Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta Belediyesi, Sosyal Hizmet Derneği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Göç İdaresi Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü arasında imzalanan "Onlar için El Ele Mülteciler İçin Çok Programlı Sosyal Uyum Projeleri" isimli protokol kapsamında “Hijyen” konulu bir seminer düzenlendi.

Kocatepe Kahve Evi Tiyatro Salonu’nda ilimizde yaşayan İran, Afganistan, Suriye, Irak, Somali gibi ülkelerden gelen kadın mültecilere yönelik gerçekleştirilen etkinliğin açış konuşmasını Sosyal Hizmet Derneği adına Prof. Dr. Mahmut Bülbül yaptı. “Sosyal hizmet” in insanların ihtiyaçlarını karşılayan bir terim olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bülbül, Derneğin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

İhtiyaçların çıkarmış olduğu sorunların evirilerek projeye dönüştüğüne değinen Proje Sorumlusu Ramazan Çelik, eğitim, sağlık, aile içi şiddet gibi pek çok durumla karşı karşıya kalan mültecilerin hayatını kolaylaştırabilmek adına çeşitli etkinlikler, kurslar düzenlediklerini belirtti.

Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Sallan Gül, sorunun uzun yıllardır var olduğunu belirterek Isparta’da 90’lı yıllardan itibaren başarılı çalışmalara imza atılarak gelen dostlarımızla insanca yaşamanın nasıl olması gerektiğinin gösterildiğini söyledi.

Isparta Belediye Başkan Yardımcı Fahrettin Gözgün de Türk milletinin muhacir-ensar ilişkisini çok iyi anlamış bir millet olduğunun altını çizerek hayatı kolaylaştırmak ve birlikte yaşamak amacıyla çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Gazi Mustafa Kemal’in barışın temsilcisi olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Vali Yardımcısı Dr. Hakan Kubalı ise Atatürk’ün ilkeleri ile dünyanın neresinde olursa olsun tüm insanlığa kucak açan bir millet olduğumuzu ifade etti.

Konuşmaların ardından SDÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nesimi Kişioğlu'nun katkıları ile Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Uskun moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Onlar için El Ele Mülteciler İçin Çok Programlı Sosyal Uyum Projeleri- Hijyen Semineri"ne geçildi.

Arapça ve Farsça dillerine de çevrilerek gerçekleştirilen semineri, Tıp Fakültesi Arş. Gör. Kıymet Batmaz verdi. Kadınlarda hijyen konusunu ele alan Arş. Gör. Batmaz, hijyenin sağlıklı olmanın ön koşulu olduğunu söyledi. Beden sağlığı kadar sosyal ve psikolojik yönden sağlıklı olmanın da önemine değinen Arş. Gör. Batmaz, kişisel temizlik ile birçok hastalığın önüne geçilebileceğini söyledi. Mikroorganizmaların su ve havada, toprakta, hayvanlarda, iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerde, iyi pişirilmemiş et ve balıklarda bulunduğunu dile getiren Batmaz, “Mikroorganizmalara, kirli eller, kan, kirli su ve hava yoluyla maruz kalmaktayız.” dedi. Seminerin Arapça çevirisini Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Seham Hendawi; Farsça çevirisini ise Sosyal Hizmet Derneği Yabancılar Temsilcisi Poune Jabbari yaptı.                                            

Seminer sonunda katılımcılara hijyen kitleri hediye edildi./İbrahim Demirayak