ROBERTET Türkiye CEO’su Koku Uzmanı Nihat Yılmaz’ın Fransa’dan getirip ekimini sağladığı Lavanta, Isparta için devasa bütçeli bir sektöre dönüştü: Itri ve Tıbbi Bitkiler Üretimi’nin Geliştirilmesi Projesi’ne Isparta’da dâhil edildi.

8 AİLEYE 128 BİN TL

Isparta’da 210 Dekar daha Lavanta bahçesi kurulacak. Eğirdir’de 20 Bin fide lavanta yetiştirilecek. Çiftçiye 5 Dekar arazi için 16 Bin TL kredi verilecek. Bunun 3 Bin 200 TL’si hibe. Öte yandan Koku Uzmanı Nihat Yılmaz, şimdi de Keçiborlu’da ücretsiz Zambak ekimleri yaptırıyor.

ŞİMDİ DE ZAMBAK İÇİN ÇABA GÖSTERİYOR

Yüzde 100 Fransa sermayeli ROBERTET A.Ş.’nin Türkiye CEO’su Koku Uzmanı Nihat Yılmaz’ın kişisel gayretleri, Isparta’da devasa bir sektörün doğmasına yol açtı. Fransa’dan Lavanta Fidesi getirip çiftçilere ücretsiz şekilde dağıtan Nihat Yılmaz, şimdi de Kılıç Köyü’nde (Keçiborlu) Zambak bahçeleri kuruyor.

ISPARTA’DA LAVANTA ZİRAATI NASIL BAŞLADI?

Gül Yağı şirketi Robertet, Itri ve Uçucu Yağlar için de 1980’li yıllarda yatırım yapmaya başladı. Bu bağlamda kurumsal anlamda Lavanta fideleri dikmeye başladı. Kılıç Köyü’nde (Keçiborlu) konuşlandırılan ROBERTET, 20 farklı bitki ve meyvenin yağını çıkarmaya başladı.

ROBERTET Türkiye CEO’su olarak atanan Koku Uzmanı Nihat Yılmaz, Fransa’dan Lavanta fidesi getirip çiftçilere ücretsiz şekilde dağıtmaya başladı. Ziraatı yaygınlaştırmak için de ‘ürün alım garantisi’ verdi.

BUGÜN LAVANTA ZİRAATI NE OLDU?

Bugün Keçiborlu Havzası, Mor Bahçeler ile kaplı çiftçilerin en önemli gelir kapılarından biri haline geldi. Lavanta Yağı ve katı kullanımı ile birlikte Isparta’da ortalama 5 Milyon Avro değerinde bir endüstri doğdu.Bunun yanı sıra Gıda Bakanlığı, Türkiye’de Lavanta Bahçesi kurmaya karar verdi.Buna Isparta’da dâhil edildi. Toplamda 210 Dekar’da Lavanta bahçesi kurulacak.

3 BİN 200 TL HİBE KAYNAK VERİLİYOR

Orman Bölge Müdürlüğü de Kuyucak ve Çukurören Köyü’nde (Keçiborlu) Lavanta bahçesi kurulmasına destek vermeye başlıyor: 8 aileye 128 Bin TL destek verilecek.Lavanta fideleri, Eğirdir’de yetiştirilecek.5 Dekar Lavanta bahçesi kurulması koşulu ile 12 Bin 800 TL kredi verilecek. Bunun 3 Bin 200 TL’si hibe olacak.