Geçtiğimiz günlerde boş kadrolara aile hekimi seçimi için kuralar çekildi. Bu kuraların aslında bir tezgah olduğu iddiası geldi. Isparta-Burdur Tabip Odası yönetimine gelen şikayetler sonrası ortaya çıkan durumun çözümü bekleniyor.

 
26 Şubat'ta Davraz, Fatih, Sermet ve Hızırbey aile sağlığı merkezinde yeni oluşturulan 4 aile hekimliği için kura çekimi yapıldı. Kuraya toplam 75 doktor müracaat etti.  
 
Törende yapılan konuşmalarda İsparta'nın hizmet hizmet-lerinde geldiği noktaya vurgu yapıldı.
 
Buraya kadar her şey normaldi. Ancak, kurada adı çıkmayan hekimlerin Isparta Burdur Tabip Odası'na müracaatı ile bir gerçeğin ortaya çıktığı ifade edildi. Kuraya itiraz eden hekimler, ataması yapılan 4 aile hekimin-den 2'sinin halen sağlık müdür-lüğünde müdür yardımcısı kadrosunda görev yaptığını, bu atamada isimlerinin yer almasıyla bir sonraki kurada bir adım öne geçme şansı verildiğini iddia ettiler. Bu iddiayı dillendiren isimse Isparta Burdur Tabip Odası Başkanı İlker Büyükyavuz oldu. Büyükyavuz, "Isparta il merkezinde yeni açılan dört aile hekimliği pozisyonuna yönelik hekim yerleştirme işlemi, 26.02.2013 tarihinde sayın valimiz Memduh OĞUZ' un katılımıyla gerçekleştirildi. Ancak bu yerleştirme, ilimizde aile hekimi olarak görev yapan ve yapmayı düşünen meslektaşlarımızı huzursuz eden bazı gelişmelere yol açtı. Şöyle ki, bu yerleştirme sırasında ilimizde müdür yardımcısı olarak görev yapan iki meslektaşımız, muvaffakat alarak aile hekimliği ek yerleştirme oturumuna katıldılar. Yerleştirme oturumuna sistem dışından katılan bu meslektaşlarımız, sıra kendilerine geldiğinde tercihlerini kullanarak ilgili birimlere aile hekimi olarak yerleştirildiler. Ancak bu meslektaşlarımızın yerleştirme sonrası idari görevlerinden ayrılmalarının uygun görülmeyebilecek olması nedeniyle, aile hekimliğine başlamayabilecekleri yönündeki şüpheler tabip odamız iletilmektedir. Bu durum gerçekleşirse söz konusu meslektaşlarımızın sonraki yer-leştirmelere daha avantajlı bir konumdan katılabilmeleri söz konusu olacaktır.
 
Bu meslektaşlarımızın idari görevlerini bırakmaları uygun görülmeyecek olursa, var olan yasal boşluk nedeniyle, sonraki aile hekimliği yerleştirmelerinde sistem dışından aile hekimliğine başlamak isteyen meslektaşlarımızın önüne geçecekleri bilinmektedir" dedi.
 
Isparta-Burdur Tabip Odası Genel Sekreteri Aysel Divarcı da Valilikten istediklerini sıraladı: "Isparta Valiliği'ne soruyoruz!
 
1) Aile hekimi olarak yerleştirmeleri yapılan iki müdür yardımcısı meslektaşımızın idari görevlerinden ayrılmalarında sakınca bulunmakta mıdır?
 
2) Bu müdür yardımcısı meslektaşlarımızın idari görevlerinden ayrılmalarında sakınca bulunmaktaysa, aile hekimliği ek yerleştirmeleri öncesinde kendi-lerine neden muvaffakat verilmiştir?
 
3) Eğer bu iki meslektaşımızın idari görevlerinden ayrılmasında sakınca bulunduğu belirtiliyorsa, bu sakıncanın varlığı durumu, sonraki yerleştirmeler için de geçerli olacak mıdır?
 
4) Önceki sıralamada bu iki meslektaşımızın önünde yer almasına rağmen, yapılan uygulama nedeniyle bundan sonraki yerleştirmelerde iki müdürü yardımcısının arkasında yer alacak olan aile hekimlerinin mağ-duriyeti nasıl giderilecektir?
 
5) Birinci basamak sağlık kurumlarında özlük hakları, ek görevlendirmeler, ücretlendirme ve katsayı farklılıkları nedeniyle çeşitli mağduriyetlerin yaşandığı bilinmektedir. Yaşanan mağduriyetlere çözüm üretmelerini beklediğimiz idarecilerin görevi, yasal boşluklardan kişisel hede-fleri doğrultusunda faydalanmak mıdır? Aile hekimi atamalarında ismi geçen müdür yardımcılarının Hasan Ataç ve Abdullah Hızır Kılınç olduğu öğrenildi.