Pasaport için emniyet, veraset için mahkemeye gidilmeyecek: Verasat Belgesi'ni de Nüfus Müdürlüğü verecek.

Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü Muhsin Demir, TBMM'ye sunulan kanun tasarısıyla daha önce Mahkemelerin verdiği Veraset İlamı Belgesinin kendilerinin vereceğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı, Jandarma, Sahil Güvenlik, Emniyet teşkilatı ile Nüfus İşlemlerinde bazı yasal düzenlemeleri de içeren ve kamuoyunda İç Güvenlik Paketi' olarak adlandırılan çalışmayı tamamladı ve paket Meclis Başkanlığına sunuldu.

DEMİR; "PAKET, NÜFUS İŞLEMLERİNDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER İÇERİYOR"

Mecliste görüşülüp kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanının onayı ve ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek olan Kanun Taslağı'nda yer alan Nüfus işlemlerindeki değişikliklerle ilgili bilgi veren Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü Muhsin Demir, söz konusu paketin nüfus işlemlerinde birçok yenilik getireceğini söyledi.

"VERASET BELGESİNİ BİZ VERECEĞİZ"

Müdür Muhsin Demir, özellikle bazı konularda yapılan değişikliklerin vatandaşlara büyük kolaylıklar getireceğini belirterek, konu hakkında yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi; "Söz konusu paket kanunlaştıktan sonra daha önce sadece Mahkemelerin verebildiği 'Veraset İlamı Belgesi'ni artık Nüfus Müdürlükleri olarak bizler vereceğiz. Dolayısıyla vatandaşların miras için çıkarmak zorunda oldukları bu belge için mahkemeye gitmek zorunda olarak 15 TL alınacak.

"İKAMET İÇİN BİLDİRİM YAPMAYANIN CEZASI 436 TL'DEN 80 TL'YE DÜŞÜRÜLECEK"

İsim ve Soyad değişiklikleri bundan böyle yine mahkeme kararı yerine bir dilekçe ile bize başvurularak değiştirilebilecek. Bu konuda sadece İl İdare Kurulu'nun kararı yeterli olacak. Nüfus Cüzdanını kaybedenlerden alınan 81 TL'lik ceza bir defa kaybeden için kaldırılacak. Ancak, kimliğini ikinci defa kaybedenden 50 TL alınacak. Adres değişikliğinde yanlış beyanda bulunanlara verilen 875 TL'lik ceza 500 TL'ye indirilecek. Bir ikametgahtan başka bir ikametgaha taşınan kişinin bir ay içinde bildirmemesi halinde verilen 436 TL'lik ceza 80 TL'ye indirilecek.

"YENİ KİMLİKLER 18 DEĞİL, 6,75 TL'YE DEĞİŞTİRİLECEK"

Bu zamana kadar Köy ve Mahalle Muhtarlıklarından alınan 'Nüfus Cüzdanı Değiştirme Belgesi' kaldırılacak. Vatandaşlar böyle bir belge almadan müdürlüğümüze başvurup nüfus cüzdanlarını değiştirebilecekler. Her yeni kimlik belgeleri için daha önce alınması düşünülen 18 TL'lik ücret 6 lira 75 kuruşa düşürüldü. İlk defaya mahsus olmak üzere kimlik değiştiren kişi 6 lira 75 kuruş ödeyecek. Ancak, ikinci ve daha fazla sayıda kimliğini değiştirmek isteyenden değerli evrak ücreti olarak 15 TL alınacak. Hastaneler bu konuda doğumu veya ölümü direkt olarak Nüfus Müdürlüklerine bildirecek ve kişi doğduysa nüfusa işlenecek, öldüyse nüfustan düşülecek. Yeni doğan kişinin nüfus cüzdanı adresine gönderilecek. Kişinin Biyometrik verileri kimlik doğrulama yapılması dışında hiçbir iş ve işlemde kullanılmayacak. Kimlikler kişinin kendisinin dışında bundan böyle kendisinin uygun gördüğü bir kişiye teslim edilebilecek. Nüfus Kayıt Örneği ve İkametgah Belgesi gibi belgelerini e - devlet üzerinden kişi kendisi bilgisayarından çıkarabilecek. Kişi ikametgah adresinin dışında ikinci bir evi varsa orayı da ikametgah adresi olarak gösterebilecek.

PASAPORT HİZMETLERİNDE YENİLİK

Dış temsilciliklerde nüfus personeli görevlendirilebilecek. Pasaport hizmetleri, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü tarafından yürütülecek. Göçmen olarak Türk vatandaşlığına alınan ve doğum yeri ile doğum tarihi hatalı olan kişilerin söz konusu düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından 5 yıl içinde usulüne göre onaylanmış doğum belgeleriyle nüfus müdürlüğüne müracaatları halinde, mahkeme kararı aranmaksızın doğum yeri ve doğum tarihleri düzeltilecek" dedi.