Acaba çocuklarımızı sağlıklı besliyor muyuz?

Çocukların okul başarısı için ihtiyacı olan besinleri dengeli bir şekilde tüketmesi önemlidir. Şiddetli besin öğesi yetersizlikleri öğrencilerde öğrenme üzerine dikkat dağınıklığı, algılamada ve öğrenmede güçlük, yorgunluk gibi olumsuz etkiler oluşturabilmektedir.

Vücudumuzun benzini KAHVALTI!

Yapılan çalışmalarda kahvaltı yapan öğrencilerin daha başarılı oldukları, daha geç yorgunluk hissi yaşadıkları ve özgüven sahibi oldukları gözlenmiştir. Kahvaltı yapan öğrenciler; derslere daha çok katılır, problemleri daha kolay çözer ve derse daha iyi odaklanırlar. Ayrıca kahvaltı yapan çocuklarda obezite görülme oranı daha azdır.

Çocuklara özel olarak hazırladığım basit kahvaltı örnekleri ;

Kaşarlı veya beyaz peynirli tost, ceviz ve süt,

Tam buğday ekmeği üzerine sürülmüş fıstık ezmesi ve süt,

Haşlanmış yumurta, domates, salatalık, yeşillikler, pekmez ve taze sıkılmış meyve suyu ve

Meyve, muz, kuru üzüm, çilek, bal ve süt eklenmiş yulaf ezmesi.

Bazı okullarda yemeği evden okula yemek taşıma durumu olabilir. Beslenme çantası ile taşınan besinlerde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Anneler, çocuklara pratik ve yemesi zevkli besinlerin yanı sıra sağlıklı, güvenilir, besleyici olan besinleri hazırlamalıdır.

Örneğin; sandviç, çiğ sebzeler (salatalık, havuç vb.) kuru veya taze meyveler, kuruyemişler (badem, ceviz, fındık vb) gibi. Beslenme çantası da hijyen açısından her zaman temiz olmalı, kanserojen madde içermemelidir.

Aile, her çocuğun hayatında çok önemli bir unsurdur. Çocuklar birçok konuda olduğu gibi beslenme alışkanlıklarında da her zaman için anne ve babalarını örnek alırlar. Bu nedenle çocuğunuza sağlıklı ve dengeli beslenmeyi öğretmek istiyorsanız işe ilk önce kendinizden başlamanız gerektiğini de unutmayın.

Sağlıklı çocuklar, sağlıklı nesillerdir.

IHLAMUR BESLENME VE DİYET KLİNİĞİ

Diyetisyen Hilal Nur AVCI KARAKUYU

Adres: Davraz Mah.104.Cad no:40A/16

Şehir Hastanesi Karşısı

Tel: 05454452687