Kayıt dışı oto ticaretinde ürperten tablo

ITSO'nun düzenlediği 9. ve lO. Meslek Grupları toplantısında bir araya gelen galericilerin ortak sorunu; kayıt dışı otomobil alım-satımı olarak belirlendi. Galerici Yalçın Baysan, "İsparta'da faaliyet gösteren ve bizim tespit edebildiğimiz kayıt dışı 350 adet kişi veya işletme var'

İsparta Ticaret ve Sanayi Odası, önceki gün Halıkent Mahallesi'nde bulunan Park Suare de 9. ve lO.Meslek Grup toplantısı düzenleyerek firmalarını bir araya getirip sorun-çözüm değerlendirmesi yaptı. Top¬lantı komite ekibi, ITSO 9. Grup Meslek Komitesi Başkanı Şevki Tığlı, lO.Meslek Grup Komitesi Başkanı Veli Pürlü, ITSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Başdeğirmen, Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Ünlüsoy, Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sarıkaya'dan oluştu. Toplantıda kimyasal, makine, kazan, mermer, metal imalatı, elektrik üretim ve dağıtımı grubu üyelerinin yanı sıra motorlu taşıtlar yedek parça, aksesuar, yakıtları ticareti ve imalatı meslek grubu üyeleri de hazır bulundu. Üyeler, ge¬cede ilk olarak oda faaliyetleri hakkında bilgilendirildiler.

AMAÇ ORTAK ADIM

ITSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Başdeğirmen, "Odamıza kayıtlı üyelerimizi daha aktif görmek için bugün burada toplandık. Amacımız bu tür toplantılarla firma sahiplerinin birbirlerini rakip olarak görmelerinden ziyade kardeşlik bağlarını güçlendirip ortak adımlar atmaya teşvik etmek. Odamıza bağlı 17 meslek grubu ve bunları temsil eden 50 meclis üyesi bulunmaktadır. Bu nedenle tüm meslek gruplarının sıkıntılarına hep birlikte çözüm sunmaya çalışıyoruz.

ITSO, oluşturduğu bu komite dışında firmalar ile ilgili birimler arasında aracılık yapıyor. Bu hizmetlerin yanında düzenlenen fuar gezilerinde de en yeni adımları birlikte takip etmek İsparta'ya ve firma sahiplerine çok şey ka¬zandırmayı hedefliyoruz.

Üyelerimizden ricamız bu tür etkinlikleri yakından takip etmeleridir"şeklinde konuştu. Başdeğir-men'in konuşmasının ardından üyelere söz verilerek sorun değerlendirmesi ya¬pıldı. Mermerci işletmeler adına ortak fikir İsparta'da mermerciliğin daha etkin hale getirilmesi gerektiği ve ticari lokomotife eklenmesi gerektiği olarak saptandı.

BAŞA ÇIKAMIYORUZ

Otomotiv sektörü adına belirlenen ortak problem ise kayıt dışı olarak yapılan ticaret olarak ortaya kondu. Yalçın Otomotiv sahibi Yalçın Baysan galericilerin karşılaştığı sıkıntıları şu şekilde dile getirdi; "İlimizde galeri bazında kayıtlı firma sayısı 60 iken kayıt dışı faaliyet gösteren ve bizim tespit edebildiğimiz 350 adet kişi veya işletme söz konusu olmaktadır. Biz galericiler olarak çok mücadele ettik fakat bunlarla başa çıkamadık.

Çünkü alıcı konumunda olan vatandaşlarımız galericiler karşısında sahip oldukları haklarını göz ardı ederek çok yönlü bir mağduriyete zemin hazırlamaktadırlar. Çünkü internet üzerinden yapılan alışverişlerde ilana konulan araçların gerçekteki haliyle alakalı olmadığı veya sahte evrak üzerinden satışların gerçekleştirildiğinin birçok örneği yaşanmıştır.

Herkes kendi işini yaparsa bu tür mağduriyetler söz konusu olamayacaktır. Bu konuda alınabllinecek her türlü önlemde yer almak isteriz."