Etkinlik Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üniversite Konferansları Programı ve SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi işbirliğinde gerçekleştirildi. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Gürdal, SDÜ’nün 26 Mayıs 2016 tarihinde ‘Fahri Doktora’ Payesi sunduğu Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatı ve eserleri, evrensel bilime kattığı değerler ve iz bırakan anıları anlattı. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in 27 Mayıs 2016 tarihinde ‘Amerika Kıtasının Müslüman Denizciler Tarafından Kolomb Öncesi Keşfi’ başlıklı geniş kapsamlı bir konferans verdiğini söyleyen Prof. Dr. Gürdal, TÜBA Asli Üyesi ve Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş’ı bu güzel anma yılında SDÜ’de ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Prof. Dr. Ekrem Savaş, Batı medeniyetine İslam matematikçilerinin sağladığı katkıları anlattığı konuşmasında, tarihi kaynaklardan bilgi ve belgeler sundu. Prof. Dr. Ekrem Savaş, Batı medeniyetinin, İslam bilimi eserleri üzerine inşa edildiğine işaret ederek öğrencilere, “Tarih size görevler yüklüyor. Yeniden Hârîzmî, Heysem, Hayyam, Mimar Sinan çıkarabileceğimize inanın. Tek yapmamız gereken çalışmak, çalışmak, çalışmak. Feneriniz, ışığınız Prof. Dr. Fuat Sezgin olsun. Ben herkesin Prof. Dr. Fuat Sezgin’in özellikle 4 ciltten oluşan ‘İslam’da Bilim ve Teknik’ eserini okumasını dilerim” diye seslendi.

“İşinizi aşkla yapın”

Endülüs’te 17 enstitü ve binleri aşan el yazması eserlerin yıkılış sonrası Avrupa’ya götürüldüğünü belirten Prof. Dr. Ekrem Savaş öğrencilere, “Buradan da şimdi dünyanın en iyi üniversiteleri olarak tanımlanan yapılar çıktı. Bunların birinin de Oxford olduğunu biliyor muydunuz?” diye sordu.

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatını İslam bilim tarihine adadığını ve geride bin 500’den fazla eser ile İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi bıraktığını kaydeden Prof. Dr. Ekrem Savaş, öğrencilere hayat dersleri de verdi.

Öze dönülmesi hâlinde tekrar bu başarıların yakalanabileceğini düşündüğünü söyleyen Prof. Dr. Savaş, “Tarihte İslam medeniyetine bakın. Batı medeniyetini kurduk. Yine yapabiliriz. Tek ihtiyacımız var: Çalışmak, çalışmak, çalışmak… Mimar Sinan’ın, Yûnus Emre’nin, Mevlânâ Celaleddin-i Rumî’nin, Selahattin Eyyubi’nin, Fatih Sultan Mehmed’in bir derdi vardı: ‘İşini aşkla yapmak’ idi. Siz de öyle yapın.  Üniversitelerde hocanın öğrenci üzerindeki katkısı yüzde 30’dur. Gerisini öğrenci kendi iradesi ile sağlar. Sınıf geçmek için değil öğrenmek için çalışın. Vizyonunuzu geniş tutun. Ben size ışığı gösterdim. Arkasından koşun. Umut ederim ki kafanızda soru işaretleri uyandırabildim.” dedi.

Konferans sonrası SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan, TÜBA Asli Üyesi ve Uşak Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş’a hediyelerini takdim etti.