banner121

Rektör Prof. Dr. Diler, TÜBA-II. Gıda ve Sağlıklı Beslenme Sempozyumu’na Katıldı

Isparta 02.12.2019, 09:35
Rektör Prof. Dr. Diler, TÜBA-II. Gıda ve Sağlıklı Beslenme Sempozyumu’na Katıldı
banner123

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından 2'ncisi organize edilen Gıda ve Sağlıklı Beslenme Sempozyumu 'Su Ürünleri ve Sağlık', Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde konunun uzmanları akademisyenlerin katılımıyla yapıldı. Sempozyumda dünyada su ürünlerinin sağlığa öneminden bahsedildi.

Sempozyuma, Samsun Valisi Osman Kaymak, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin, TÜBA Üyeleri, akademisyenler, ilgili kurum ve kuruluşlardan uzmanlar katıldı.

Sempozyumun ilk oturumuna Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler ve OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran başkanlık yaptı. Ankara Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü’nden TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Hasan H. Atar “Su Ürünlerinin Mevcut Durumu”, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. M. Altuğ Atalay “Su Ürünlerinde Yasal Düzenlemeler ve Kontrol Mekanizması”, Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜR-KOOP) Genel Başkanı Ramazan Özkaya ise “Su Ürünleri: Sektörel Bakış” başlığı altında konuştu.

Sempozyumun son oturumunda TÜBA Asli Üyesi ve NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın “Suda Mikrokirleticiler ve Muhtemel Etkileri”, TÜBA Asosye Üyesi ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Koyuncu “Su Ürünleri, Su Kirliliği ve İleri Arıtma Teknolojileri”, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü’nden Doç. Dr. Sedat Gündoğdu “Su Ürünleri Açısından Çevresel Risk Faktörleri”, ISUBÜ Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümünden Prof. Dr. Abdullah Diler “Su Ürünleri Tüketimi ve Kimyasal Riskler”, TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi (İÜ), Gıda/Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Prof. Dr. Ali Aydın “Su Ürünleri Tüketimi ve Biyolojik Riskler” hakkında sunum yaptı.

Sempozyum hakkında kısa bir değerlendirme yapan ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, “Her şeyin başı sağlık, sağlığın başı balık. Sağlıklı bir hayat için haftada 2 öğün balık tüketelim” dedi.

Rektör Diler yaptığı açıklamada “19 Mayıs Üniversitesinde güzel bir etkinlik gerçekleştirdik. Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve TÜBA işbirliğinde gerçekleşen “2. Gıda ve Sağlıklı Beslenme Sempozyumu”na tematik alanı su ürünleri ve sağlıklı beslenme olan bir çalıştayda buluştuk. İlgili alanların hocaları akademisyenler, doktorlar, balıkçılar herkes burada. Tematik olarak su ürünleri ve sağlıklı beslenmenin belirlenmesini çok önemli buluyorum. Samsun ve Türkiye genelinde balıkçılık çok önemli bir unsur. TÜBA ve 19 Mayıs Üniversitesi yönetimlerine teşekkür ediyorum.  Türkiye, su ürünleri yetiştiriciliği ve ihracatı açısından son 20 yılda çok büyük artış gösterdi. 20 yıl trendine baktığınız zaman yetiştiricilik 650 -700 bin ton arasında değişmekle birlikte gün geçtikçe yetiştiricilik avcılığa göre ivme kazandı. 2008-2009 arasında Dünyada hızla büyüyen sektör arasında dünya 3.süyüz. 80’li yıllarda 3-5 bin ton olan yetiştiriciliğimiz kat ve kat artarak 315 bin tona kadar ulaştı. En önemli tür anlamında 115 bin ton alabalık, 85 bin ton çupra ve diğer geriye oran da levrek olmakla 3 önemli balığımız yetiştiricilik anlamında sofralarımızı süslüyor. Güçlü bir sektörüz. Alabalıkta Avrupa 1. Dünya 2.siyiz. Çupra ve levrekte Avrupa birincisiyiz. Teknolojisi, mühendisi çalışanıyla kendimizi bu konuda dünyaya ispatlamış bulunmaktayız. Hem avcımız hem yetiştiricimiz güncel her tülü gelişmeyi kendilerine anında aktarmaktadırlar. Kendisini çok hızlı güncel tutan ender sektörlerden birisiyiz. Bu kadar üretime rağmen tüketimde bunu söylemekte zorlanıyorum. Bizim için ülkemizin insanı diğer ülkelerin insanlarından daha önemli. Ülkemizde balık tüketimi ve su ürünleri tüketimi çok az. Kişi tüketimde Japonlar 80 kg, Amerika 60 kg, Avrupa’da 20 kg, biz de ise 4-5 kg. Ülkemizdeki bu oranları artırmamız lazım. Sağlıklı bir ürün olan balığı daha çok tüketmeliyiz. Balık oldukça sağlıklı besin. Hamile anne adaylarımıza, yaşlılarımıza ve bebeklerimize, mutlaka tükettirmemiz lazım. Balığı sevdirmemiz lazım. Su ürünleri tüketimini artırmak için

Su Ürünlerinin yetiştirilmesi ve tüketilmesi konusunda, Tarım Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ile Su Ürünleri Üreticileri Merkez Birliği var. İhracatçı firmaların da aralarında bulunduğu tanıtım grubu var. Herkes bu konuda çok ciddi çalışıyor. Balık tüketimine yönelik reklamlar ve kamu spotları var. Her üniversite balık ekmek şenliği düzenliyor. Isparta’da biz Valilik meydanında vatandaşlarımıza yönelik balık ekmek şenliği yaptık. Bütün üniversitelerde kendi şehirlerinde bu etkinlikleri yapıyor. İnsanımız taze balık tüketmeye alışkın ancak, konserve olmuş balıklarında sağlık açıcından bir sıkıntısı yok. Balığı çocuklarımıza sevdirmemiz lazım. Haftada iki gün insan sağlığı için balık tüketmemiz lazım.

Japonya’ya, Amerika’ya teknolojik, modernizasyon ve dijital gelişmelerde önde olmalarından dolayı gıptayla bakıyoruz, bu başarılarının alt yapısında fazla balık tüketimi yatıyor. Mesela Japonya’da deniz marulu var. Türkiye’de var, güzel bir su ürünü ama insanlarımızı tüketimde kullanmıyor. Japonlar, deniz marulu ve deniz yosunlarını sabah akşam tüketmekteler. Ülkemizin daha sağlıklı ve dengeli beslenme yapabilen bir nesil yetiştirmemiz lazım. Balık tüketiminin bir diğer avantajı, insan sağlığı olarak baktığımızda hiçbir olumsuzluğu olmayan ender ürünlerden bir tanesi.

Damar sertliğini giderir, beyni geliştirir, mental kapasiteyi artırır, Alzheimerı önler, anti deprasan bir üründür. Kireçlenmeyi azaltır. Potasyum, klor, kalsiyum, magnezyum, selenyum ve vitamin d içermektedir. Güneş ve balık bu iki kaynağı çok iyi kullanmamız lazım. Vitamin D’nin ne kadar insan sağlığına önemli olduğunu bilim inşaları binlerce sayfalarda açıklıyor. 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizin konumunun kıymetini çok iyi bilmeliyiz ve gelecek nesillerimizi çocuklarımızı daha sağlıklı ve dengeleri beslenmesi için balık ve su ürünleri tüketmemiz gerekiyor. Son söz olarak, Her şeyin başı sağlık, sağlığın başı balık. Sağlıklı bir hayat için haftada 2 öğün balık.”

REKTÖR DİLER’DEN, SAMÜ VE ÖMÜ REKTÖRLERİNE ZİYARET

Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve TÜBA işbirliğinde gerçekleşen “2. Gıda ve Sağlıklı Beslenme Sempozyumu”na birinci oturumun başkanı olarak katılan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Samsun Üniversitesi(SAMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç’i makamlarında nezaket ziyaretlerinde bulundu. Rektör Diler’e mevkidaşları yaptığı ziyaretlerinden dolayı teşekkür ettiler. 

haber32
haber32
Yorumlar (1)
Bravo 1 hafta önce
Valla çok iyi etmiş
haber32 haber32
parçalı bulutlu
Günün Anketi Tümü
Sizce Isparta'nın En Büyük Sorunu Nedir?
Namaz Vakti 11 Aralık 2019
İmsak 06:29
Güneş 07:56
Öğle 12:56
İkindi 15:25
Akşam 17:46
Yatsı 19:08
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Sivasspor 14 30
2. Beşiktaş 14 27
3. Trabzonspor 14 26
4. Başakşehir 14 26
5. Fenerbahçe 14 25
6. Galatasaray 14 23
7. Alanyaspor 14 22
8. Göztepe 14 20
9. Malatyaspor 14 20
10. Denizlispor 14 18
11. Çaykur Rizespor 14 17
12. Gaziantep FK 14 17
13. Gençlerbirliği 14 14
14. Konyaspor 14 14
15. Kasımpaşa 14 12
16. Antalyaspor 14 12
17. Kayserispor 14 10
18. Ankaragücü 14 9
Takımlar O P
1. Hatayspor 14 30
2. Akhisar Bld.Spor 14 25
3. Erzurum BB 14 24
4. Bursaspor 14 23
5. Ümraniye 14 22
6. Keçiörengücü 14 22
7. Menemen Belediyespor 14 22
8. Fatih Karagümrük 14 20
9. Balıkesirspor 14 19
10. Giresunspor 14 19
11. Adana Demirspor 14 18
12. Altay 14 17
13. İstanbulspor 14 15
14. Altınordu 14 13
15. Osmanlıspor 14 11
16. Boluspor 14 11
17. Adanaspor 14 9
18. Eskişehirspor 14 5
Takımlar O P
1. Liverpool 16 46
2. Leicester City 16 38
3. Man City 16 32
4. Chelsea 16 29
5. M. United 16 24
6. Wolverhampton 16 24
7. Tottenham 16 23
8. Sheffield United 16 22
9. Arsenal 16 22
10. Crystal Palace 16 22
11. Newcastle 16 22
12. Brighton 16 19
13. Burnley 16 18
14. Everton 16 17
15. Bournemouth 16 16
16. West Ham 16 16
17. Aston Villa 16 15
18. Southampton 16 15
19. Norwich City 16 11
20. Watford 16 9
Takımlar O P
1. Barcelona 15 34
2. Real Madrid 15 34
3. Sevilla 16 31
4. Real Sociedad 16 27
5. Getafe 16 27
6. Athletic Bilbao 16 26
7. Atletico Madrid 16 26
8. Valencia 16 26
9. Granada 16 24
10. Osasuna 16 23
11. Real Betis 16 22
12. Levante 16 20
13. Villarreal 16 19
14. Real Valladolid 16 19
15. Deportivo Alaves 16 18
16. Eibar 16 15
17. Mallorca 16 14
18. Celta de Vigo 16 13
19. Leganés 16 9
20. Espanyol 16 9
Günün Karikatürü Tümü