CHP Milletvekili Ali Haydar Öner'in Aralık 2010 tarihinde Isparta Valiliği'nden Kırklareli Valiliği'ne atama kararının bozulmasına yönelik yaptığı itiraz 3.5 yıl sonra Danıştay'da bozuldu.

Danıştay Beşinci Dairesince verilen kararda, Valilik görevinin istisnai memuriyetler arasında sayıldığı, Valinin ilde Devletin ve Hükumetin temsilcisi ve bunların idari ve siyasi yürütme vasıtası olduğunun hükme bağlandığı hatırlatılarak “Valinin bu görevinden alınarak merkezde görevlendirilmesi konusunda yönetime takdir yetkisi tanınmış ise de; yönetime tanınan takdir yetkisinin kullanımının mutlak ve sınırsız olmayıp, kamu yararı ve kamu hizmeti gerekleriyle sınırlı olduğu ve bu açıdan yargı denetimine tabi bulunduğu kuşkusuzdur” ifadeleri kullanıldı.

Danıştay Beşinci Dairesinin vermiş olduğu bu karar hukuk çevrelerinde “Danıştay AKP’ye Valilerin; sadece Hükumetin değil devletin valisi olduklarını hatırlattı” şeklinde yorumlandı. İşte o karar:

“Bakanlar Kurulunun sahip olduğu takdir yetkisinin, salt hükumet programının uygulanmasını sağlamak gibi bir nedenle İl Valilerinin görevden alınabileceği biçiminde sınırsız bir yetkiye dönüştürülmesine olanak tanımayacağı açıktır. Davalı yönetimlerce davacının, görevde bulunduğu kısa süre içinde görevini yerine getirmede yetersiz kaldığı ya da gereği gibi yerine getirmediği yolunda somut bilgi ve belge sunulamadığı görüldüğünden işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”

TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi, CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner’in, Isparta Valisi olarak görev yaptığı dönemde Başbakan Erdoğan 12 Eylül referandumu öncesi 7 Ağustos 2010 günü Isparta’ya gelmiş,  AKP İl Başkanlığı da şehrin çeşitli cadde ve kaldırımlarındaki panolara “Başbakan Tayyip Erdoğan Isparta’ya geliyor, Isparta Evet diyor” yazılı afişler astırmıştı. Söz konusu afişler diğer siyasi partilerin Seçim Kurulu’na yaptıkları itirazların haklı bulunması üzerine Vali Ali Haydar Öner’in talimatıyla kaldırılmış, bu uygulama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından “neden sadece Isparta” denilerek sert tepkiyle karşılanmıştı.

Konuyu inceleyen İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği12 Eylül 2010’da uygulanan referandumdan 1,5 ay sonrayaptığı 18 Ekim 2010 tarihli değerlendirmesinde “söz konusu uygulamanın YSK kararlarına ve hukuka uygun olduğunu” belirtmesine rağmen Vali Ali Haydar Öner, Bakanlar Kurulu Kararı ile Kırklareli Valiliğine atanmıştı.