banner121

Rektör Prof. Dr. Diler, TÜBA-II. Gıda ve Sağlıklı Beslenme Sempozyumu’na Katıldı

Isparta 02.12.2019, 09:35
Rektör Prof. Dr. Diler, TÜBA-II. Gıda ve Sağlıklı Beslenme Sempozyumu’na Katıldı
banner123

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından 2'ncisi organize edilen Gıda ve Sağlıklı Beslenme Sempozyumu 'Su Ürünleri ve Sağlık', Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde konunun uzmanları akademisyenlerin katılımıyla yapıldı. Sempozyumda dünyada su ürünlerinin sağlığa öneminden bahsedildi.

Sempozyuma, Samsun Valisi Osman Kaymak, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin, TÜBA Üyeleri, akademisyenler, ilgili kurum ve kuruluşlardan uzmanlar katıldı.

Sempozyumun ilk oturumuna Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler ve OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran başkanlık yaptı. Ankara Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü’nden TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Hasan H. Atar “Su Ürünlerinin Mevcut Durumu”, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. M. Altuğ Atalay “Su Ürünlerinde Yasal Düzenlemeler ve Kontrol Mekanizması”, Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜR-KOOP) Genel Başkanı Ramazan Özkaya ise “Su Ürünleri: Sektörel Bakış” başlığı altında konuştu.

Sempozyumun son oturumunda TÜBA Asli Üyesi ve NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın “Suda Mikrokirleticiler ve Muhtemel Etkileri”, TÜBA Asosye Üyesi ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Koyuncu “Su Ürünleri, Su Kirliliği ve İleri Arıtma Teknolojileri”, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü’nden Doç. Dr. Sedat Gündoğdu “Su Ürünleri Açısından Çevresel Risk Faktörleri”, ISUBÜ Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümünden Prof. Dr. Abdullah Diler “Su Ürünleri Tüketimi ve Kimyasal Riskler”, TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi (İÜ), Gıda/Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Prof. Dr. Ali Aydın “Su Ürünleri Tüketimi ve Biyolojik Riskler” hakkında sunum yaptı.

Sempozyum hakkında kısa bir değerlendirme yapan ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, “Her şeyin başı sağlık, sağlığın başı balık. Sağlıklı bir hayat için haftada 2 öğün balık tüketelim” dedi.

Rektör Diler yaptığı açıklamada “19 Mayıs Üniversitesinde güzel bir etkinlik gerçekleştirdik. Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve TÜBA işbirliğinde gerçekleşen “2. Gıda ve Sağlıklı Beslenme Sempozyumu”na tematik alanı su ürünleri ve sağlıklı beslenme olan bir çalıştayda buluştuk. İlgili alanların hocaları akademisyenler, doktorlar, balıkçılar herkes burada. Tematik olarak su ürünleri ve sağlıklı beslenmenin belirlenmesini çok önemli buluyorum. Samsun ve Türkiye genelinde balıkçılık çok önemli bir unsur. TÜBA ve 19 Mayıs Üniversitesi yönetimlerine teşekkür ediyorum.  Türkiye, su ürünleri yetiştiriciliği ve ihracatı açısından son 20 yılda çok büyük artış gösterdi. 20 yıl trendine baktığınız zaman yetiştiricilik 650 -700 bin ton arasında değişmekle birlikte gün geçtikçe yetiştiricilik avcılığa göre ivme kazandı. 2008-2009 arasında Dünyada hızla büyüyen sektör arasında dünya 3.süyüz. 80’li yıllarda 3-5 bin ton olan yetiştiriciliğimiz kat ve kat artarak 315 bin tona kadar ulaştı. En önemli tür anlamında 115 bin ton alabalık, 85 bin ton çupra ve diğer geriye oran da levrek olmakla 3 önemli balığımız yetiştiricilik anlamında sofralarımızı süslüyor. Güçlü bir sektörüz. Alabalıkta Avrupa 1. Dünya 2.siyiz. Çupra ve levrekte Avrupa birincisiyiz. Teknolojisi, mühendisi çalışanıyla kendimizi bu konuda dünyaya ispatlamış bulunmaktayız. Hem avcımız hem yetiştiricimiz güncel her tülü gelişmeyi kendilerine anında aktarmaktadırlar. Kendisini çok hızlı güncel tutan ender sektörlerden birisiyiz. Bu kadar üretime rağmen tüketimde bunu söylemekte zorlanıyorum. Bizim için ülkemizin insanı diğer ülkelerin insanlarından daha önemli. Ülkemizde balık tüketimi ve su ürünleri tüketimi çok az. Kişi tüketimde Japonlar 80 kg, Amerika 60 kg, Avrupa’da 20 kg, biz de ise 4-5 kg. Ülkemizdeki bu oranları artırmamız lazım. Sağlıklı bir ürün olan balığı daha çok tüketmeliyiz. Balık oldukça sağlıklı besin. Hamile anne adaylarımıza, yaşlılarımıza ve bebeklerimize, mutlaka tükettirmemiz lazım. Balığı sevdirmemiz lazım. Su ürünleri tüketimini artırmak için

Su Ürünlerinin yetiştirilmesi ve tüketilmesi konusunda, Tarım Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ile Su Ürünleri Üreticileri Merkez Birliği var. İhracatçı firmaların da aralarında bulunduğu tanıtım grubu var. Herkes bu konuda çok ciddi çalışıyor. Balık tüketimine yönelik reklamlar ve kamu spotları var. Her üniversite balık ekmek şenliği düzenliyor. Isparta’da biz Valilik meydanında vatandaşlarımıza yönelik balık ekmek şenliği yaptık. Bütün üniversitelerde kendi şehirlerinde bu etkinlikleri yapıyor. İnsanımız taze balık tüketmeye alışkın ancak, konserve olmuş balıklarında sağlık açıcından bir sıkıntısı yok. Balığı çocuklarımıza sevdirmemiz lazım. Haftada iki gün insan sağlığı için balık tüketmemiz lazım.

Japonya’ya, Amerika’ya teknolojik, modernizasyon ve dijital gelişmelerde önde olmalarından dolayı gıptayla bakıyoruz, bu başarılarının alt yapısında fazla balık tüketimi yatıyor. Mesela Japonya’da deniz marulu var. Türkiye’de var, güzel bir su ürünü ama insanlarımızı tüketimde kullanmıyor. Japonlar, deniz marulu ve deniz yosunlarını sabah akşam tüketmekteler. Ülkemizin daha sağlıklı ve dengeli beslenme yapabilen bir nesil yetiştirmemiz lazım. Balık tüketiminin bir diğer avantajı, insan sağlığı olarak baktığımızda hiçbir olumsuzluğu olmayan ender ürünlerden bir tanesi.

Damar sertliğini giderir, beyni geliştirir, mental kapasiteyi artırır, Alzheimerı önler, anti deprasan bir üründür. Kireçlenmeyi azaltır. Potasyum, klor, kalsiyum, magnezyum, selenyum ve vitamin d içermektedir. Güneş ve balık bu iki kaynağı çok iyi kullanmamız lazım. Vitamin D’nin ne kadar insan sağlığına önemli olduğunu bilim inşaları binlerce sayfalarda açıklıyor. 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizin konumunun kıymetini çok iyi bilmeliyiz ve gelecek nesillerimizi çocuklarımızı daha sağlıklı ve dengeleri beslenmesi için balık ve su ürünleri tüketmemiz gerekiyor. Son söz olarak, Her şeyin başı sağlık, sağlığın başı balık. Sağlıklı bir hayat için haftada 2 öğün balık.”

REKTÖR DİLER’DEN, SAMÜ VE ÖMÜ REKTÖRLERİNE ZİYARET

Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve TÜBA işbirliğinde gerçekleşen “2. Gıda ve Sağlıklı Beslenme Sempozyumu”na birinci oturumun başkanı olarak katılan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Samsun Üniversitesi(SAMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç’i makamlarında nezaket ziyaretlerinde bulundu. Rektör Diler’e mevkidaşları yaptığı ziyaretlerinden dolayı teşekkür ettiler. 

haber32
haber32
Yorumlar (1)
Bravo 8 ay önce
Valla çok iyi etmiş
haber32 haber32 haber32
21°
açık
Günün Anketi Tümü
Sizce Isparta'nın En Büyük Sorunu Nedir?
Namaz Vakti 15 Temmuz 2020
İmsak 03:58
Güneş 05:41
Öğle 13:09
İkindi 17:01
Akşam 20:27
Yatsı 22:02
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Başakşehir 32 66
2. Trabzonspor 32 62
3. Sivasspor 32 57
4. Beşiktaş 32 56
5. Galatasaray 32 52
6. Alanyaspor 32 51
7. Fenerbahçe 32 50
8. Gaziantep FK 32 42
9. Antalyaspor 32 41
10. Göztepe 32 39
11. Kasımpaşa 32 39
12. Gençlerbirliği 32 36
13. Denizlispor 32 35
14. Konyaspor 32 33
15. Malatyaspor 32 32
16. Çaykur Rizespor 32 32
17. Kayserispor 32 32
18. Ankaragücü 32 29
Takımlar O P
1. Hatayspor 33 63
2. Erzurum BB 33 59
3. Adana Demirspor 33 58
4. Akhisar Bld.Spor 33 57
5. Bursaspor 33 56
6. Fatih Karagümrük 33 53
7. Altay 33 51
8. Keçiörengücü 33 47
9. Ümraniye 33 44
10. Giresunspor 33 44
11. Menemen Belediyespor 33 43
12. İstanbulspor 33 40
13. Balıkesirspor 33 38
14. Altınordu 33 36
15. Boluspor 33 30
16. Osmanlıspor 33 27
17. Adanaspor 33 21
18. Eskişehirspor 33 12
Takımlar O P
1. Liverpool 35 93
2. Man City 35 72
3. Chelsea 35 60
4. Leicester City 35 59
5. M. United 34 58
6. Wolverhampton 35 55
7. Sheffield United 35 54
8. Tottenham 35 52
9. Arsenal 35 50
10. Burnley 35 50
11. Everton 35 45
12. Southampton 34 44
13. Newcastle 35 43
14. Crystal Palace 35 42
15. Brighton 35 36
16. West Ham 35 34
17. Watford 35 34
18. Bournemouth 35 31
19. Aston Villa 35 30
20. Norwich City 35 21
Takımlar O P
1. Real Madrid 35 80
2. Barcelona 36 79
3. Atletico Madrid 36 66
4. Sevilla 36 66
5. Villarreal 36 57
6. Getafe 36 54
7. Real Sociedad 36 54
8. Athletic Bilbao 36 51
9. Valencia 36 50
10. Granada 35 50
11. Osasuna 36 48
12. Levante 36 43
13. Real Betis 36 41
14. Real Valladolid 36 39
15. Eibar 36 39
16. Celta de Vigo 36 36
17. Deportivo Alaves 36 36
18. Leganés 36 32
19. Mallorca 36 32
20. Espanyol 36 24
Günün Karikatürü Tümü

Gelişmelerden Haberdar Olun

@