Bir süredir Pazar esnafıyla belediye arasında süren pazarlıklar son buldu. Pazar esnafı önceki gün itibariyle eskiden olduğu gibi pazarlara çıkma kararı aldı. Uygulama 5 ay bu şekilde devam edecek daha sonra 4’üncü kapalı Pazar yeri olan Gökkubbe tamamlandığında Isparta’da Pazar sayısı 4’e indirilecek.

 Belediye ile pazar esnafı arasındaki pazar krizi mutlu sonla tamamlandı. Sebze ve Manavlar Odası Başkan Vekili Ercan Kıvrak, 5 ay sonra Isparta’daki 28 pazarın belediye tarafından kaldırılacağını ve kapalı pazar halinde 4’e indirileceğini belirtti. Bu pazarlar; Davraz Mahallesindeki Yeni Çarşamba Kapalı Pazarı, Halıkent Mahallesindeki kapalı pazar yeri, Yedişehitler Mahallesindeki kapalı pazar yeri ve 30 Ağustos 2013’te bitecek olan Işıkkent Mahallesindeki Gökkubbe kapalı pazar yeri olacak.
 
BELEDİYEYE KARŞI BİR TAVRIMIZ OLMADI AMA ÇARPITILDI
 
Kıvrak, yaşanılan bu süreçte ne siyasi bir düşüncelerinin ne de belediyeye karşı bir tavırlarının olmadığını belirtti. Ancak söylemedikleri halde bazı basın yayın organlarında çeşitli haberlerin çıktığını ve süreci resmen baltaladığını ifade eden Kıvrak, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ı çok sevdiklerini, onun Pazar esnafına yaptığı hizmetleri hiçbir belediye başkanının yapmadığını ve herhangi bir siyasi düşünce içinde olmalarının mümkün olmayacağını bildirdi. Bu anlamda kendi ağzından net açıklamalarda bulunan Kıvrak, şunları söyledi:”Küçük Pazarları yani 6 pazarın kaldırılmasını istedik. Niye? Birbirine yakın olduğu için. Biz buna şöyle bir çözüm bulduk. Işıkkent Mahallesindeki Gökkubbe kapalı Pazar alanında tamamlanmasıyla Başkan Günaydın, pazarların artık kapalı pazar alanlarında olacağını belirtti. Zaten bizim sorunumuz da otomatik olarak ortadan kalkmış olacak. 4 yıl dişimizi sıktık 5 ay daha dişimizi sıkacağız. Bu sorun eskiden beri vardı. Yeni bir şey değil.
 
5 AY DAHA ESKİ SİSTEM DEVAM EDECEK SONRA 4 PAZAR OLACAK
 
Seçimlerin yaklaşması, esnafın bizi sıkıştırması, vatandaşın pazarları geri istemesi olayı buralara kadar getirdi. Ama orta yolu bulduk. Defalarca Belediye Başkan Yardımcılarıyla toplantılar yaptık. Kendi içimizde toplandık. Dedik ki arkadaşlara ‘bunca yıl dişimizi sıktık Günaydın Başkanımız kapalı pazarları bitiriyor bitinceye kadar dayanın sonra istediğimiz olacak’ dedik yatıştırdık. Günaydın Başkanımız bizim istediğimiz açıklamayı yaptı zaten. Biz başkanımıza güveniyoruz. Şu anda eskiden olduğu gibi olacak. Bütün pazarlara çıkacağız. Ta ki Işıkkent Mahallesindeki Gökkubbe Kapalı Pazar Yeri tamamlanıncaya kadar.

Başkanımız 30 Ağustos’ta biteceğini söyledi. 30 Ağustos’tan sonra Isparta’da sadece 4 kapalı pazarda sergi açılacak. Belediye mahallelerde kurulan pazar yerlerini kaldıracak. Bunu da buradan belirtmek isterim. Yani Davraz Mahallesindeki, Halıkent Mahallesindeki, Yedişehitler Mahallesindeki ve Işıkkent Mahallesindeki Kapalı Pazar Yerlerine çıkacağız o tarihten sonra. Dolayısıyla 28 Pazar yeri otomatik olarak yasa gereği de 4 Pazar yerine inecek. Başkanımız tekrar kapalı Pazar yeri yaparsa sayı tekrar artabilir. Avrupa Birliği uyum sürecinde yasalar ‘Kapalı pazar yerlerinden başka yerde pazar kurulamaz’ diyor. Bu da 2014 yılından itibaren geçerli olacak.
 
BELEDİYE İLE EN BARIŞIK OLDUĞUMUZ DÖNEM BU DÖNEM
 

Biz çok tepki aldık. Biz hiçbir zaman siyasi partiyi arkamıza almadık. Siyasi düşünce gütmedik. Biz Belediye Başkanımızı çok seviyoruz. Geçmiş dönemde kapalı Pazar yerlerini kazandırdı. Başka hiçbir başkan bunu yapmadı. Çok memnunuz kendisinden. Özellikle Altan Uğurlu Başkanımızdan çok memnunuz. Çok mücadele verdi. Günde 5-6 sefer çözüm bulmak için toplantı yaptık. Bir daha söylüyorum kesinlikle siyasi düşünce yok bu sürecin altında.

Çıkan haberler de yalandır. Bizim ağzımızdan çıkmayan haberleri yansıttılar. Bilgi kirliliği çok oldu. Esnafımızın belediye ile en barışık olduğu dönem bu dönemdir. En ufak bir sıkıntımız yok. Çıkan haberlerin hepsi, dedikodudur, çamurdur. Belediye karşı almış olduğumuz bir tepki yok. Olayımız yıllardır devam eden bir kanayan yaradır. Yıllardır bu sorun vardı. Özellikle Ziya Başkanımız soruna el attı ve çözeceğini söyledi. Kapalı pazarlar bitince küçük pazarları kaldıracağını söyledi. Kapalı Pazar yerlerinde yerlerimizi almış olacağız. Daha hijyenik daha temiz olacak.
 
VATANDAŞIMIZIN ‘DÖKÜK MAL SATIYORLAR’ TEPKİSİ DOĞRUDUR
 
Ayrıca vatandaşlarımızın döküntü mal satıyorlar söylemleri var. Haklılar. Tabi ki öyle. Örnek vereyim; Aynı gün 3 pazar var. Hepsine gidiyor esnafımız. Pazar küçük olunca aldığı mal satılmıyor, diğer pazara da götürüyor. Orada satılmıyor öbürüne götürüyor öyle satılıyor. Ya da mahallenin kaldırabileceği düzeyde mal getiriliyor. Büyük pazarlara neden iyi mal geliyor? Büyük olduğu için mal bu pazarlarda satıldığı için. Kötü mal gelmesinin asıl sebebi ise pazar sayısının fazla olması. 4 büyük pazar olunca tüm ürünler taze olarak satılacak.”