Kiraz hasat ve ihracat sezonunda Alara Tarım şirketi tarafından Uluborlu’daki bahçelerde analiz çalışması yapıldığını anlatan Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet UĞur Ünverdi, sonraki gelişmeleri şöyle anlattı:

            “Alara Tarım, Uluborlu’da ilk defa üretilen tüm ürünlerde bahçe bahçe analiz çalışması yaptı. Rusya’ya ihracat kapısının açılmasından sonra özellikle üründe konserojen etki yaratan pestisit denilen ilaç kalıntısı istenmiyor. Bu kalıntılı ürünlerin zaten ihracatına izin verilmiyor. Alara Tarım’ın yaptığı analiz sonucunda ilçemizden 80 çiftçinin ürününe ihracat izni verilmedi.

  Yani Alara firması isimleri bizde belli kişilerin kirazını almadı. Bu bizim çok garibimize gitti. Alara Tarım’dan bu kişilerin isimlerini istedim. Bu çiftçilerimizin ürünlerini inceledik, bahçelerini araştırdık, kendileri ile görüştük. ‘İlaçlama sezonunda hangi ürünü’ kullandıklarını sorduk. Ve ortaya çok ilginç bir şey çıktı.

  Çiftçilerimiz, Tarım Teşkilatlarındaki uzmanlar tarafından kendisine reçete ile önerilen kırmızı örümcek larvası için kullanılan ilacı kullanmış. Ve bu ilaç nedeniyle kirazda ilaç kalıntısı kalmış.

  Tarım teşkilatlarının bakış açısı farklı, ihracatçının bakış açısı çok farklı. Yine yaptığımız araştırmalarda Tarım teşkilatlarındaki uzmanlar tarafından yazılan bir çok ilacın kullanıldığında ilaç kalıntısı bıraktığını gördük. Bu çelişki biran önce giderilmelidir. Aksi taktirde kirazda pazarlama sorunu yaşayacağız.”