyle yerleşim birimlerine yaptıkları ziyaretlerde sorunları tek tek ele aldıklarını kaydetti. Öğrencilerin göl için başlattığı ''farkındalık yaratma'' çalışmasına vatandaşlardan duyarlılık beklediklerini belirten Süldür, ''Eğirdir Gölü'nde ortaya çıkan tehditleri en çok dikkate alanlar öğrenciler oldu. Bu da gençlerin duyarlılığının ne derece yüksek olduğunu gösteriyor'' dedi.
Bu çalışmayla sosyal sorumluluk duygusunu geliştirdiklerini ifade eden Süldür, yerel yöneticilere öğrencilerin seslerini duymaları yönünde çağrıda bulundu.