Yüce yaratan insanoğluna iletişim kurması için dil vermiş, ağız vermiş, kulak vermiş, çeşitli organlar vermiş. Yaratılan her şeyin mutlaka bir görevi var. Ama kullanabilene.

Eğirdir’de son günlerde öyle bir tartışma yaşanıyor ki evlere şenlik ve tam bir iletişim fiyaskosu. Olayın tarafları da öyle sıradan insanlar değil. Biri belediye başkanı diğeri rektör.

Olayın özeti şu: Mavigöl Oteli Eğirdir Belediyesinin malı. Yıllar önce belediye hizmet anlamında sembolik bir ücretle oteli SDÜ’ ye tahsis etti. 29 Mart’ta göreve gelen Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral’de aralarında Mavigöl Oteli’nin de bulunduğu 6 mülkün sözleşmelerini iptal etti. Kendine göre sebebi de yanlışlık olduğu.

Gerginlik ve tartışma buradan sonra başlıyor. Eğirdir Belediye Meclisinin kararından sonra SDÜ oldukça sert ve tehditvari bir açıklama yaptı:”Karardan vazgeçilmezse SDÜ’ nün Eğirdir’deki bölümlerini ve öğrencileri Isparta merkeze çekeriz” denildi açıklamada.

Olaya bakar mısınız? İletişim çağında neler yaşanıyor? Devletin iki kurumu basın aracılığıyla konuşuyor ve haberleri basından öğreniyor.

Öncelikle şunu belirtelim: Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral’in yaptığı yanlış. Özmeral’le bu konuyu görüştüm. Başkan niyetlerinin SDÜ’yü otelden çıkarmak olmadığını, yanlışları düzelttiklerini söyledi. Kiranın da çok az olduğunu belirtti. Özmeral’in niyeti SDÜ’yü çıkarmak değil, belediyenin aldığı kirayı artırmak. Bu oldukça net.

Ancak, Özmeral bu kararı meclisten almadan önce Rektör Baydar’ı arayıp konu hakkında bilgi verebilir, istişare ettikten sonra karar alınabilirdi. Ki doğrusu da buydu.

Kiranın azlığı konusu tartışma yaratacak bir konu değil. Çünkü Rektör Hocada zaten kiranın sembolik olduğunu söylüyor. Özmeral ise her ne kadar eğitim amaçlı olsa da Mavigöl Oteli’ni üniversitesinin ticari olarak işlettiğini söylüyor.

Anladığım kadarıyla Rektör Baydar’ın kızdığı ve resti çektiği nokta Özmeral’in söylediği iddia edilen “peşkeş” kelimesi. Başkan Özmeral’in meclis kararından önce:”Mavigöl Oteli’ni üniversiteye peşkeş çekmişler” dediği iddia ediliyor.

Başkanın olaya bakışı gerçekten böyle ise söyleyecek söz yok. Acilen olaylara bakış açısını değiştirmesi gerekiyor. “Peşkeş” nedir? Ortada şahıslara sağlanan bir rant mı var? Devletin belediyesi, devletin üniversitesine kiralamış. Ortada eğitim olunca da kira bedeli sembolik olmuş. Eğer doğruysa, doğru olmamasını temenni ediyorum, son derece yanlış ve ayıp. Baydar’da bu nedenle Özmeral’in özür dilemesi gerektiğini söylüyor.

Rektör Hoca’nın hatası da, olayı duyar – duymaz Özmeral’i aramamasıdır. Özmeral’i arayıp, konuşmalarını sorup gereken cevabı vermesi gerekiyordu. İlk ağızdan gelişmeleri ve niyetleri öğrenmek en doğrusu değil midir? Rektör Baydar ilçelere yüksek okul açılması noktasında büyük çaba sarf ediyor ve her ilçeye yüksek okul açılmasını da sağladı. Gelişmelere o kadar çok sinirlenmiş olmalı ki, Eğirdir’den öğrenciyi çekmekten söz ediyor. Ancak sakin düşünmek ve doğru karar verilmek zorunluluğu vardır.

SDÜ yönetiminin Eğirdir Belediyesini tehdit etmesi de doğru değildir? Çünkü tehdit edilen Eğirdir Belediye Başkanı Özmeral değil Eğirdir halkıdır. Eğirdir’deki bölümlerin ve dolayısıyla öğrencilerin Isparta merkeze çekilmesinde zarar görecek olan Eğirdir halkı, Eğirdir esnafıdır. Buna da gelişmeler ve şartlar her ne olursa – olsun hiç ama hiç kimsenin hakkı yoktur.

Bu saatten sonra durumu düzeltecek isim ise Osman Nuri Özmeral’dir. Rektör Baydar’ı arayıp, durumu izah etmelidir. Eğer “peşkeş” kelimesini söyledi ise özür dilemeli, söylemedi ise hocaya bilgi vermelidir.

Hiç kimsenin Eğirdir’e ve Isparta’ya bilerek veya bilmeyerek zarar verme hakkı yoktur. Toplumun önünde olan insanlar, böyle yaparsa biz milletin yaptığı normal karşılayalım.

Belediye Başkanı olmasının üzerinden 7 ay gibi bir süre geçmesine rağmen Osman Nuri Özmeral sık sık tartışma yaratan konularla gündeme geliyor.

Özmeral’in dürüstlüğünden hiç kimsenin şüphesi yok. Ancak idarecilik tarzı ve olaylara bakışı hakkında kendisinin oturup, özeleştiri yapması gerekiyor. Ne yazık ki Özmeral kafasındaki kalıpların dışına bir türlü çıkamıyor ve olayları değişik açılardan değerlendirmek istemiyor. Ne yazık ki yıllardır da bu nedenle kaybetti, bu nedenle eleştirildi. Artık belediye başkanı oldu. Kendisini yenileme ve çok yönlü değerlendirme zamanı geldi.

Eğer, Özmeral bu konuda ısrar eder ve Eğirdir üniversitesiz ve öğrencisiz kalırsa bunun vebalini kıyamete kadar veremez. Bu işte üniversite yönetimine kafa tutmakla da olmaz.

Rektör Hocada daha sakin olmalı ve Eğirdir’e böyle bir ceza vermemeli. Her iki tarafında aklı selim düşünmesi ve asgari müşterekte birleşmesi gerekiyor.

Eğirdir’in kendi iç dinamikleri var. Biliyorum ki siyasi anlamda bazıları bu iç dinamikleri ilçenin menfaati yerine, siyasi ve kişisel menfaatler yönünde ateşliyor. Hal böyle olunca da Eğirdir kaybediyor.

Bu kadar ciddi bir konunun bu noktaya gelmesi doğru değil. Eğirdir halkını tartışmaya sokmadan acil olarak konu çözülmeli. Yoksa telafisi olmayan hataların devamı gelecek gibi.