Kamu yatırımlarında Belediyeyi engelci olmakla suçlayanlar şimdi görev sizde. Hizmet için ücretsiz tahsis yapılamaz mı...

Isparta Belediyesi'nin Subay lojmanları bitişiğindeki 5 bin m2'lik alan üzerinde geliştirdiği otopark projesine Hazine'nin astronomik arsa değer tespiti nedeniyle başlanamıyor. Belediye, Cumhurbaşkanlığı'ndan bile yardım istedi.

4.5 MİLYON NEREDE 11 MİLYON NEREDE ?

Subay lojmanlarının hemen bitişiğinde Mimar Sinan Caddesi ile Nazmiye Demirel Ortaokulu'na cepheli yeraltı otopark projesinin uygulanacağı 5 bin m2'lik arsanın 2700 m2'si Belediyeye, 2300 m2 ise Milli Savunma Bakanlığı kullanımında Hazine'ye ait. Belediye, şehrin en önemli ihtiyacı otopark projesi için Hazine'den Mimar Sinan Caddesi'ne cepheli bu arsayı almak istedi ama 11 milyon TL değer biçildi. Aynı yerdeki daha büyük Belediye arsasına biçilen değer ise 4.5 milyon TL.

Isparta Belediyesi Yönetimi, kamu yatırımlarına yönelik arsa bütünleştirme işlemlerinde hem engelci olmakla suçlanıyor. Şehir Hastanesi'nin inşaat ruhsatı aşamasında Belediyeye ait arsanın yüksek fiyatla satıldığı ve zaman kaybettirildiği eleştirileri en somut örnek. En taze örnek ise Isparta İli Yurt Yaptırma Birliği'nin 9100 m2'lik arsası içerisindeki 921 m2 Belediye arsasının projeye dahil edilmesi sürecinde yaşanan sıkıntılar. Kamu yatırımlarının imarla ilgili iş ve işlemleri ile arsa tahsis, takas ve satış gibi iş ve işlemlerde 'paralı satış, yüksek fiyat, geciken işlemler' noktasında eleştirilen Isparta Belediyesi, bu kez aynı sıkıntıyı kendisi yaşadı. Mimar Sinan Caddesi (Basmacıoğlu Otel karşısı) ile Askerlik Şubesi'nin olduğu caddeye cepheli Subay lojmanlarının bitişiğinde geliştirilen yeraltı katlı otopark projesi için Hazine kanadında dolayısıyla devlet kanadında sıkıntı yaşandı. Milli Savunma Bakanlığı'nın kullanımına tahsisli 2300 m2'lik arsa için Hazine astronomik bir fiyat belirledi. Bu nedenle projeye başlanamıyor. Belediye yönetimi, Cumhurbaşkanlığı'ndan bile yardım talep etti. 

Akdeniz muhabirinin edindiği bilgiye göre, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'ın daha önceden kamuoyuna açıkladığı otopark projeleri arasında Subay lojmanları mevkiii de bulunuyor. Subay lojmanlarının Özkanlar Kavşağı'na doğru bitiş noktasından aşağıdaki Askerlik Şubesi'ne kadar olan ara yola cepheli 5000 m2'lik alanda yeraltı katlı otopark inşa edilmesi planlanıyor. Belediye projelerini hazırladı, inşaata başlamak için arsa bütünlüğünün sağlanması gerekiyor. 5000 m2'lik proje alanında Askerlik Şubesi'ne cepheli 2700 m2'lik alan Isparta Belediyesi'nin tapulu malı. Geriye kalan Özkanlar Kavşağı dolayısıyla Mimar Sinan Caddesi cepheli 2300 m2'lik alan ise Milli Savunma Bakanlığı'nın kullanımında Hazine'ye ait. Hem Belediyenin hem de Hazine'nin yeri imarda yeşil alan olarak gözüküyor. Buralarda başka bir imalat yapmak mümkün değil. Isparta Belediyesi yönetimi, otopark projesini hayata geçirmek için Hazine'nin yerini istedi. Satış sürecini başlatan Hazine, mülkiyetindeki 2300 m2'lik alan için 11 milyon TL fiyat belirledi. Aynı yerde Belediyeye ait 2700 m2'lik alan için 4.5 milyon TL değer tespiti yapılırken Hazine'nin 11 milyon TL gibi astronomik bir fiyat belirlemesi Belediye yönetiminin hoşuna gitmedi. Hazine, yeşil alan statüsündeki yerinin değer tespitini yaparken Mimar Sinan Caddesi değerlerini ön planda tuttu. Halbuki otopark projesinin yapılacağı alan Özkanlar Kavşağı bölgesinde bulunuyor. 

Isparta Belediyesi, otopark hizmeti için gereken arsanın satış fiyatına itiraz etti. Cumhurbaşkanlığı'ndan dahi yardım istedi. Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen yazı doğrultusunda Isparta Belediyesi'nin talebi önce Maliye Bakanlığı'na sonra da Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne sevkedildi. Oradan da Isparta Milli Emlak Müdürlüğü'ne geldi. Şu anda şehrin en önemli ihtiyacı otopark için gereken arsanın değer tespiti üzerinde çalışma yapılıyor. Kamu hizmeti için Isparta Belediyesi'nden ücretsiz ya da sembolik bir rakamla yer talebinde bulunanların bu konuda da devletin ücretsiz ya da sembolik bir rakamla arsa tahsisinin gerçekleştirmesine destek olması gerekiyor.