Aileniz üzerinden siyaset yapılsa:
“SİZ OLSANIZ NE YAPARDINIZ?”

Haber Gazetesi Muhabiri Tuna Ünal’ı evinde misafir eden Isparta eski Valisi ve CHP Milletvekili Ali Haydar Öner, kendisi hakkında çıkan ‘hırçın ve saldırgan’ söylentilerine yukarıda ki cevabı verdi.
Siyasi rakipleri tarafından seçim süreci boyunca çok sık eleştirilen, suçlanan, günah keçisi ilan edilen Cumhuriyet Halk Partisi Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, eşi Saadet Şen Öner ile birlikte içini gazetemize döktü.

Mütevazi bir ev hayatı yaşayan ve komşuları ile ağabey kardeş ilişkisi sürdüren eski Vali yeni Milletvekili Öner, akşam üzerleri evinin bahçesinde komşuları ile birlikte çay içiyor, sohbet ediyor hatta onlara fıkralar anlatıyor.
Vali Öner ve eşi ile birlikte yaptığımız mülakatta dikkatimizi çeken diğer bir husus ise telefonlarının hiç susmayışı oldu. Öner’i sürekli iş isteyenler, kızının veya oğlunun tayininin isteyenler, sınavlardan zayıf alıp ta yükseltilmesini isteyenler arıyor.
Bunun son derece normal olduğunu söyleyen Öner; “Benim mazeret üretecek halim yok. İmkanlar ve kanunlar çerçevesinde elimden geleni yapıyorum ve yapmaya devam edeceğim” dedi.
Isparta ve görev yaptığı şehirlerde sevilen, saygınlık duyulan bir Vali olarak, Isparta’da Milletvekili olmak nasıl bir duygu diye sorduğumda ise Öner şu cevabı verdi; “Biz yetişme tarzı ve aldığımız devlet terbiyesi ile ülkemizin her karış toprağında kanımızın son damlasına kadar görev yaparız. Kimse dinini, ırkını, milletini, ailesini, cinsiyetini ve memleketini seçme hakkına sahip değil. Yüce Allah’ta beni Ali Haydar Öner olarak bu günlere getirmiş, bende bilgi ve tecrübelerimle Ispartalı kardeşlerime en iyi hizmeti vereceğim. Kimsenin bundan bir zerre kadar şüphesi olmasın” dedi.
Gözlemlediğimiz kadarı ile Milletvekili Ali Haydar Öner, seçim süreci boyunca çok yorulmuş. Kendisine bu sözü söylediğimiz de ise; “Bunlar tatlı yorgunluk. Yurttaşlarımızın ayağına gitmeyi ben yorgunluk olarak görmüyorum. Yeter ki halkımızın benim onların yanında olduğumu bilsin, onlardan biri olduğumu unutmasın bu bana yeter. Ispartalı için yatarak hasta olsam dahi çalışırım” diye konuştu.
Kendisini en çok üzen olayın ne olduğunu sorduğumuz da ise, Öner, aynen şu cevabı veriyor; “Benim ailem üzerinden siyaset yapanlar, eşim üzerinden siyaset yapanlar 1 dakika düşünsünler. Aynı şeyleri noktası ve virgülü ile kendilerine yapsalar nasıl bir duygu içerisine girerler. Bizler Türk milletiyiz. Türk erkeğiyiz ailemiz üzerinden prim de yaptırmayız siyasette. Benim özelime kadar girdiler. Bana hırçın ve saldırgan diyorlar. Ben aynı sözleri onların ailelerine söylesem ne yaparlar. Eşim Saadet Hanımefendi beni çok frenledi. Ben onların seviyesine düşmek istemiyorum”

SATILIK EV ARIYORUZ
Sempatik ve sevecen tavırları ile Isparta halkının yengesi olan Saadet hanımefendi ise kendilerinin Isparta’dan gidecekleri dedikodularına şu cevabı verdi; “Biz hiçbir yere gitmiyoruz. Ben Ispartalının yengesiyim. Hatta siz gelmeden önce satılık evlere baktık. Biz buradan ev arıyoruz. İlgililere de duyurulur. Şimdi ki oturduğumuz ev kira. Eğer burayı satmak isterlerse buraya da talibiz” dedi.
Milletvekili Ali Haydar Öner’de bu konuya açıklık getirerek; “Burhaniye de bulanan yazlığımızı satıp buradan ev almayı düşünüyoruz. Bizim hiçbir yere gitmek gibi amacımız ve gayemiz yok. Ben Isparta’nın öz evladıyım. Birde bana Ankara’dan Isparta’ya gelmez diyenlere sesleniyorum. Bakalım hangi milletvekili daha çok gelecek görüşürüz” dedi.
Neden Isparta’dan aday oldunuz sorumuza ise Ali Haydar Öner, şu cevabı verdi; “Nasıl Ispartalı hemşerilerimiz istediği yerden aday olabilecekleri gibi bende buradan aday oldum. Yukarıda da söylediğim gibi insanlar doğduğu yeri, cinsiyetini, v.b şeyleri kendileri seçmez. Ben hiçbir zaman aslımı inkar etmedim. Ama ipe sapa gelmez iddialar tamamen yalan ve yanlıştır. Hem ben Tunceli’li olsam Adana’lı olsam ne olacak ki? Onlar da insan değil mi onlar da bu topraklar da yaşamıyor mu? Onlar da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil mi? Bu şekilde saçma sapan açıklamalarda bulunanlar tamamen bölücüdür” diye konuştu.
Zaman zaman sert çıkışları bulunan Öner’e bunun sebebini de sorduğumda da; “Dediğim gibi ailem üzerinden siyaset yapıyorlar. Kendi haysiyetini koruyamayan, milletin haysiyetini nasıl korur. Yurttaşlarımın bir konu da dikkatini çekmek istiyorum. Bana karşı yürütülen psikolojik harekat ve tuzak hiçbir adaya ve milletvekiline karşı yürütülmedi. Bu açık bir hukuk ihlalidir. Beni hırçın olarak yorumluyorlar. Kendi haysiyetleri ve namusları söz konusu olduğunda suskun kalabilecekler mi acaba? Ben yine Ispartalı hemşerilerimizin bildiği Ali Haydar Öner’im. Hata ve hatta 5 kat daha efendiyim. Her art niyetli açıklamalara cevap verecek kadar yürekli Ali Haydar Öner var” diye konuştu.

YENİ BİR PROVOKASYON
Cumhuriyet Halk Partisi Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, kendisinin CHP’den istifa edip başka bir partiye geçeceği iddialarına da cevap verdi. Öner; “Bu yeni bir provokasyondur. Kimse bunlara aldırış etmesin. Ali Haydar Öner Kuvay-i Milliye ruhuna inanan birisidir. Büyük Atatürk’ün bu ülkeye yaptığı hizmetleri bilen birisidir. Bende bugüne kadar bunların farkında olmayanları görmeye davet ediyorum. Bazı gazeteci arkadaşlarımız kafalarına göre bir şeyler yazıyorlar. Bunların yazdıklarını da kadirşinas Ispartalı hemşerilerimiz itibar etmiyorlar” diyerek mülakatımızı tamamladık.

Haber Gazetesi Tuna ÜNAL