Eğirdir İlçesi Sorkuncak Köyü Safran Üretimi Demonstrasyon parselinde Safran Tarla Günü düzenlendi.

Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik Isparta İl Tarım ve Orman  Müdür Yardımcısı Uğur Turgut, Ziraat Odası Balkanı Müslehattin Can Selçuk, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Fatma Kurt Aydın, Eğirdir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Süleyman Can, diğer İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri teknik personeli ve Sorkuncak Köyü halkının katılımıyla gerçekleştirilen safran tarla gününde, alternatif ürün üretiminin önemi vurgulandı.

Eğirdir İlçesinde Alternatif Tarım Ürünlerinin üretiminin  yaygınlaştırılması  ve geliştirilmesi  amacıyla,  Kaymakam Abdullah Akdaş döneminde fideleri  temin  edilerek üretimine başlanan safran bitkisi, dört yıldır başarı ile üretilerek köylünün umudu olmuştur.

Üretici safran bitkisi için özel bir gübreleme yapmamış olup,  organik maddece zengin kumlu-tınlı  toprakta  yetiştiricilik  yapmaktadır.  Safran, su istemeyen bir bitki olup, üreticimiz çiçeklenmeden önce sulama yaparak verimi arttırmıştır. Düzenli olarak yabancı ot temizliği yapmış, Ekim ayı ortalarından itibaren safranlar çiçek açmaya başlamıştır.

Safranlar çiçek açmadan tomurcukken sabah çiğ kalktıktan sonra ve akşamüzeri olmak üzere günde iki defa tomurcuğun 1-2 cm altından koparılarak toplanmıştır. Toplanan çiçekler

gölge bir yere serilmiştir. Çiçeklerin içinde kırmızı renkli üç  parçalı  stigmalar  vardır.  Bu stigma üç parçanın birleştiği  yerin  yarım  cm  kadar  altından  beyaz  kısmın  başladığı  yerden  elle  veya  cımbızla ayrılmıştır ve kurumaya bırakılmış, kuruyan stigmalardan safran elde edilmiştir.

Kozmetik,  gıda ve  ilaç  sanayi  sektörlerinde,  çiçeğin  tüm  bölümleri değerlendirilmektedir.  Dekara  600  g  stigma  verimi  mevcut  olan  safran  bitkisinin  yıllık beklenen ekonomik değeri 24.000,00 TL'dir. Çiçeğin diğer bölümlerinin bu gelire eklendiği düşünüldüğünde safran çiçeği Eğirdir için umut vadeden bir üründür./İbrahim DEMİRAYAK