Miraç Kandili, Hz. Peygamberimizin (SAV),  Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan da semaya yükseldiği ve bize hikmetler getirdiği manevi değeri yüksek bir gecedir. Bu manada Miraç, Müslümanlara verilen bir hediyedir. Miraç, hem yükselmeyi hem de mucizeyi ifade eder. İçerisinde bu derece büyük hikmetler barındıran bu günde, yapılan her ibadetin çok değerli olduğuna inancımız tamdır. Bununla birlikte Allah katında, ibadetlerin en büyük ve mühim olanlarından biri ise mazlumların yanında olmak ve onların yardımına koşmaktır.

Dünyamızın dört bir yanında mazlumlar zor durumdadır. Ülkeler üzerinde emelleri olan devletler, ayrışmayı, kutuplaşmayı ve ötekileştirmeyi meşru kılmakta; halkların birbirine girmesine çalışmaktadır. Son olarak Doğu Guta’da sivilleri ve çocukları hedef alan insanlık dışı saldırılar dünya gündemini meşgul etmekte; yürekleri sızlatmaktadır.

İşte bugün, insanlığın gelmiş olduğu bu vahim noktada, Miraç’la birlikte asıl anlaşılması gereken mesaj, dünya barışının, ilim ve irfanın,  insanlar ve ülkeler arasındaki iç huzurun teminidir. İslam dini bu amaca hizmet eden, insanlara rehber olan kutsal bir emanet gibi parlamaktadır. Maddi ve manevi anlamda sayısız güzelliklerin yaşandığı bu anlamlı gecede, Miraç’ın anlamını idrak ederek birleşmek, bütünleşmek ve yakınlaşmak ihtiyacımız olan değerlerdir.

Bu duygu ve düşüncelerle, Süleyman Demirel Üniversitesi ailesi olarak, bölgemizde ve dünyada akan kanın durması, barış, huzur ve istikrarın hâkim olması en temel arzumuzdur. Miraç Kandili’ nin, başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyamızda huzurun ve barışın teminine vesile olmasını temenni ediyor; kandilinizi tebrik ediyoruz.

Prof. Dr. İlker Hüseyin ÇARIKÇI

Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü