Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, gül çiçeğinin artmasına karşın gül yağı fiyatının ise düştüğünü üzülerek bildirdi. Bundan en büyük nedenin 3 kg yağ üretenin de piyasaya fiyat vermesi olduğunu ifade eden Çelik, “7 bin 500 Euro olan gül yağı fiyatı bu yıl 7 bin Euro'ya gerilemiş durumda. 3 kilogram yağ üreten de piyasaya teklif veriyor hem de bin Euro altına. Piyasa allak bullak oldu” dedi.

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, 2014 yılı gül çiçeği alım kampanyasının bitmesinin ardından fiyatları açıkladı. Bu yıl rekoltenin düştüğünü ancak Avro’nun yükselmesiyle birlikte gül çiçeği alım fiyatının da buna paralel olarak arttığına dikkat çeken Çelik, “Bu yıl üreticimizden gülçiçeğinin kg’sini 4.21 TL’den alacağız” dedi.

Isparta’da yeteri kadar ekili ve dikili alanın mevcut olduğunu bildiklerini ifade eden Çelik, “Bu yılki don olayı yağışlar ya da riskler olmasaydı 7000-7500 ton civarında bir rekolte beklentisi vardı. Kurak geçen kış mevsiminin ardından don olayı yaşandı. Gül çiçeği fiyatı tespitinde geçen seneki almış olduğumuz siparişleri karşılayacak durumdayız. Kooperatifçilik ruhuyla baktığımızda yaptığımız iş doğru. Sektörün teminatıyız biz. Keşke diğer firmalarda bu sorumluluk bilinciyle hareket edebilseler. 2006 yılında 500 TL ödeme yapılırken biz bin 266 TL ödeme yaptık. Bu zarardı ve bunu bilerek yaptık ama sektörü kurtardık” diye konuştu.

Öte yandan geçen yıl üreticiye gül çiçeğinin kilogramına 3.17 TL ödeme yaptıklarını bu yıl bu rakamı 4.21 TL olarak tespit ettiklerini açıklayan Çelik, “Fiyatın artmasındaki sebep Avro fiyatlarının artmasından kaynaklı. Yağ fiyatları kg 7300-7400 Avro civarındaydı. Bu yıl yağ fiyatları düştü 7 bin Euro civarında fiyat söz konusu. Bazı firmaların aceleci davranmaları ve düşük fiyat teklif etmelerinden kaynaklı. Sorumsuzluk örneğinin bir göstergesi bu. Türkiye gül sektöründe tek değil. Alternatif var. En büyük rakibimiz Bulgaristan. Bunun yanında İran sanayi tipi gül yağı üretimine başladı. Afganistan 50 kilogram üretemezken bu yıl ciddi oranda arttı. Komşumuz Yunanistan gül nedir bilmezken bu yıl gül dikimi yaptı. Bizimle doğrudan çalışan firmalar son dönemde gül çiçeği fiyatındaki artışa tepki olarak kendileri fabrika kurdular. Kendi ihtiyaçlarını kendi karşılamaya gidiyorlar. Burada önemli olan maliyet. Uluslararası rekabette güç kaybetmemek için devletimizin kg başına yapacağı küçük bir destek bizi onların karşısında güçlü kılacak. Türkiye’nin mevcut olan liderliğini kaybetmemiş oluruz. Çünkü Dünyada fiyatı siz belirliyorsunuz. Bunun göz ardı edilmemesi gerekiyor. İşin farkındayız. Bu bir devlet meselesi haline geldi. Eğer önlem alınmazsa önümüzdeki yıllarda bunun sancılarını çekeceğiz" dedi.

Diğer taraftan geçmişte 4 firma olduğunu da sözlerine ekleyen Çelik, "İki kazan kuruyor 5 kilogram yağ üretiyor sanki 500 kilogram yağ üretmiş gibi piyasayı allak bullak ediyor. Kimsenin aldığına sattığına karışamıyoruz. Isparta’nın sembolü olan bir ürünün geleceğinden bahsederken bunu aile içi bir üretmiş gibi değerlendirme hakkınız. Yok. Atacağınız en küçük bir adım sektörün tümüne mal olacaktır. Hatta ülkeler bazına taşınacaktır. Tüketiciyle yüz yüze geldiğinizde bana Isparta’dan 6 bin 500 Euro teklif ediyor diyor. Bakın üretimi 10 kilogram geçmeyen birisidir. 7 bin 500 Euro'dan 6 bin 500 Euro’ya nasıl düşersiniz. Kilogram başına bin Euro kaybımız var. Biraz daha sabretseler keşke. Kimseyi dinlemeden fevri olarak davranıyorlar. Bundan kaybeden Gülbirlik değil. Bundan kaybeden üretici. Pahalı satarsak daha çok kazanacaklar. Bize 6 bin 500 Euro’yu koz olarak kullanıyorlar. Biz de düşürmek zorunda kalıyoruz.Isparta’da irili ufaklı 17 firma var. Geçmişte 4 firma vardı. 3 kilogram üreten de piyasaya teklif veriyor 300 kilogram üreten de teklif veriyor" şeklinde konuştu.