AKP Isparta İl Başkanı Av. H. Kemal Kurt'un Bir Gazeteye Verdiği Demeçte ITSO Aleyhine Sert Eleştirilerde Bulunmasına ITSO'dan Sert Tepki Geldi. Bugün Bir Basın Açıklaması Yapan ITSO Başkanı H.Hüseyin Kaçıkoç Kurt'un Eleştirilerine Şunları Söyledi.

30 Ocak 2007 Salı günü bir yerel gazetede Ak Parti İl Başkanı sayın H. Kemal Kurt tarafından Odamız asılsız ve yanlış bilgilere dayanan açıklamalarla suçlanmıştır. Bu durum karşısında söz konusu açıklamaya bir cevap verilmesi zarureti doğmuştur:

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi ve meclisi 5 Mart 2005 tarihinde göreve gelmiştir. Sayın başkan ise, yaklaşık 8 aydır ilimizde bulunmaktadır. Daha önce yapılanlar hakkında yeterli bilgi sahibi olmadan son 4 yılı kapsayacak şekilde değerlendirme yapması doğru değildir. Bilgi sahibi olmadan hüküm sahibi olunamayacağını sayın başkana hatırlatırız.

Sayın Kurt, il başkanı olduğunun ikinci gününde oda yönetimimizce ziyaret edilmiş, bunun dışında kendisi ile birkaç kez yapılan görüşmede ilin ekonomisi ve sorunları kendisine aktarılmıştır. Aradan geçen 8 aylık süre içerisinde sayın başkanın ticaret ve sanayi odasına bir kez dahi ekonomik amaçlarla bilgi edinmek üzere gelmemiş olması samimiyeti konusunda ciddi şüpheler uyandırmaktadır. İktidar partisi mensubundan beklenilen, kendisine iletilen bu sorunlara çözüm üretmesidir. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası sorunu ortaya koymuş, yatırım alanları göstermiş, gerek ulusal gerekse uluslar arası yatırımcılarla görüşmeler yapmıştır. Bunun ötesinde sorunun çözümü için gereken siyasi irade, iktidar tarafından gösterilmelidir. Sayın il başkanının yapması gereken, görevini yerine getirmeye çalışan kurumları suçlamak değil, bu konuda kendisinin ne yaptığını ve vardığı sonuçları açıklamak olmalıdır. Örneğin, ilimizin teşvik kanunu kapsamına alınması konusunda ne çalışma yapılmıştır, ne sonuç alınmıştır. Başkanın istediği ve Isparta için hayati önem taşıyan proje 10 dolar ile kaybettiğimiz teşvik kapsamına girmektir. Başkanın sadece bu projeyi bile iktidarı döneminde hayata geçirmesi Isparta"ya yapacağı en büyük hizmet olacaktır.

Sayın İl Başkanı açıklamasında “ Isparta ne üreteceği, pazarlayacağı konusunda net bir durum yok” demekte ve ITSO"da bir AR-GE kurulmasını teklif etmektedir. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası üretim yapmayan bir kuruluş olarak AR-GE bölümüne sahip olmayabilir. Ancak, üretim yapan KOBİ"lerimize bu amaçla yön gösterebilmek üzere oda bünyesinde KOSGEB"e bağlı olarak bir birim oluşturulmuş, Isparta"daki imalat işletmeleri kayıt altına alınmış, bunlardan yaklaşık 100 tanesi KOSGEB tarafından sağlanan desteklerden yararlandırılmıştır. Ayrıca, AR-GE faaliyetlerinin desteklenmesi ve Isparta"da yeni teknolojiye dayanan sanayinin gelişmesini sağlayabilmek amacıyla, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Teknoloji Geliştirme Merkezi ve ayrıca Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknokent) kurulması sağlanmıştır.

Sayın başkanın açıklamalarının aksine, Isparta"da neler üretileceği konusunda yeterli doküman ve belge bulunmaktadır. Anlaşılan sayın başkan mensubu bulunduğu hükümetinin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 2003 yılında hazırlanmış olan “Isparta Sanayi Potansiyeli ve Yatırım Alanları Araştırması”ndan; yine Odamızın da üyesi bulunduğu Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfınca 2003 yılında hazırlanmış “Bölgesel Gelişim Raporu”ndan tamamen habersiz görünmektedir. Her iki raporda da Isparta ekonomisi kapsamlı şekilde değerlendirilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.

Sayın başkan, “hazırlasınlar proje sayın bakan"a ben sunayım” demektedir. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası hazırladığı projeleri sayın bakana sunmak için il başkanına ihtiyaç duymamaktadır. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi seçimi müteakip göreve başladığı ilk ayda Sayın Başbakanımız başta olmak üzere, kabinenin neredeyse tamamıyla çeşitli görüşmeler yapmış ve sorunları iletmiştir. Hatta ağırlıklı olarak teşvik konusunu ilgilendiren bu görüşmeler sırasında iktidar partisine mensup bir milletvekilinin “30 yıl teşvik gördünüz yetmedi mi” sözü üzerine sayın Başbakanımız devreye girmiş ve “ben Ispartayı biliyorum. Organizede baca tütmüyor” demiştir. Bu da göstermektedir ki Isparta"nın sorunları ilgili makamlara yeterince anlatılmıştır. Sayın Kurt"un il başkanı olmadığı dönemde Ticaret ve Sanayi Bakanı sayın Ali Coşkun odamızı ziyaret etmiş, burada kendisine ilin ekonomisi, sorunları, çözüm önerileri ve Ispartalı sanayicilerin taleplerini içeren rapor yeniden sunulmuştur. Bu raporda belirtilen hususlardan bir tanesi ve Isparta için en önemli gördüğümüz husus bölgesel kalkınma ajansının merkezinin Isparta"ya kurulması talebidir. Sayın başkan kendisini ziyaretimiz esnasında kendisine de zikredilen bu konuda ne çalışma yaptığını açıklamaya davet ediyoruz. Başkan acaba bu konudaki talebimizi hatırlamakta mıdır?

Sayın başkan açıklamasında, “ITSO 4 yıldır ne proje getirmiş” demektedir. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Isparta"da Avrupa Birliği kaynaklarından desteklenen bir proje (Kilimcilik Eğitim ve Pazarlama Destek Projesi) yürütmüş, 230.000 Avro Isparta"ya girdi sağlamış ve başarıyla sonuçlandırmıştır. Yeni projeler için de hazırlıklar yapmaktadır. Bu projenin sonucu olarak bugün Isparta"dan aracı firma yoluyla ABD"ye kilim ihracatı yapılmakta, yaklaşık 240 kişi bu proje çerçevesinde gördüğü kurslardan edindiği kilim dokuma yeteneği sayesinde geçimi sağlamaya başlamıştır. Sayın başkanın bu konudan bile habersiz olması açıklamalarının ne denli bilgisizce yapıldığının açık bir kanıtıdır. Üniversite dışında il içerisinde ikinci bir kurumun daha böyle bir proje gerçekleştiremediğini sayın başkanın bilgilerine sunarız.

Sayın il başkanı, kendi bilgisizliğini tüm Isparta"nın bilgisizliği olarak değerlendirmektedir. Sayın başkan kendisinden bu bilgileri talep eden herhangi bir yatırımcı bulduğu takdirde biz bu bilgileri kendisine seve seve verebiliriz. Acaba il başkanımız Isparta"ya yatırım yapmak isteyen birini bulmuş da sırf bu bilgilerin kendisinde bulunmaması nedeniyle mi yatırımdan vazgeçilmiştir diye soruyoruz?  

Başkan açıklamasında, havaalanı konusunda bir şey yapamadığını açıklamakta ve Uşak Ticaret ve Sanayi Odasının bir yıllık bileti satın alarak uçuş başlattığını belirtmektedir. Her şeyden önce iktidar partisi il başkanından beklenen Isparta"nın en önemli sorunları arasında yer alan hava alanının atıl durumdan kurtarılması konusunda sevindirici bir açıklama yapmasıdır. En azından suçladığı kurumlara örnek olmak amacıyla sayın il başkanından beklentimiz, halen özelleştirme idaresine bağlı bulunan THY"nın sahibi bulundukları iktidar gücünü kullanarak Isparta"ya uçuş yapmasının sağlamasıdır. Yine, Uşak Ticaret Odasının bir yıllık bileti aldığı iddiası da tam olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Uşakta ilin önde gelen kuruluşları, ticaret ve sanayi odası, organize sanayi bölgesi başkanlığı, valilik ve belediye tarafından birlikte organize edilmiş ve bu kuruluşlar değişik adetlerde uçak biletini satın almışlardır. Uşakta yapılan bu oluşum, yine sayın başkanın Isparta"da bulunmadığı dönemde aynı şekilde ilimizde gerçekleştirilmiş, anlaşılan hava yoluna odamızca 6 ay süreyle tüm biletlerin alınması garantisi verilmiş ve bu sayede uzun yıllar sonra Isparta"ya uçuş başlatılmıştır. Isparta"daki bu oluşum ve başarı Uşağa örnek olmuştur.

Tekrar vurgulamak isteriz ki, iktidar partisinin mensubu il başkanımız, şikayet etmek ve kurumları suçlamak yerine iktidar gücünü kullanarak çözüm üretmeli ve gerçekleştirdiği çözümleri açıklamalıdır. Sonuç olarak, şu sorunun cevabını beklemekteyiz: İl başkanı olduğu günden bu yana iktidar gücünü temsil eden ve kullanan sayın Kurt Isparta ekonomisine ne katkı sağlamıştır?

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız. " dedi.