Saadet Partisi Isparta İl Başkanı Cevat Gencay, 1996-97 yılları arasında asgari ücret alan bir kişinin 42 tüp alabilirken, şimdi asgari ücret alan bir kişinin sadece 10 tüp alabildiğini söyledi.
Gencay, Kaymakkapı Meydanı'nda mutfakta kullanılan tüpleri bir araya getirerek, ülkenin durumunu tüp hesabı ile yansıtmaya çalıştıklarını belirtti. 12 Haziran'da yapılacak genel seçimler için her partinin propaganda çalışması yürüttüğünü ifade eden Gencay, Saadet Partisi olarak görsel ve gerçek hesaplarla halkın karşısına çıktıklarını bildirdi.
AK Parti'nin ülke gelirinin 1 trilyon doları geçtiği, kişi başı gelirinin 10 bin doları aştığı yönünde pembe tablolar çizdiğini anlatan Gencay, ''Peki bu açıklamalar bizlere neden yansımıyor? 9.5 milyon kişinin yeşil kartla yaşadığı bir ülkede, 4.5 milyon kişinin asgari ücretle geçindiği, 3 milyon kişinin yardım aldığı bir ülkede mutluluk, huzur ve barış olması mümkün değil'' dedi.
Kişi başına düşen gelirin vatandaşlara yansımadığını ancak kimlere yansıdığını da merak ettiklerini dile getiren Gencay, hükümet yetkililerinin bu soruya yanıt vermesini istedi. Milli görüş olarak iktidar olduklarında 1974'te ağır sanayi hamlesini başlattıklarını ve 1996-97 yıllarında havuz sistemini kurduklarını söyleyen Gencay, faize giden paraları havuz sisteminde biriktirdiklerini ve emekliye, BAGKUR'luya, memura, asgari ücretle çalışanlara aktardıklarını kaydetti.
Ülkenin ekonomik yönünü anlatmak için tüp hesabı yapan Gencay, ''1996-97 yıllarında asgari ücretle çalışan bir insanın aylık kazancı ile 42 adet tüp alabiliyordu, aradan yıllar geçti, '9 yıldır ülke iyiye gidiyor' diyen hükümet sayesinde asgari ücretle çalışan bir işçi bir aylık kazancıyla 10 tane tüp alabiliyor'' diye konuştu.
Asgari ücretin 760 TL olduğunu ancak veren elin bunun 130 TL'sini kestiğini belirten Gencay, geriye kalan 630 TL'nin de yüzde 70'inin dolaylı vergi ile geri alındığını söyledi.
Türkiye'nin 1 TL'lik benzine 4,5 TL ödediğini, 1 TL'lik telefon görüşmesini 20 TL ödediğini, 15 TL'lik tüpe 65 TL ödediğini dile getiren Gencay, ''Çay simit hesabı yapanlar, aynı hesabı şimdi yapsınlar da bu millet gerçeği görsün'' dedi.
Son 5 yılda asgari ücretin yüzde 37 artarken, tüpün yüzde 90 arttığını işaret eden Gencay, Yunanistan'ı örnek gösterdi. Yunanistan'da kriz yaşandığının ileri sürüldüğünü aktaran Gencay, sözlerine şöyle devam etti:
''Yunanistan'da asgari ücret 1200 Avro, bizim ülkemizde 300 Avro. Yunanistan'da insanlar eti 6-7 dolara yiyor biz ise 15 dolara yiyoruz. Hangisi iyi soruyorum. Yunanistan'da bir asgari ücretli bir ay çalıştığında ülkemizi gezebiliyor, bizim asgari ücretimiz bir ay değil, bir yıl çalışsa bile köyüne dahi gidemiyor. Necmettin Erbakan döneminde tüp 4.9 dolardı, şimdi ise tüpü 40 dolara kullanıyoruz. Hani iyiye gidiyorduk, hangi alım gücümüz artmıştı. İşte gerçekler.''
(HÖ-HK-