Önce kabul etti, sonra istifasını geri aldı. Isparta Barosuna kayıtlı Baş, Isparta ve belki de Türkiye"de ilke imza attı.

 

Sanık, Mağdur ve Müştekîlerin CMK gereğince müdafi tayin talep veya reysen, muhakeme ve savcılığın talebi üzerine Baro tarafından avukatlar görevlendiriliyordu.

 

Yeni çıkan yönetmelik ile yapılan görevlendirmeye dair ücretlerin baro tarafından değil de adliye tarafından ödenmesi hükme bağlandı. Isparta Barosuna kayıtlı olan 200 civarındaki avukatlara bu görevlendirme ücreti, yaklaşık 10 aydır ödenmiyor.

 

Bunun üzerine Isparta Barosu"na kayıtlı avukatlar bu görevden istifa ettiler. Ama bunlardan birisi olan Ülkem Baş önce istifa ederken, sonra bu istifasını geri aldı. Geri almanın gerekçesini açıklayan Ülkem Baş, özetle şunları söyledi. CMK gereğince müdafi ve vekillerin görevlendirmelerine ilişkin yönetmeliğin, avukatlık mesleğinin bağımsızlığına aykırılık teşkil ettiği düşüncesiyle CMK müdafilik görevi üstlenmiş Isparta Barosu avukatlarının tamamı bu görevlerinden istifa etmişlerdir. İstifa eden meslektaşlarım ile birlikte ben de aynı düşünce ile istifa etmiştim. Ancak yönetmeliğin resmi gazetede yayımlanmasından sonra yaptığım incelemede, bu yönetmeliğin avukatların bağımsızlığına zarar vermek maksadıyla değil, öncelikle devletin üstün menfaatlerini korumak ve özellikle terör örgütü ile olası ve yasadışı menfaat ilişkisinin önünü kesmek maksadıyla yürürlüğe girdiği, bu beyanda istifamın benim askerime ve vatandaşıma kurşun sıkan hainlerin işine yaradığı kanaatına vardım. Diğer yandan bu istifalar adalet mekanizmasının sekteye uğramasına, yargısal faaliyetlerin durma noktasına gelmesine de sebep olmaktadır. Bu tablo, vicdanıma ve bugüne kadar aldığım milliyetçi öğretiye tezat teşkil etmektedir. Ayrıca istifalar konusunda Barolar Birliği veya Isparta Barosunun bir kararı veya yönlendirmesi de söz konusu değildir. Anlattığım nedenlerle İSTİFAMI geri aldım. CMK ve Adli Yardım görevlerine devam etmekteyim” dedi.


Isparta Barosu"na kayıtlı yaklaşık 200 avukatın 199"u bu görevden istifa etmelerine rağmen 1 kişinin yani Baroya kayıtlı Ülkem Baş"ın tekrar bu görevi üstlenmesi üzerine görüşlerine başvurduğumuz Isparta Barosu Başkanı Gamze Budak, konu ile ilgili şunları söyledi: “Arkadaşımızın tekrar görevi üstlenmesi kendi takdir ve düşüncesidir. Baromuza kayıtlı 200 kişiden 1 kişinin böyle düşünmesi normaldir. Ama bizim gayemiz bu mesleği geliştirmek, yasalara uygun olarak mücadelemizi devam ettirmektir. Bunu kamuoyunun ve görevi tekrar üstlenen arkadaşın takdirlerine bırakıyorum” dedi.