Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında, Isparta halkına Karbuz çeşmesi konusunda müjde niteliğinde açıklamalarda bulundu.

BAŞDEĞİRMEN; “KARBUZ ÇEŞMESİ HATTINA BAŞKA YERLERDEN SU VERİLMİŞ”
Mimar Sinan Caddesindeki Karbuz Çeşmesinin şehrin simge yapıtlarından birisi olduğunu ifade eden Başkan Başdeğirmen, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bilindiği gibi şehrimizin çok önemli tarihi değerleri var. Bunlardan biriside Karbuz Çeşmesi. Kentin simgelerinden bir tanesi olan bu çeşmeden Isparta’ya gelen ziyaretçilerin su içmesi sonucu bu şehirde kaldığına inanılıyor. Isparta’mız için önemli bir değer olan Karpuz Çeşmemizin eskiden çokça tüketilen buz gibi bir suyu vardı.

“BAŞKA HATLARDAN SU VERİLEREK KARBUZ ÇEŞMESİNİN ÖZELLİĞİ KAYBEDİLMİŞ”
Ancak, son zamanlarda bu çeşmemize olan ilgi azalmıştı. Bu konuda bir araştırma yaptık ve söz konusu çeşmemizin suyu daha önce tek hat üzerinden Andık Deresinden gelirken, bundan 7 – 8 yıl önce çeşmenin hattına Eğirdir’den gelen veya başka hatlardan gelen suların dahil edilerek ‘Buz gibi su’ özelliğinin kaybedildiğini öğrendik.

KARBUZ ÇEŞMESİNE ANDIK DERESİNDEN ÖZEL HAT ÇEKİLİYOR
Biz de bunun üzerine o çeşmeye özel bir çalışma başlattık. Yani, Karbuz Çeşmesinden bundan sonra da eskiden olduğu gibi yine Andık Deresinden gelen o buz gibi su akacak. Bu doğrultuda Belediye olarak Andık Bölgesinden Yenice Mahallesine kadar gelen suya ilave olarak Karbuz Çeşmesine kadar 2 bin 600 metre uzunluğunda özel hat çekerek bu çeşmemize bağlayacağız.

KARBUZ ÇEŞMESİNDEN BUZ GİBİ MEMBA KALİTESİNDE SU AKACAK
Diğer bir deyişle Andık Deresinin o güzel suyu artık direk olarak Karpuz Çeşmesine verilecek. Karpuz Çeşmesinden eskiden olduğu gibi yine memba suyu kalitesinde buz gibi bir su akacak. Bu kapsamda çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz ve çalışmalar önümüzdeki günlerde tamamlanacak” dedi.

Karbuz Çeşmesi Tarihi - Isparta
Isparta’ya su getiren Keçeci Hacı Mustafa Ağa tarafından Halil Hamid Paşa adına yaptırılmıştır. Masrafları Halil Hamid Paşa tarafından karşılanan çeşmenin kitabesinde “Yaptı Hamid Efendi anı reisi küttap / Bir nev-ser bu yerde lillah teşne-gane / Bu âbsaf olunca menendi feyzi câri / Bağı canâne döndü pazar ü Hindüvâne / Dad oldu revâni hâm yazdı bu resme tarih / Bu çeşme-i mübâreke heran ola revan. Sene 1194” yazmaktadır.

32x46 cm boyutlu kitabe bugün yok olmuştur. 1768 yılından 1945 yılına kadar Mimar Sinan Camii karşısında olan çeşme yol yapımı nedeniyle bugünkü yerine getirilmiş ve en son 1992 yılında yeniden mermer olarak dört yönde, dört musluklu olarak yapılmıştır.

Kaynakça : Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi.