Şino İnşaat Yöneticisi Fatih Dikmen, ilimizde yaklaşık 1 yıldır devam eden kentsel dönüşüm sürecine ilişkin çarpıcı açılamalarda bulundu. Dikmen, hazır beton döneminden önce binaların güçlü kiriş zayıf kolon mantığıyla yapıldığını ve bu binalarda kullanılan malzeme kalitesinin de oldukça düşük olduğunu ileri sürdü.Kentsel dönüşümün yap-satla karıştırılmaması gerektiğine değinen Dikmen, “Can güvenliğini kimse düşünmüyor. Daire satışlarında görüyoruz; Gelen insanlar binanın taşıyıcı özelliğiyle ilgili hiçbir soru sormuyor. Genelde ‘Dolabım, seramiğim hangi renk ve ne marka olacak’ diye görsel şeyleri soruyorlar” dedi.

Şino İnşaat’ın genç kuşak yöneticisi inşaat Mühendisi Fatih Dikmen, kentsel dönüşüm sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yaklaşık 1 yıldır devam eden kentsel dönüşüm sürecindeki gözlemlerini aktaran Dikmen, insanların kentsel dönüşümün neden yapıldığından ziyade daha çok ne kadar kazanç sağlayabileceğiyle ilgilendiğini ileri sürdü. Ancak bu insanların oturdukları binalarda yapılan test ve laboratuvar sonuçlarına baktıklarında kentsel dönüşümün hayat kurtaran bir uygulama olduğunu belirten Dikmen, bunu kişilerin iyi algılaması gerektiğini ifade etti. Kentsel dönüşümün kişilere daha güvenli konutlarda ikamet etme imkânı sağladığını dile getiren Dikmen, 1999 yılından önceki binalarla günümüz binaları arasında bir karşılaştırma yaptı.

“1999’DAN ÖNCEKİ BİNALAR GÜÇLÜ KİRİŞ ZAYIF KOLON MANTIĞIYLA YAPILMIŞ”

Kentsel dönüşümün amacının; Sağlıklı, güvenilir binalar oluşturmak olduğunu ancak Isparta’da bakış açısının bundan çok uzak olduğunu ileri süren Dikmen, “Benim bir daireme karşılık iki daire alsam düşüncesiyle hareket ediliyor. Ama buradaki binaların çoğu deprem yönetmeliğine uygun değil. Deprem yönetmeliğinden önce yapılan binalarda kullanılan çelik sınıfları S220’ydi. Hazır beton bu süreçte yoktu. Bu yüzden eski binaların mukavemetleri çok düşük. Önceden yapılarda güçlü kiriş zayıf kolon mantığıyla yapılmıştı. 1999 depreminde binaların yıkılma tarzına baktığınızda kolon kiriş sarılma bölgesi, entegre olduğu kısımlarda binalar patlamış ve sandviç gibi üst üste yıkılmıştır. 2007 deprem yönetmeliğinde güçlü kolon, güçlü kiriş mantığı oluşturulmuştur. Ana taşıyıcı kolonların kirişlere nazaran daha güçlü inşa edilmesi lazım” dedi.

“ÇOK FAZLA BETON YA DA DEMİR KULLANMAK DA BİNANIN SAĞLAMLIĞINI KANITLAMAZ”

Öte yandan önemli bir konuya temas eden Dikmen, “İyi beton kullanıyorum çok demir attım mantığı da binanın sağlamlığını kanıtlamaz. Aksine kullanılan her fazla demir, kullanılan her fazla beton binaya yük bindirdiğinden yapının hantallaşmasına neden olur. Bu da iyi değil. O dengenin iyi kurulması gerekir ve bunu da iyi bir mühendis ayarlayabilir” diye konuştu.

“VATANDAŞ BİNANIN TAŞIYICI ÖZELLİĞİNİ DEĞİL İÇİNDEKİ DOLABIN MARKASINI MERAK EDİYOR”

Diğer taraftan kentsel dönüşümün Isparta’da rantsal dönüşüme uğradığını somut örneklerle ortaya koyan Dikmen, şöyle devam etti; “Vatandaşlar bunu bir ticaret ve gelir kaynağı gibi görüyor. Can güvenliğini kimse düşünmüyor. Daire satışlarında görüyoruz; Gelen insanlar binanın taşıyıcı özelliğiyle ilgili hiçbir soru sormuyorlar. Genelde dolabım, seramiğim hangi renk ve marka olacak diye görsel şeyleri soruyorlar. Kentsel dönüşümde de daha fazla ne koparabilirim, müteahhitten ne alabilirim diye geliyorlar. Gerçi buna sebep olan bazı durumlar da var. Konut fiyatlarının artışı ve arsa sahiplerinin fırsatçılık yapmasının sebebi Isparta’daki  mevcut imar alanlarının yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Yeni imar alanları bulunmadığından şehir sıkışmış ve mevcut yerlerde arsa sahipleri afakî rakam talep etmektedirler.

“BİR AN ÖNCE GÜLCÜ, BAĞLAR, KEPECİ, KEÇECİ, DAVRAZ MAHALLELERİNE DE GİRİLMELİ”

Ancak Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, kentsel dönüşüme olumlu katkılar sunuyor. Gülistan Mahallesi’nde doğru bir adım atıldı. Anadolu Mahallesi’nde de toplu konutlar ve bu yapılar eski.

Bunların yanında Isparta’nın eski mahallelerinden Gülcü, Bağlar, Kepeci, Keçeci mahallelerinde de uygulanabilir. Ama burada belediye kentsel dönüşüm çalışmalarını başlatıp, emsal artışı yapıp müteahhittin girmesini sağlamalı. Çünkü mevcut yer 2 katlı iken buraya müteahhit girmiyor. Yapım yılı 40 yılı aşmış mahallelerde kentsel dönüşümün başlaması gerekiyor.

“ISPARTA’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM YAVAŞ İLERLİYOR”

Isparta’da süreç yavaş ilerliyor. Bu işe girişen sayılı firmalar var. Tüm müteahhitlerin ve sivil toplum kuruluşların bu işe el atmaları lazım. Üniversiteden ITSO’ya kadar herkes bu işe el atmalı diye düşünüyorum. Kentsel dönüşümde ortak akılla şehir ayağa kaldırılmalı.”