ISPARTA'NIN İÇME SUYU KAYNAĞINDA KANSOREJEN AĞIR METAL ORANLARI DÜŞÜK ÇIKTI

Isparta'da İçme Suyunun Kaynak Analizlerinde Kansorejen Madde İçeren Arsenik, Nikel Gibi Ağır Metal Oranlarının Düşük Olduğu, Bunun da Sağlığı Tehdit Etmediği Bildirildi.

Isparta'da içme suyunun kaynak analizlerinde kansorejen madde içeren Arsenik, Nikel gibi ağır metal oranlarının düşük olduğu, bunun da sağlığı tehdit etmediği bildirildi.


Isparta Sağlık İl Müdürlüğü, son günlerde Türkiye genelinde bazı bölgelerde içme sularında yaşanan kirlilik ve kansorejen madde oranlarının yüksek çıkması üzerine belediyelere su analizlerinin yapılması için bir yazı gönderdi.


Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nde yaptırılan ve ücretleri oldukça yüksek olan analizler için merkezle birlikte 11 belediye ve 2 köy muhtarlığı müracaatta bulundu. Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından alınan numunelerin sonuçları bekleniyor.

Sağlık İl Müdürü Dr. Süleyman Önal, şehir merkezi içme suyunun iki kaynağından alınan su numunelerinin kimyasal analiz sonuçlarının belli olduğunu kaydetti. Önal, "Suyun içeriği kansorejen madde içeriyor mu? İçermiyor mu?

Biz buna baktık. Son dönemde başta Arsenik, Nikel gibi bir kısım ağır metaller olmak üzere yapılan geniş kapsamlı denetim analizlerinde suyumuzun içmeye elverişli olduğunu gördük. Özellikle ağır metal oranlarımız düşük çıktı. Pahalı bir tetkik ancak bu konuda çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz" dedi.
Belediye ve köylerle bu analizlerin yapılması için gerekli yazışmaları ve görüşmeleri başlattıklarını belirten Önal, şu ana kadarda 11 belediyeden ve 2 köyden su numunesi alınarak gönderildiğini ve sonuçlarını beklediklerini aktardı.

Önal, kimyasal analizlerin dışında her hafta muhtelif odaklardan aldıkları numunelerin Halk Sağlığı Laboratuarı'nda bakteriyolojik açıdan incelendiğini de belirtti. Önal, "Zaman zaman mevsimlere bağlı olarak, şu şebekelerindeki arızalara bağlı olarak bir kısım olumsuz durumlar olabiliyor. Bu durumları da anında ilgili kurumlarla paylaşıyoruz.

Kış döneminde ve arıtma tesislerinden kaynaklanan kısa süreli bulanıklar yaşanmıştır. Ancak sağlığı tehdit edecek bir durum söz konusu değildir" diye konuştu.