Türkiye şu an saat kaç? Saatler ileri mi geri mi alındı? Telefon saat ayarı. Saat Şu anda kaç? Vatandaşlar bu sıralar en çok 'Türkiye'de saatler geri alınacak mı' ?' sorusunun cevabını merak ediyor. Kış saati uygulamasının kalkmasıyla birlikte saatler artık bir saat geriye alınmayacak. Başta akıllı telefonlar ve bilgisayarlar olmak üzere birçok cihazın otomatik saat ayarlara sahip olması nedeniyle pazar sabahına saatiniz bir saat geri alınmış olarak uyanabilirsiniz. Başta akıllı telefonlar ve bilgisayarlar olmak üzere birçok cihazın otomatik saat ayarlara sahip olması nedeniyle saat farklılığı oldu. Aradaki farkı düzetlmek isteyenlerin yapması gereken, Android ve iPhone işletim sisteminde bulunan otomatik saat ayarını “otomatik”ten “manuel”e çevirerek, saatinizi 1 saat geri almak. İOS: Telefonunuzun 'Ayarlar' bölümünden 'Genel' alanına gelerek 'Tarih ve Saat' bölümüne girin. Ardından 'Otomatik Ayarla' özelliğini devredışı bırakarak, manuel olarak saatinizi ayarlayın.

'Türkiye'de saatler geri alınacak mı' ?' sorusunun cevabI merak ediliyor. Kış saati uygulamasının kalkmasıyla birlikte saatler artık bir saat geriye alınmayacak. Başta akıllı telefonlar ve bilgisayarlar olmak üzere birçok cihazın otomatik saat ayarlara sahip olması nedeniyle pazar sabahına saatiniz bir saat geri alınmış olarak uyanabilirsiniz. İşte şuan saat kaç, saatler ileri mi geri mi alınacak sorunuzun cevabı...  Kış aylarında standart zaman uygulanır. Ancak yaz günlerinde çok uzun aydınlık geçen bir zaman süresi vardır. Amaç bu sürenin başlangıcını ileri kaydırarak, akşam olma süresini bir saat uzatmaktır. Yaz günleri hava çok erken aydınlanır. Benjamin Franklin’i hepimiz Amerikan dolarındaki görseliyle tanıyoruz. Oysa o "Erken yatıp erken kalkmak, kişiyi sağlıklı, zengin ve akıllı yapar" özdeyişinin sahibiydi.

OTOMATİK SAAT UYGULAMASI NASIL KALDIRILIR?

Başta akıllı telefonlar ve bilgisayarlar olmak üzere birçok cihazın otomatik saat ayarlara sahip olması nedeniyle saat farklılığı oldu. Aradaki farkı düzetlmek isteyenlerin yapması gereken, Android ve iPhone işletim sisteminde bulunan otomatik saat ayarını “otomatik”ten “manuel”e çevirerek, saatinizi 1 saat geri almak.

Android: Telefonunuzun ayarlar bölümünden "Genel" e tıklayın. Daha sonra "Tarih ve saat" kısmına gelerek, işaretli olan "Otomatik tarih ve saat" alanını devre dışı bırakın.

İOS: Telefonunuzun "Ayarlar" bölümünden "Genel" alanına gelerek "Tarih ve Saat" bölümüne girin. Ardından "Otomatik Ayarla" özelliğini devredışı bırakarak, manuel olarak saatinizi ayarlayın.

TELEFONLARDA SAAT AYARI NASIL YAPILACAK?

Ancak kış saati uygulaması, akıllı telefonlarda otomatik olarak uygulamaya geçiyor. Eğer telefonunuzun 'SAAT AYARI'nı dün gece manuel yapmadıysanız kafanız karışmış olabilir. Yapılması gereken, Android ve iPhone işletim sisteminde bulunan otomatik saat ayarını “otomatik”ten “manuel”e çevirerek saatleri 1 saat ileri almak. GSM şirketleri de abonelerine, “30 Ekim tarihinde kış saati uygulamasına geçilmeyecektir. Telefonunuzdaki saat otomatik olarak geri alınabilir. Saat ayarlarınızı kontrol etmenizi öneririz” diye uyarı mesajı geçti.

SAATLERİ NEDEN GERİ ALIYORDUK

Yaz günlerinde gün ışığı, yani aydınlık saatler çok daha uzun olmasına rağmen hala tasarruf için saatlerin niçin bir saat ileriye alındığı çoğunlukla anlaşılmaz. Bunun en kısa açıklaması ’gece zamanını da gündüze katmaktır’ ama bizler zaten karanlık olan saat 24:00’de değil de 23:00’de yatmamızın ülkemize ne kazandıracağını genellikle anlayamayız. Saatleri ileri almanın kış mevsimi ile alakası yoktur.

SAATLER NEDEN GERİ ALINMADI? 

İstanbul Teknik Üniversitesi, bir yılını dolduran yaz saati uygulaması hakkında rapor hazırlayarak Enerji Bakanlığı'na sundu. İTÜ heyeti hazırladığı raporda, yaz saati uygulamasının etkilediği saatlerdeli elektirk tüketimini bir yıl önceki tüketim oranıyla gün gün karşılaştırdı. Çıkan sonuçlara göre, bir yılda elde edilen toplam tasarruf 1 milyon 300 bin megawaat saati aştı. Yani, tek zamanlı tarifelerde 540 milyon TL, üç zamanlı tarifeler için 801 milyon TL tasarruf sağlandı.

Raporda, kış aylarında iş dönüşünün karanlık saatlere denk gelmesiyle 17:00-22:00 saatleri aralığında aşırı elektrik tüketiminin olduğu belirtildi. Sürekli yaz saati

uygulamasına geçilmesiyle havanın geç kararması sonucu bu saatlerdeki tüketimin de azaldığı ifade edildi. Uzmanların görüşü, bu nedenle gün içi piyasada fiyatların artışının da engellendiği yönünde.

Rapora göre, bu tasarruf ile akşam saatlerinde güç sisteminin hareket kabiliyeti önemli oranda yükselirken elektrik tüketiminin bir iki yıl içinde ulaşacağı seviye göz önüne alındığında, talebi karşılamak için yaklaşık 2 milyar dolarlık santral yatırımı zorunluluğunun da önüne geçilmiş olundu.

Hazırlanan raporda sık sık şikayet edilen öğrencilerin sabah gün ağarmadan yola çıkması konusuna da yer verildi. Özellikle batıdaki büyük şehirlerde bu durumun önüne geçmek için okul başlangıç saatlerinde valilikler aracılığı ile düzenlemeye gidildiği, böylece sorunun çözüldüğü vurgulandı.

1 saat geri alma

 Kış aylarında standart zaman uygulanır. Ancak yaz günlerinde çok uzun aydınlık geçen bir zaman süresi vardır. Amaç bu sürenin başlangıcını ileri kaydırarak, akşam olma süresini bir saat uzatmaktır. Yaz günleri hava çok erken aydınlanır. 

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR KİM BAŞLATTI?

Benjamin Franklin’i hepimiz Amerikan dolarındaki görseliyle tanıyoruz. Oysa o "Erken yatıp erken kalkmak, kişiyi sağlıklı, zengin ve akıllı yapar" özdeyişinin sahibiydi. Franklin, Amerika Birleşik Devletleri'nden Fransa'ya elçi olarak yollandığı sırada, Paris halkının mum israfını önlemesi ve gün ışığından daha çok yararlanması için imzasız bir mektup yayımladı. 1784 yılındaki bu vergi, panjurları vergilemek, mumları karneye bağlamak ve insanları gün doğumu sırasında kilise çanları ve top ateşiyle uyandırmak gibi öneriler içermekteydi. Sonradan da saatlerin kışın geri alınmasıyla gün ışığından daha çok faydalanılacağını ispatlayarak bu işin mucidi olarak tarihe geçti.