Ulaştırma Bakanlığı, Eskişehir-Afyonkarahisar-Antalya Hızlı Tren Hattı güzergahını daha rantabıl bulduğu için Isparta-Ağlasun-Bucak-Antalya'ya kaydırdı. CHP Milletvekili Mehmet Göker, yeni güzergahta Burdur'un by-pass edildiğini duyurması üzerine kentte ortalık karıştı.

Halbuki Isparta, trenin Burdur üzerinden geçeceğinin geçeceğinin açıklandığı dönemde 'geçeceği yer değil duracağı yer önemli' yaklaşımı göstermişti.

CHP Millletvekili Mehmet Göker:

AKP Hükümeti Yüksek Hızlı Tren Projesi'nde Burdur’u gözden çıkartırsa bu kimseye sürpriz olmayacaktır.  

AK Parti Milletvekili Bayram Özçelik:

1/25000'lik haritanın tamamlanmak üzere. Konu ile ilgili çalışmalar sürüyor. Ortada kesin bir ve proje henüz yok.

Isparta Milletvekili S.Sadi Bilgiç:

Hızlı Tren hattının Isparta üzerinden Bucak-Antalya güzergahında yapılacağı doğrudur, bilgimiz var.

Ankara-Eskişehir-Afyonkarahisar-Isparta-Burdur-Antalya Hızlı Tren hattı yıllardır konuşuluyor. Tren güzergahının Burdur üzerinden Bucak-Antalya'ya ulaşacağı biliniyordu. Ulaştırma Bakanlığı'nın projeyle ilgili en rantabıl hat olarak Burdur-Bucak üzerini gördüğü söyleniyordu. Isparta'nın da yakından takip ettiği Hızlı Tren Projesi'nin Burdur-Bucak üzerinden geçeceği hiç bir zaman konu edilmedi. Isparta kamuoyunun bu konuda üzerinde durduğu husus trenin nerede duracağı idi. Hem siyasiler hem sivil toplum örgütleri hızlı tren için Isparta ve Burdur'a ortak istasyon yapılmasını, bunun için de Gümüşgün bölgesinin uygun olacağı tavsiyesinde bulunmuşlardı. Isparta kamuoyu hızlı treninin Burdur-Bucak üzerinden geçeceğine inanmışken sürpriz bir gelişme yaşandı. CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Hızlı Tren bomsını patlattı, kentte ortalığı karıştırdı. Göker'in iddiasına göre, Hızlı Tren güzergahında Burdur bay-pass edildi, Antalya'ya ulaşım Isparta merkez ile Ağlasun-Bucak üzerinden gerçekleşecek.

BURDUR BY-PASS EDİLİYOR

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker'in Hızlı Tren ile ilgili yaptığı açıklama dün günboyu kent gündemindeydi. İnternet haber siteleri ve basın kuruluşları Milletvekili Göker'in açıklamalarına yer verdi, Burdur'un by-pass edildiği iddialarını gündeme getirdi. İşte o açıklama: 

"Burdur’dan da geçtiği varsayılan Yüksek Hızlı Tren projesinin uzun yıllardan beri gündemde olduğu ve bununla ilgili fizibilite çalışmalarının yapıldığını tüm Burdur kamuoyu yakından takip etmektedir.

2017 yılının Şubat ayında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Eskişehir’in Yüksek Hızlı Tren ile Afyonkarahisar üzerinden Antalya’ya bağlanmasını önemsediklerini ve bununla ilgili çalışmanın yapılacağını söylemişti. Ardından Temmuz ayında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter hesabından Antalya- Burdur- Isparta yüksek hızlı tren güzergâhının belirlendiğini ve uygulama projelerinin başlayacağını belirtmişti.

Ancak son günlerde Antalya-Burdur-Isparta Yüksek Hızlı Tren güzergâhının durumu ile ilgili kamuoyunda bizi endişelendiren bazı bilgiler dolaşmaktadır. Söz konusu bilgilere göre Afyon’dan gelen hattın Üniversitenin ve Tugayın bulunduğu Burdur merkezinin by-pass edilerek, Isparta üzerinden Burdur’un Bucak ilçesinden geçeceği ve Antalya’ya ulaşacağı konuşulmaktadır. Bununla birlikte Burdur hattının da uzun zamandan beri yolcu taşımacılığına kapalı olması bu bilgiyi adeta teyit eder niteliktedir.

Diğer taraftan, Afyon’a bağlı 7. Bölge Müdürlüğü’nün altında faaliyetlerini sürdüren Burdur Garı’nın, Müdürlük seviyesinden Şefliğe dönüştürülmesi hakkında 26 Mayıs 2017 tarihinde verdiğim soru önergesinin cevapsız bırakılması şimdi daha anlamlı hale gelmiştir. 

Tüm bunlar alt alta sıralandığında, AKP Hükümeti Yüksek Hızlı Tren Projesinde Burdur’u gözden çıkartırsa bu kimseye sürpriz olmayacaktır.  

Burdur halkı olarak umuyoruz ki AKP hükümeti Burdur halkına böyle bir yanlış yapmaz."

ORTADA HAZIR PROJE YOK

CHP Milletvekili Göker'in açıklamasına AK Parti Milletvekili Bayram Özçelik'ten jet hızıyla cevap geldi. Özçelik, iddiaları yalanladı, 'daha ortada hazırlanmış bir proje yok' dedi. İşte o açıklama ve medyaya düşen haber:

"CHP Burdur Millletvekili Mehmet Göker'in Burdur Yüksek Hızlı Tren Projesi ile ilgili ortaya koyduğu olumsuz tabloya karşılık Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik'ten tepki geldi. "Keşke Bizleri arayıp bilgi alsalardı" diyen Özçelik, yaklaşık bir hafta önce Başbakan Binalı Yıldırım ve Ulaştırma Bakanı Mehmet Arslan ile konu hakkında görüştüğünü söyledi.

Bitmiş bir proje yok!..

Devlet Demir Yollarının konu ile ilgili çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, 1/25000'lik haritanın tamamlanmak üzere olduğunu söyleyerek konuyu yakından takip ettiğini söyledi. Şuana kadar alternatif 6 yol üzerinde çalışıldığını söyleyen Özçelik, bu sayının 3'e düşürülerek içerisinden fizibil olanının tercih edileceğini söyledi. Burdurlu hemşerilerine de seslenen Özçelik, "ortada kesin bir ve proje henüz yok" dedi.

BİLGİÇ: DOĞRU

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'e sordu. Bilgiç, "Hızlı Tren Hattı güzergahının Isparta üzerinden geçtiği doğrudur, bilgimiz var" dedi.