Yahya Beyatlı İlköğretim Okulu’nda düzenlenen programa; Vali Memduh Oğuz, Sağlık İl Müdürü Uzm, Dr. Süleyman Önal, Milli Eğitim Müdürü Tacettin Yılmaz,  çok sayıda öğrenci ve velileri katıldı.

Sağlık İl Müdürü Önal, "Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konusunda ilimizde 4 pilot okul ve ilçelerimizde birer okul olmak üzere çeşitli aktiviteler yapılacağını kaydetti.

Önal, İlköğretim okulları ana sınıf öğrencilerimize başlatmış olduğumuz projemizde amacımız bu yaş grubundaki çocuklarımıza yeterli ve dengeli beslenmeyi yaşam tarzı olarak benimsetmek, fiziksel aktivitenin önemini vurgulayarak öğrenci, veli  ve öğretmenleri de  kapsayan bir çalışma  yapmak ve böylece  sağlıklı gelecek nesiller oluşturmak  olduğunu  söyledi.

Proje kapsamında öğrencilerin boy kilo endekslerinin ölçülüp pörsentil değerlerinin ölçüleceğini ve bu değerlerle de okul ile iş birliği içerisinde fazlalık ve eksiklik durumunda öğrencilerin hekime yönlendirileceğini ifade eden Süleyman  Önal, “ Projemiz  merkezde  sosyo- ekonomik  durumlarına göre  4 okul tespit edilmiş, ilçelerimizde  de Milli Eğitimin belirlemiş olduğu  birer  okul olmak  üzere  toplam 16 okul ve 750 öğrenciyi kapsamaktadır. Beslenme çantası ve velilerimize iyotlu tus dağıtımı yapılacaktır. Beslenme çantası içerisinde öğrencilerimizi teşvik amaçlı 2 adet süt,  bir elma, fındık içi kayısı bulunmaktadır” dedi.

Önal, okul çağı çocukların fiziksel, bilişsel ve sosyal büyüme ve gelişmelerinin hızlandığını, yaşam boyu sürebilecek beslenme alışkanlıklarının geliştiği, ev dışında arkadaşlarıyla yemek yemeye başladıkları, sorumlulukların arttığı, yetiştin dönemde sağlıklı yaşamın temellerinin  atıldığı  önemli bir dönem olduğunu  ifade etti.

Küçük yaşlardan itibaren edinilen beslenme alışkanlıklarının, ileri yaşta vücut ağırlığına etkisinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Önal sözlerine şöyle devam etti: “Sağlıksız besin tüketiminin artması yetersiz fiziksel aktivite çocukluk çağı obezitesine neden olurken tüketilen diyetin kalitesini de  düşürmektedir. Bu dönemde dengeli ve yeterli beslenmenin ihmal edilmesi,  çocuğun gelişiminin ve okuldaki başarısını olumsuz etkiyecektir. Yetersiz ve dengesiz beslenme öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri, okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır. Sağlıklı bir gelecek sağlıklı bir nesil için çocuklarımızın kahvaltı konusunda bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadırlar. Çocuklarımızın özellikle kemik ve diy gelişimi içir günde 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, 1 kibrit  kutusu kadar beyaz peynir tüketmelerinin sağlanması; ev imkanları ölçüsünde hazırlanacak  sıcak bir çorba çocuklarımız için daha besleyici ve sağlıklı olacaktır.  Hastalıklara karşı daha dirençli olmaları, sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için her gün  imkanlar ölçüsünde taze  seze veya  meyve  tüketmelerini  sağlamalıyız.  Açıkta satılan besinler, yeterince güvenilir temiz olmadığından uygun koşullarda muhafaza edilmediğinden ve çabuk bozulma riski taşıdığından kesinlikle satın alınmamalıdır. Çocuklarımızın okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın aldıkları besinlerin seçimine dikkatli olmalıdırlar.  Beslenme çantası ve su mataralarının her gün temizlenmesine özen gösterilmelidir. Çocuklarımız tuvalet ve umumi kullanıma açık çeşmelerden su içmeleri konusunda uyarmalı, güvenilir içme suyu tüketmeleri sağlamalıyız. Ayrıca her hangi bir spor dalına teşvik etmek, vücudun düzenli çalışması, tüketilen besinlerin vücuda yararlılığının artırılması, çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişmelerine olumlu katkı sağlayacaktır.  Çocukluk döneminde düzenli yapılan spor etkinlikleri, sağlıklı fizik yapının gelişmesini sağlarken, ilerleyen dönemde, sağlıklı beslenme ile birlikte bir çok kronik hastalığın oluşma riskini de azaltacaktır”.

Öte yandan konuşan Vali Memduh Oğuz ise,  beslenme ve anne arasında yaratılıştan bir ihtimal olduğunu beslenmenin ne olduğunu anneden öğrenildiğini söyledi. Annelerin burada olması beni oldukça memnun etti diyen Vali Oğuz,”Rütbemiz ne olursa olsun annelerimizin öğrettiklerinden vazgeçemiyoruz” dedi.

Zaman zaman beslenme konusunda imkanların değiştiğini, hem bizim hem de arzu ve tercihlerimizin değiştiğini ifade eden Vali Oğuz, “Çocuklarımızı sağlıklı beslememiz lazım, Çocuklarımızı çok seviyoruz fakat sevginin de şuurlu bilinçli olması gerekiyor. Beslenmeye çok dikkat etmemiz gerekiyor.  Ben hem Sağlık İl Müdürlüğünü hem de Milli Eğitim Müdürlüğünü tebrik ediyorum öncelikli olarak bu okullu seçtikleri için,  Bu projeye destek veriyorum ve tüm okullara da  destek vereceğim” şeklinde konuştu.

Vali Oğuz,  son olarak Isparta’da beslenme çantalarına  konulan sütün  hem ekonomiye hem de  çocuklara  önemli  derecede  faydası olduğunu  belirtti.

Konuşmaların ardından öğrencilere beslenme çantaları dağıtıldı.