7 komisyon tarafından hazırlanan raporu kamuoyu ile paylaşan İl Genel Meclisi Üyesi Fevzi Özdemir, otel seçeneğinin İl Özel İdaresine de kaynak oluşturma noktasında en doğru seçenek olacağını söyledi.

2005 yılında depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle boşaltılan eski İl Özel İdare binasının yeniden yapılma hedefi adeta yılan hikâyesine dönmüştü.

Yaklaşık 6 yıldır görüşmeleri süren binanın kaderi artık şekilleniyor. Binanın bulunduğu alana otel, iş merkezi veya otopark yapılması yönündeki fikirleri halkın görüşüne sunan İl Genel Meclisi’nin anketinden en çok oyu “otel” aldı.

7 komisyon tarafından hazırlanan raporu kamuoyu ile paylaşan komisyon sözcüsü İl Genel Meclisi Üyesi Fevzi Özdemir, 2 bin 700 kişi üzerinden yapılan ankette otel fikrinin 800, iş merkezinin ise 747 oy aldığını söyledi. Özdemir, “Komisyonumuz bir anket çalışması başlatmış ve bu anket çalışması sonucunda yaklaşık 2 bin 700 kişiye ulaşmış ankete katılan vatandaşlarımızdan 800 kişi otel, 747 kişi iş merkezi, 633 kişi otopark, 520 kişide farklı tercihlerde bulunmuşlardır. Görüşünü sorduğumuz sivil toplum kuruluşlarından, kamı ve özel kurum ve kuruluşlardan maalesef pek azı geri dönmüştür.

Bu noktada Isparta Belediye Başkanlığımız, İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Isparta Temsilcisi otopark yapılmasını uygun olacağını değerlendirmiştir. Mimarlar Odası da rezidans yapılmasının uygun olacağını değerlendirmişlerdir” diye konuştu.

**OTOPARK UYGUN BULUNMADI

Komisyonun Eski Özel İdaresi binasının bulunduğu alana otopark yapılmasını uygun bulmadığına dikkat çeken Özdemir, Belediye eski Başkanı Mehmet Aybatılı döneminden itibaren ayrılan 7 otopark alanının faaliyete geçirilmediğini belirterek, “Buralara katlı otopark yapılırsa park sıkıntısı ortadan kalkar” dedi.

Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Söz konusu binanın bulunduğu alan şehrin kavşak noktasında olup, tam da bu noktada bir otopark yapıldığı takdirde şehir trafiğine daha da fazla yük getirecek amaca hizmet etmeyecektir.

Ayrıca İl Özel İdare binamızın yakın çevresinde Isparta Belediyemize ait yaklaşık 2 bin 700 metre kare otopark alanı bulunduğu bu alanda ihtiyacın giderilebileceği değerlendirilmiştir. Öte yandan bir kısım taleplerde yer bulan alt katların otopark, üst katların iş merkezi yapılması yönündeki hususta özellikle son yıllarda LPG’li araçların artmış olması ve bu araçların kapalı otoparka alınmaması nedeniyle çok uygun düşmediği değerlendirilmiştir. Yine bölgeye yakın Ticaret Kültür Merkezinin alt katlarının otopark olarak yapılmış olmasının bölgedeki otopark ihtiyacını faaliyete geçtiği takdirde ciddi oranda karşılayacağı değerlendirilmiştir.”

**KAT YÜKSEKLİĞİ NEDENİYLE İŞ MERKEZİ İLGİ GÖRMEDİ

Söz konusu alana iş merkezi yapılması yönündeki görüşleri de değerlendirdiklerini vurgulayan Özdemir, “Yapılabilecek binanın kat yüksekliği değerlendirildiğinde iş merkezi uygun düşmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Özdemir şöyle konuştu: “İş merkezi talebi ile ilgili olarak komisyonumuz bölge içinde Belediye İşhanı, Tuhafiyeciler Sitesi, Fatih Çarşısı, Vahdet Pasajı, Uslu Ün Pasajı gibi iş merkezlerinin bulunduğu, ancak kullanım itibariyle zemin ve birinci katların yoğun kullanıldığı diğer katların ise büyük oranda atıl vaziyette kaldığı şehrimizin alışkanlıkları açısından eski Özel İdare binamızın bulunduğu alanda yapılabilecek binanın kat yüksekliği değerlendirildiğinde uygun düşmeyeceği değerlendirilmiştir.

Ofis Rezidans Modern Ofis talebi ile ilgili olarak komisyonumuz, her ne kadar şehrimizde ofis rezidans ihtiyacının yeni yeni kendini hissettirmeye başlamış olmasına rağmen diğer seçeneklere göre İl Özel İdaremize çok fazla ekonomik katkı sağlamayacağı, ayrıca iş merkezi seçeneğine ilişkin tereddütlerin ofis rezidans içinde gerekli olduğu değerlendirilmiştir.

Yine ulaştığımız sonuçlar içerisinde az sayıda kalmakla birlikte kimi vatandaşlarımız tarafından akaryakıt istasyonu, yeşil alan, kamu binası, hastane gibi talepler de gelmiş olup istisnai olduğundan değerlendirme dışı bırakılmıştır.”

**“OTEL İHTİYACI HAD SAFHADA”
Isparta’da otel ihtiyacının had safhada olduğuna dikkat çeken komisyon sözcüsü Fevzi Özdemir, otel seçeneğinin İl Özel İdaresine de kaynak oluşturacağını ileri sürdü.

Özdemir, “Otel talebi ile ilgili olarak komisyonumuzun, şehrimizin özellikle eğitim merkezi (çok sayıda okul ve SDÜ) sağlık merkezi, askeri merkez konumunda bulunması ve şehre giriş çıkış ve konaklama sayısının oldukça artmış olması önümüzdeki süreçte kara havacılık okulu gibi yatırımlarında yakın tarihte faaliyete geçecek olması sebepleriyle otel ihtiyacının hat safhada bulunduğu bu ihtiyacın giderilmesi için her ne kadar bir kısım özel sektör teşebbüsleri bulunmasına rağmen henüz ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğu, daha şehrimizden çok sayıda otele ihtiyaç bulunduğu, kimi toplantılara organizasyonlara ev sahipliği yapan ilimize gelen katılımcıların çoğu zaman eksiklik nedeniyle konaklama yapmadıkları ya da konaklama ihtiyaçlarını Antalya’da giderdikleri tespit edilmiştir.

Ayrıca otel seçeneği İl Özel İdaremize kaynak oluşturma noktasında en doğru seçenek olarak değerlendirilmiştir.

Yapılacak olan bina otel olarak yapılamakla birlikte gelecekte doğabilecek değişiklik ihtiyacı da gözetilerek projelendirme aşamasında binanın taşıyıcı sistemlerinin farklı kullanım amaçlarına dönüştürebilir nitelikte yapılması gerekmektedir. Yine binanın zemin katının kat yüksekliğinin mevzuat çerçevesinde mümkün olduğu kadar yüksek tutulması ve her iki caddeye bakan cephelerinin marka mağaza yapmaya uygun olarak dizayn edilmesi gerekmektedir. Yine projelendirme aşamasında ele alınacağı gibi yapılacak otelde SPA Merkezi, jimnastik salonu, sauna, restoran, çok amaçlı salon gibi unsurlarında bulunması ortaya çıkan talepleri karşılamaya yardımcı olacaktır. Öte yandan binanın projelendirme aşamasında mimarisinin kent kimliğini yansıtacak çevresindeki tarihi doku ile uyumlu düşünülmesi komisyonlarımızca uygun mütalaa edilmiştir” diye konuştu.

Söz konusu alana yapılacak olan projeye sadece İl Genel Meclisi’nin karar vermemesini istediklerini söyleyen İl Genel Meclisi Başkanı Osman Zabun, “Anket sonucu meclisimizin otel düşüncesinin kamuoyu tarafından da ilgi gördüğünü göstermiştir” dedi.

Komisyonun raporu MHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Gürsan Taştekin’in dışında tüm meclis üyeleri tarafından kabul edildi.