Isparta'nın sekiz asırlık Gülcü asri mezarlığındaki mezarlar harabeye döndü.

Isparta'nın en eski mezarlıklarından biri olan ve halk tarafından Binti Emir olarak isimlendirilen Gülcü Mezarlığı'nı görenler 'ölülere saygımız böyle mi olmalı?' diye yakınıyor. Bazı mezar taşlarının gelişigüzel etrafa yayıldığı bazı mezarların yeri belli olmasına rağmen taşlardaki adlar, ölüm ve doğum tarihlerinin silindiği görülüyor.

TARİHİ MEZARLIK

Gülcü Mezarlığı'nı bu kötü manzaradan kurtarmak için Mahalle Muhtarı Hüseyin Eroğlu kolları sıvadı. Isparta halkını Gülcü Mezarlığı'na sahip çıkmaya çağıran Eroğlu, özellikle ölü yakınlarından çevre ve mezarların düzenlemesi için duyarlılık göstermelerini istedi. Mezarlık Derneği ve Belediye ile mezarlığı harabe halinden kurtarıp güzel bir görünüme kavuşturmak için işbirliği kararı aldıklarını anlatan Eroğlu, şunları söyledi: "Bu mezarlık içerisinde bir tarihi barındırıyor. Tarihimize, geçmişlerimize

sahip çıkmazsak, gelecek nesillere bırakacak kültür mirasımız da olmaz."

SAHİPSİZ MEZARLARIN KİME AİT OLDUĞU TESPİT EDİLECEK

Halkın bu çalışmada ortak olmasının önemine değinen Eroğlu, şöyle konuştu: "Özellikle mezarlıkta yakınları olanların muhtarlığa veya derneğe gelip mezar yerlerinin tespiti konusunda bize yardımcı olmalarını bekliyoruz. Bu sayede mezarların kime ait olduğunu tespit edeceğiz. Sahipsiz mezarlar korumaya alınacak. Rastgele savrulmuş taşlardan mezarlığın arındırılması gerekiyor. Bu, Türk örf ve ananesine aykırıdır. Arazi temizliğinin ardından çevre düzenlemesi yapılacak. Amacımız, Gülcü Mezarlığı'nı gül bahçesine dönüştürmek."