Davraz Pazar Camii’nin Merkez'de 150; kent genelinde 705 Mabet arasında bir farkı var. Geniş avlusu, çimen ve ağaçlarla kaplı bahçesi; küçük ama huzur veren Ana İbadet Salonu ile özgün bir Külliye.
 
Davraz Mahallesi sınırlan içerisindeki Pazar Camii 2 Bin m2 yüz ölçüme sahip sakin ve huzurlu bir mabet. Yapımına 1978 yılında başlanan eser, çok güç koşullarda inşa edilmiş. İnşaat süreci tam 7 yıl sürmüş. 2 Bin m2 yüz ölçümün 600 m2'sini kaplayan Caminin sürekli gelir kaynağı sağlayacak yapılan da var. Cami ibadete açıldığı an, gelir sağlasın diye 4 dükkân ayrılmış. Ancak zamanla bu işyerleri genişletildiği için 2'ye düşmüş. Şu an 1 dükkân kirada; ötekisi ise boş. Kira geliri de Caminin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor. Caminin huzur veren bir yönü bulunuyor, ancak Hat Sanatı için de çok fakir durumda. Cami içerisinde sadece 'Allah', 'Hz. Muhammed', 4 Halife ve Peygamber Efendimizin torunlarının isimlerinin yazdı olduğu Hat var. Onun dışında süsleme yok.

MİHRAP, MİNBER VE VAAZ KÜRSÜSÜ AHŞAP İŞLEMELİ

Caminin göz alıcı güzelliği Mihrap, Minber ve Vaaz Kürsüsü Bu eserler ahşaptan yapılmış. Oyma ve işçilik çok güzel.

MEYDANLIKTA VE GENİŞ BİR BAHÇESİ VAR

Davraz Pazar Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Emekli Öğretmen Mehmet Aktaş, eserin Külliye niteliğinde olduğunu söylüyor. Caminin çok geniş bir avlusu ve yeşil dokusunun bulunduğunu anlatan Aktaş, "çimen ve ağaçların bakımını çok iyi bir şekilde yapıyoruz. Isparta’nın meydanlıkta kalan çok güzel bir eseridir burası" diyor.

600 m2 inşaat alanı bulunan eserin kubbesi yok. Klasik tavan tarzında inşa edilmiş. Camide aynı anda 600 kişi ibâdet edebiliyor. Her Camide olduğu gibi Kadınlar Mahfili bulunuyor. Ama yine Camilerin büyük kısmında olduğu gibi kadınlar peki ibadet etmek için gelmiyor. Lojman kaloriferli ve güneş enerjili. Caminin tek şerefeli minaresi var.

Minare 1991 yılında yapıldı. Masraflarının büyük bir kısmını İşadamı Şevket Demirel karşıladı. Minarenin şerefe kısmı 5 yıl önceki büyük fırtınada düştü. Yöre halkı aralarında para toplayıp yıkılan bölümleri yaptırdı.

ESER KÜLLİYE NİTELİĞİNDE

Davraz Pazar Camii'nde Kur-an-ı Kerim Kursu da veriliyor. Kurs'ta ısıtma klima ile sağlanıyor. Yine eğitim- öğretimde internetten faydalanılıyor.