Şakir Aksöz'ün yazısı:"

Her şeyin başı eğitim. Bu nedenle Isparta’nın eğitimi ile yakından ilgilenmeye devam edeceğiz. Tacettin Yılmaz ile uzun süre yıldızımız barışmadı. Nedeni şahsi değil, bana göre yapılan hatalardı. Yılmaz’ın hatalarının bedelini eğitimde hala ödüyor, o dönemin alışkanlıklarını insanlar hala üzerinden atabilmiş değil.

Tacettin beyden sonra Sabri Caner Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Sabri Caner atandı. İlk günler, Sabri bey ile ilgili izlenimler olumlu değildi ama sonra Sabri bey sistemini kurmaya başladı ve hemen hemene herkesten olumlu puan almaya başladı. Tam “bu adamla bu iş olacak” derken, bakanlık görev değişikliğine gitti.

Sabri Caner Balıkesir Milli Eğitim Müdürlüğü’ne atanırken, Isparta’ya İstanbul Eyüp İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammet Öztürk atandı.

Eğitimde 11 ay gibi kısa bir süre o ile zarar verir. Isparta Milli Eğitimi adeta yaz – boz tahtasına dönmek üzere. 11 ay sonra alacağınız bir müdürü neden verdiniz?

Temennimiz Sayın Muhammet Öztürk’ün emekli oluncaya kadar Isparta’da görev yapması. Tabii ki başarılı olmak kaydıyla.

Sayın Vali’nin İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri ile yaptığı toplantıda müdür beye destek istemesi yerinde ve aslında önemli bir uyarı niteliğinde. Vali bey testi kırılmadan gerekli önlemi almış.

Gelelim Muhammet Beyin durumuna. Isparta kulislerinde Muhammet Öztürk’ün önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlerde İstanbul’un önemli bir ilçesinden belediye başkan aday adaylığı düşündüğü konuşuluyor. Bunun anlamı şu: Muhammet Bey aday olursa en geç 1 yıl sonra istifa edecek. Yani Isparta’nın eğitiminin kaptanı yine değişecek, olan Isparta’da olacak. 1’er yıllık milli eğitim müdürleri ile çalışmak eğitime ne verir. Bırakın vermeyi, çok şey götürür.

Sayın Öztürk, eğer aklınızda siyaset varsa, Isparta’ya gelerek iyi etmediniz, Isparta’ya kötülük yaptınız. Yok eğer siyaset düşünmüyorsanız ve devam edecekseniz, sizi zorlu bir süreç bekliyor ve Isparta eğitimine katacağınız çok şey var.

Muhammet bey, çok tecrübeli bir isim. İstanbul gibi bir metropolde Müdür Yardımcılığı, Eyüp ve Avcular gibi devasa ilçelerde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yapmış bir insan.

İstanbul’dan Isparta’ya gelen, eğitimde tecrübesi sabit bir insan için Isparta zor bir il değil. Eyüp gibi bir ilçeyi idare etmeyi başaran bir eğitimcinin Isparta’da zorlanması beklenemez. Tam tersi Isparta müdür beye kolay gelir ve gelmeli.

Ama bizin ilgilendiğimiz taraf 1 yıl sonra sen yapacağı? Yani siyaset gereği ayrılıp – ayrılmayacağı.

Eğer ayrılmazsa Isparta’nın kendisinin eğitim alanında öğreneceği çok şey var. Ancak müdür beyin dikkat etmesi gereken bazı hususlar var. Mutlaka kendisi tecrübesi ile insanları tanıyacak, ortamı öğrenecek, Isparta’nın eğitimde eksilerini – artılarını görecektir ve buna göre karar verecektir.

Ama, Isparta’nın siyasi ve toplumsal yapısı ile ilgili kendisine biraz ön bilgi verelim istedik.

Sayın Müdürüm; Isparta’nın siyaseti başka bir ile benzemez. Hele hele İstanbul’a hiç benzemez.

Isparta’nın sosyal yapısı adeta bir değirmendir. Siyasi yapısı da buna eklenince bazen “nereden geldim bu ile” diyebilirsiniz.

Müdür Yardımcılarınız arasında çok değerli ve asla bir daha bulunmayacak isimler vardır. Bu nedenle onlara dikkat edin, aman ha yanınızdan ayırmayın (!).

Sayın Müdürüm, uzatmayalım; Aday olmaz, Isparta’daki göreviniz uzun ömürlü olursa (tabii ki dayanabilirseniz) biz memnun oluruz. Isparta eğitimi düzene girer, sistem oturur, tecrübenizden Isparta faydalanır.

Ama kafanızda adaylık varsa ve buna rağmen Isparta’ya geldiyseniz, Isparta’ya kötülük ettiniz demektir.

Size yakın isimler söylemiştir veya söyleyecektir mutlaka ama biz söyleyelim: Biz size yardımcılarınızdan bazılarına dikkat edin diyoruz ya; size de bizimle ilgili “o adama dikkat et” diyeceklerdir. Onlar demeden biz diyelim:”Birilerinin bize fesatlığı vardır, bize dikkat edin.”

Ama öncelikle siz kendinize dikkat edin, sayın Müdürüm. Isparta başka hiçbir ile benzemez. 81 ilin en farklı, en ilginç, en siyaset kaynayan ilidir. Sizin de siyaset kurbanı olmanızı, bu cendere içinde sıkıntı çekmenizi, yıpranmanızı istemeyiz.

Biz sizin, Isparta eğitimine önemli katkılarınızın olacağını umuyor ve bekliyoruz. Ne olur, beklentilerimizi boşa çıkarmayın. Eğer aklınızda siyaset, yani 1 yıl sonra istifa ederek adaylık varsa şimdiden gidin. Bu şekilde Isparta’ya kötülük etmemiş olur ve Isparta eğitiminin yaz – boza dönüşmesine izin vermemiş olursunuz.

Bizi yarıda bırakacaksanız, bizimle hiç yola çıkmayın. Yola çıktıysanız da yarıda bırakmayın. 80 bin öğrencinin vebalini almayın.

Bu ilin eğitimde her şeyi var ama ne yazık ki son dönemlerde iyi bir idarecisi, Milli Eğitim Müdürü olmadı. Sabri Bey’de tam iyi bir idareci “bulduk” derken, müdür bey gitti.

Sizin iyi bir idareci olduğunuz geldiğiniz, görev yaptığınız yerlerden belli. Ama sizin niyetiniz “iyi idarecilik mi?” yoksa, siyaset için “zaman doldurma mı?” bunu bilmiyoruz.

Bunu da siz şimdiden açıklarsanız herkes rahatlar. Çünkü öğretmenlerin, okul müdürlerinin ve eğiticilerin kafasındaki “müdür bey bir yıl sonra gidecek” kanaati var. Bu kanaati silmezseniz Isparta eğitimi kaybeder, kötülük etmiş olursunuz.

Ya böyle olmadığını söyleyin, herkes önüne baksın, işini yapsın. Böyleyse de yolun başında iken gidin, uzun ömürlü olacak, yolumuzu açacak müdür gelsin. Eğer aklınızda bir yıl sonra siyaset varsa neden geldiniz? Yoksa, gerekli müdahaleleri yapın, eğitim camiası, Isparta sizin Isparta’da kalıcı olduğunuzu bilsin.

Yani bundan sonra uzun yıllar Isparta eğitiminin kaderi sizin elinizde. Tecrübenizle siz bu yolu çizeceksiniz."