Ak Parti 7. Olağan il kongresi bugün Işıkkent Kapalı Spor Salonu’nda yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da telekonferansla bağlandığı kongreye Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve Genel Merkez Teşkilat Başkan Yardımcısı Abdulkadir Özel’de katıldı. Aslında açılışta hiçbir şey yoktu, ne olduysa konuşmalar bitti, protokol uğurlandıktan sonra oldu. Mevcut İl Başkanı Osman Zabun’un dışında, diğer aday Salim Nuri Güntaç’ın listesi, divan başkanı tarafından reddedilince ortalık karıştı.
Hiçbir gerekçe olmadan listesinin reddedildiğini belirten il başkan adayı Salim Nuri Güntaç, her şeyi tek tek anlattı; işte Gündaç’ın anlatımıyla gelişen olaylar…

Soru: Listeyi hazırlayıp, Divan Kurulu’na götürdünüz. Neler oldu?

Salim Nuri Güntaç : Bakın listede kimleri çizdiler biliyor musunuz? Listede çizdikleri 2 tane gençlik kolları var, 4-5 il başkan yardımcısı var, Isparta’nın esnafı, bu partiye gönül vermiş delegesi.
Bir kere bizim listemizde 1 tane partimize üye olmayan isim yok. Bunlar bizim listemizi kabul etmeyerek partinin geçmişini kabul etmediler. Beni kabul etmemeleri sorun değil, partinin geçmişini kabul etmediler. Ben makam mevki meraklısı olsam, 1 haftadır bana teklifler geliyor. Ne teklifler ne teklifler…

Soru : Ne teklifler mesela?

Salim Nuri Güntaç : Çıkma şunu yapıcaz, çıkma bunu yapıcaz. Yani yönetimle, siyasetle alakalı. Şunu yapalım bunu yapalım, maddi değil; yanlış bir şey söylemiş olmayayım, yanlış anlaşılmasın. Ben eğer makam derdinde olsaydım, çıkardım, alırdım il başkan yardımcılığımı, alırdım bir sonraki döneme her hangi bir ciddi koltuğun vaadini çekilirdim ama burada halktan kopuk bir zihniyet var. Bunu ne yapacağız, nereye kadar taşıyacağız.


Soru : Siz divan kurulu Başkanı’na gittiniz. Reddedilmenizin gerekçesi ne? Ne dedi size Divan Başkanı?

Salim Nuri Güntaç : Gerekçesiz olarak reddediyoruz dedi.

Soru: Böyle bir şey nasıl olur?

Salim Nuri Güntaç : Olmaz işte. Gerekçesiz olarak reddediyoruz dedi. Söylüyor bunu. Açık açık söylüyor, gerekçesiz olarak reddediyor, git mahkemeye ver beni dedi. Şu gerekçe veya bu gerekçe demedi. Tayyip Bey’in adını kullanıyorlar.
Olur mu? Madem demokrasi şöleni olacaktı, 20 dakika önce Ömer Çelik gelir, demokrasi güzellemesi yapar mıydı? Ömer Bey, bu kongre demokrasi şöleni olacak, Ispartamıza hayırlı olsun dedi. 20 dakika önce.


Muhabir Sorusu: Bana şöyle anlattılar. Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik uğurlandıktan sonra olmuş ne olduysa..
Salim Nuri Güntaç : Evet. Normal teammüller gereği, ilk konuşma ikinci konuşma yapıldığında divandaki teklif listelerini incelemek adına hemen kongrenin başında, protokol konuşmalarına geçildiğinde liste talep edilir. Protokol konuşmalarının tamamı bitene kadar listeyi talep etmediler zaten.
Salim Nuri Güntaç : Partime zarar vermek istemiyorum, zaten yeterince zarar verildi. Ben kurumsal kimliğine her zaman saygım sevgim, bu noktada zerre kırgınlığım yok. Şu anda toplu iğne ucu kadar partime kırgınlığım yok. Bunu yapan, Genel Merkezde; gerek teşkilat başkan yardımcısı olabilir, gerek bunu yapan koordinatör milletvekili olur; akılları sıra bunların kurmuş oldukları birliği tesis etmek adına ortalığı bulandırıyorlar. Ben bu olayı asla partimin kurumsallığına değil, şahıslara veriyorum. Burada suçlu Kasım Bostan’dır, burada suçlu, teşkilat başkan yardımcısıdır.
Partim beni disipline verip atsa dahi, bu olayı partime maledemem, ben yine Ak Partiliyim, yine Ak Partiliyim.
Ak Parti’de siyaset yapmak için, Ak Partili olmak için, teşkilat bünyesinde aktif görev almaya gerek yoktur. Üyelikte teşkilatın bir parçası ve ben üye olarak devam ediyorum.


Soru: Peki buradan birileriyle görüşme yapılmamış olsa, Divan Başkanı nereden bilecekte sizin listenizi reddedecek? Mutlaka burdan birileri bişeyler söylemiştir.

Salim Nuri Güntaç : Ordan burdan, o kısmını bilmiyorum.


Soru : Peki genel merkeze bu olayla ilgili olarak bir itirazınız oldu mu veya olacak mı?
Salim Nuri Güntaç : Genel Merkez zaten kongrede hazır. Yani buradaki genel merkez üst yönetimini birilerinin orda olan işte; bunlar içgüzarlık yapıyorlar. Bunun adı içgüzarlık. Tayyip Bey’i hakikatlerden koparıyorlar. Yani Tayyip Bey’in önüne müthiş bir set kuruyorlar. Ben şunu da yapacaktım orada, yani kavgayı başka bir eski belediye başkanı çıkardı. İşi kavga boyutuna sokmanın derdinde değildim ama...
Ben itirazımı ederim, yüksek perdeden de ederim. O ayrı, ama işi kavga boyutuna sokmadan itirazımı yapıp çekilecektik. Fakat birileri orada olayı provoke edip bizim arkadaşlara saldırdı. Kavga çıkmış ama biz orada teşekkür edip, herşeyi delegelerin taktirine bırakacaktık.


Muhabir Sorusu : Size birisi vurdu mu? Yani şahsınıza herhangi bir saldırı oldu mu?
Salim Nuri Güntaç : Oldu oldu. Hem bana hem arkadaşlarıma saldırdılar yani orada.


Soru: Peki bu saldırıyı ilk yapan, başlatan kim?
Salim Nuri Güntaç : Ya işte görüntülere videolara bak, görürsün.
Sonuç itibariyle, ben partime bundan dolayı asla küsmem, asla ihanet etmem. Olayın bütün aslı hakikati böyledir.