Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün hazırlamış olduğu ‘Isparta ve Çevresindeki Türbe ve Ziyaret Yerleri’ adlı kitapta büyük bir skandala imza atıldı. Nitekim ülkenin dört bir yanına dağıtılan bu kitapta kullanılan fotoğraf tepkilere neden oldu. SDÜ akademisyenlerinden Prof. Dr. Kemaleddin Taş’ın başında bulunduğu ekip tarafından hazırlanan kitabın Gümüşgün köyünde bulunan Sinan Baba Türbesini ele alındığı bölümde basılan fotoğrafta ‘Türbenin penceresine kullanılması için bırakılan mumlar’ açıklamasına yer verilerek mumların yanında bira kutusu ve deterjan bidonunun yer aldığı bir fotoğraf kullanıldı.

İNCELEME YAPILMADI MI?

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Nisan ayında çıkardığı 3 ayrı kitabı Isparta’nın yanı sıra Türkiye’nin çeşitli yerlerine de göndermişti. 2000 bin adet basılan kitaplardan biri olan ‘Isparta ve Çevresindeki Türbe ve Ziyaret Yerleri’ incelendiğinde ciddi bir skandala imza atıldığı ortaya çıktı. Başında SDÜ Akademisyenlerinden Prof. Dr. Kemaleddin Taş’ın yer aldığı Prof. Dr. Ramazan Uçar, Doç. Dr. Sadık Akdemir, Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Aygül, Dr. Kevser Çelik, Arş. Gör. Nuran Oğuz Keleş ve Arş. Gör. Muhammed Özdil yer aldığı bir ekip tarafından hazırlanan kitapta Gümüşgün köyündeki Sinan Baba türbesinin içinde bira kutusu fotoğrafı yayımlandı. Fotoğraf kitabın baskıdan önce incelenip incelenmediği noktasında kafalarda soru işaretleri oluşturdu.

BÖYLESİ BİR YERDE BİRA KUTUSU?

Isparta Valisi Vahdettin Özkan tarafından sunuş yazısı kaleme alınan kitabın sunuş bölümünde Vali Özkan “Zengin kültürel mirasın harmanlandığı bu topraklar üzerinde yaşamış ilim adamları, kanaat önderleri ve manevi değer atfedilen şahsiyetlere duyulan hürmet ve saygı nedeniyle halkımız tarafından türbe ve ziyaret yerlerine de ayrı bir önem verilmektedir. Bu yerlere yapılan ziyaretler, toplum kültürü ile yaşayan dine de yön verme özelliği göstermektedir. Kutsallık atfedilen bu mekanların, ilimiz genelinde çekim merkezi olmaya devam ettiği gerek bilimsel araştırmalar gerekse sözlü anlatımlar neticesinde bilinmektedir” denilirken kutsal sayılan ve dine yön verdiği söylenen bir türbede bira kutusu resmedilmesine anlam verilemedi.   

Kitabın ikincisi sunuşunu yazan İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç’ın sunumunda ise “Toplum içinde kutsallık arz eden ağaç, taş, su kaynakları vb. yerler ile kanaat önderleri veya dini yönden ilim sahibi kişilere duyulan hürmet ve yaşamışlıklarına verilen değer türbeler ve ziyaret yerleri ile beraberinde yapılan geleneksel uygulamalar, halkbilimin önemli araştırma alanlarından olan halk inanışları içerisinde yer bulmuştur” denilirken türbe içinde bira kutusu fotoğrafı yayınlanması buda mı geleneksel uygulama sorusunu akla getirdi.

SKANDAL

Kitabı hazırlayan ekibin başında yer alan Prof. Dr. Kemaleddin Taş ise yazdığı önsöz de “Türbeler, evliyalar, kerametler, menkıbeler, vb. hususlar toplum, kültür ve dinin etkileşimi sonucu oluşmuştur…. Dolayısıyla kurtsalın bir tezahürü ve tecellisi olan kutsal mekanların, bu arada ziyaret fenomenin anlaşılması için, söz konusu senkretik yapının açıklanması gerekmektedir. Özellikle ziyaret fenomeni sırasında ortaya çıkan ritüellerin, sembolleştirmelerin anlaşılması için, bu tür açıklamalar önem kazanmaktadır” derken kitaba türbe içinde bira kutusu gösteren bir fotoğraf basması eleştiri konusu oldu.

CAN'DAN TEPKİ GELDİ

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ‘Isparta ve Çevresindeki Türbe ve Ziyaret Yerleri’ kitabındaki fotoğrafı provokasyon olarak değerlendiren Gümüşgün Köyü Muhtarı İbrahim Candan “cami gibi kutsal sayılan bir mekanda Alevi Bektaşi toplumunu içki içiyormuş gibi gösteren bir fotoğraf yayınlanması provokasyon kokuyor” dedi.     

Gümüşgün Köyü Muhtarı İbrahim Candan Alevi Bektaşi toplumunda türbelere özel önem verildiğine dikkat çekerek “bizim türbelerimizde kesinlikle içki olayı olmaz. Kitapta Sinan Baba olarak yazışan bizim Sinan Dede olarak söylediğimiz türbe içinde içki kutusu fotoğrafı yer alması camide içki içiliyor denilmesi kadar abestir. Cami gibi kutsal saydığımız bir mekanda, mucizeleri ile toplumda öne çıkmış şahsiyetler için yapılan türbelerimizde içki içiliyormuş gibi gösteren bir fotoğraf yayınlanmasını Alevi Bektaşi toplumuna karşı bir provokasyon olarak değerlendiriyoruz. Sinan Dede türbesi bizim köyümüz içinde yer alan diğer değerli zatların türbeleri arasında da en çok değer verdiğimiz mekandır” dedi.

Yayımlanan fotoğrafın Alevi Bektaşi toplumunu karalamaya yönelik bir girişim olduğunu söyleyen Muhtar Candan “bizim içerisine girerken saygımızdan eşiğine dahi basmadığımız bir mekanda içki kutusu fotoğrafının yer alması provokasyondur” diye konuştu.  

VALİLİKTEN SORUŞTURMA AÇIKLAMASI

Öte yandan Isparta Valiliği konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "

Akademisyenler tarafından hazırlanarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce basımı yaptırılan “ Isparta ve Çevresindeki Türbe ve Ziyaret Yerleri “ adlı kitapta kullanılan bir türbeye ilişkin fotoğraf ile ilgili gerekli inceleme ve soruşturma başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." denildi.