Isparta'da Yusuf Ziya Günaydın Döneminde seçim dönemine yatişmesi için gerekli çalışmaların tam olarak yapılmadan başlatıldığı Otogar projesinden tam bir skandal çıktı.

Isparta Belediyesi otogar projeside tam bir çıkmazın içinde. İhalede şimdilik %32 artırım yapılan inşaatın Isparta'ya maliyetinin 250 milyon liranın üzerinde olacağı öngörülüyor.

Başkan Başdeğirmen, sadece Otogar çatı kaplamasında yapılan Davraz ve Sidre tepelerinin silüetinin yapılması için 35 milyon lira ek maliyet olduğunu ifade etti.

Isparta'da Yusuf Ziya Günaydın Döneminde seçim dönemine yatişmesi için gerekli çalışmaların tam olarak yapılmadan başlatıldığı Otogar projesinden tam bir skandal çıktı.

İŞTE GÜNAYDIN’IN TERMİNAL PROJESİ

HAYALLER      : 90 MİLYON

GERÇEKLER   : 250 MİLYON

‘Dağların sulüeti gibi olsun’ deyip kağıda çizip verdiği çatı projesinin Isparta’ya bedeli 35 milyon TL

Elektrik tesisatı ve güvenlik Sistemi projesinin bugünkü Maliyeti: 62 milyon TL. Daha kötüsü Belirlenen malzemelerin Hiçbir Türkiye’de üretilmiyor.

GÜNDEME BOMBA GİBİ DÜŞEN YENİ TERMİNAL GERÇEKLERİ

Isparta Belediyesi Meclisi’nin ekim ayı son oturumunda Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in Yeni Terminal Projesi ile ilgili açıklamaları gündeme bomba gibi düştü. MHP’li Belediye Meclis Üyesi Mehmet Gökaslan’ın 2020 Performans Planı kapsamında Yeni Terminal Projesi’nü düşük miktarda ödenek ayrıldığına ilişkin eleştirisel konuşması üzerine mecliste terminal dosyasının açılmasına neden oldu. Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Yeni Terminal Projesi’ne ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

HASSAS BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ

“Yeni Terminal Projesi için şu ana kadar 68 milyon +KDV harcama yapılmış. Orada yapılmaması gereken yanlışlıklar yapılmış, eksiklikler olmuş. Geldiğimiz günden bu yana bu konu ile hassas bir şekilde ilgileniyoruz. Müteahhit firma tasfiye istedi ama Bakanlık redettik. Kararı belediyemize bıraktı.

KOT FARKI DÜŞÜNÜLMEMİŞ

Müteahhit firma ile görüştük. Neden böyle olduğunu, neden tasfiye istediklerini sorduk. Sizleri oraya götürüp, gezdireceğim. Orada anlatacaktım ama maden arkadaşımız sordu, söyleyelim. Burada büykü bir proje hatası var. 9 bloğun 1 blouğunda temel statiği unutkulmuş. 1 tane blokta temel statik yok. Burada bir kabahatli aramıyorum. İlave bodrum kat yapılmış. Kot farkından dolayı bu bodrum kat yapılmış.

16 bin 500 m2 kapalı alan. Yüksekliği 2 metre. Eğilerek yürümek zorudasınız. Otopark ile yapılabilir mi, diğer otoparka entegre edilebilir mi diye baktık ama olmuyor. Alt  döşemelerini yapmadan yapsanız bile olmuyor, arabadan inseniz kafanız tavana değecek. Bu kot farkı ve unutulan bodrum kattan ötürü ilave keşif artışı net 4.12 milyon TL+KDV. Statik projenin değişimi için yapılan maliyet 11,8 milyon TL+KDV.  Unutulan projenin ilave maliyeti 15 milyon TL olmuş.

DAĞLARIN SULÜETİ OLSUN DİYE 35 MİLYON TL HARCANMIŞ

Çelik kaplama ve uzay çatı. Çelik için 6.2 milyon TL, çatı kaplama için 5.1 milyon TL harcanmış. Toplam uzay çatı için 14.7 milyon TL harcanmış. Çatı kaplaması için 1.7 milyon TL ödenmiş. Müteahhit firma  ve vuzmanlar mevcut teknoloji ile çatının kapanmasının mümkün olmadığını söylüyorlar. Uzay çatıyı kapacağız. Ancak çatının değişmesi isteniyor. Bunun için de 20 milyon TL harcama yapmamız gerekiyor.

20 yeni harcanacak, 14’de harcanmış. O çatının toplam maliyeti 35 milyon TL. Projesi de yok. Sayın Başkan gelmiş, kağıda çizmiş ‘böyle istiyorum’ demiş. Müteahhit arkadaşlara sorduk neden böyle yaptınız? diye. Sayın Başkan ‘karşıdaki dağların sulüetini çıkarın’ demiş. Öyle istemiş, onlar da yapmış.

TÜRKİYE’DE OLMAYAN MALZEMELER YAZILMIŞ

Proje için elektrik tesisatı ve güvenlik sistemlerinin maliyeti 2017 fiyatı ile 22 milyon TL+KDV. Bugünün rakamları ile maliyet 62 milyon TL. Mekanik proje, tesisat 32 milyon TL. Hem de kullanılacak malzemelerin hiçbiri Türkiye’de üretilmiyor. İthal edeceksiniz.

VATANDAŞIN ARAZİSİ İŞGAL EDİLMİŞ

Kamulaştırma s orunları var. Daha kamulaştırmadan el atılmış. Peronlar sığmamış, başkasının arazisini işgal var. O kamulaştırma için de 52 milyon TL para gerekiyor. 200 milyon tamamlanması için gerekli, 52 milyon TL’de kamulaştırma için. Toplam 250 milyon TL. İnanın yan tarafa yeni otogar yapsak maliyeti 13 milyon TL.

DAVALIK OLURSA 2. ITKM OLUR

Belediye Başkanı Başdeğirmen, İYİ Partili Mustafa Dülgerbaki’nin ‘neden fesh etmiyorsunuz’ sorusu üzerine “ fesih edeceğiz. Zamanımız var. Eğer burada hukuki süreç başlarsa 2. Bir Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi gelir. Müteahhit firma dava açsın ITKM gibi olur” dedi.

KABALAK: KAMU ZARARI NE OLACAK?

Başdeğirmen, İYİ Partili Ramazan Kabalak’ın ‘kamu zararı ne olacak. Hesap sorulmayacak mı’ sorusu üzerine de ‘siz karar vereceksiniz’ diye cevap verdi.

PARALAR BOŞA GİTMİŞ

MHP’li Mehmet Gökaslan söz isteyerek müteahhit firmanın bu hataları bilerek iş yapmasını eleştirdi. Başkan Başdeğirmen de “8 mühendis, 1 mimar başkan var. Şehrimizde müteahhit firmaların projelerin ikim inceliyordu? Kimin odasında bekliyordu? Başkan odasında değil miydi? Maalesef memleketimizin paraları boşa gitmiş. Müteahhit firma ‘burada kot farkı var’ diyor. Başkan ‘yap ben öderim’ diyor. Onlar da yapmış” diye sözlerini tamamladı.