SAYIŞTAY’DAN BELEDİYE ŞİRKETLERİNE 17 MİLYON TL’LİK CEZA ŞOKU

Sayıştay’ın 2013 yılı Denetim Raporu’na göre Isparta Belediyesi bünyesindeki ISBAŞ ve ISTEM şirketlerine 2004-2005 ve 2006 yıllarındaki vergi+KDV cezaları olarak yaklaşık 17 milyon TL ceza kesildi.

Belediye Meclisi Kasım ayı ilk toplantısında Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Sayıştay’ın 2013 yılı Denetim Raporu hakkında meclise bilgi verilmesini istedi. Raporda Sayıştay Başkanlığı tarafından Isparta Belediyesi’nin 2013 yılı iş ve işlemlerinin incelenmesi sonucunda 14 konu irdelendiği ve bu hususlarda sadece 3 tanesinin izlemeye alındığı belirtildi. İşte Sayıştay’ın Isparta Belediyesi 2013 yılı denetim raporu;

ISBAŞ’A 6 MİLYON TL CEZA KESİLDİ

“Birincisi belediye ile belediye şirketleri arasında borç veya alacak ilişkinin değerlendirilmesi. ISBAŞ ve ISTEM şirketlerinin 2004-2005 ve 2006 yıllarında mal ve hizmet alımı karşılığında fatura düzenlendiği ve bu faturaların ilgili şirketler tarafından katma değer vergisi ve kurumlar vergisi beyannamelerinde kullanıldığı ve vergi incelemeleri yapılmıştır. Vergi incelemeleri sonucunda ISBAŞ Anonim Şirketi 2004-2005-2006 yıllarında kurumlar vergisi ve cezası olarak 2 milyon 438 bin 757 TL, katma değer vergisi ve cezası olarak 3 milyon 711 bin 695 TL olmak üzere toplam 6 milyon 150 bin 453 TL vergi assı ve cezası kesilmiştir.

ISTEM’İN BORCU İSE YAKLAŞIK 11 MİLYON TL

ISTEM şirketine ise 2004-2005-2006 yılları için kurumlar vergisi ve cezası olarak 7 milyon 419 bin TL, katma değer vergisi ve cezası olarak 3 milyon 42 bin 438 TL olmak üzere toplam 10 milyon 461 bin 438 TL vergi assı ve cezası kesilmiştir. İlgili vergi assı ve cezalarına ilişkin vergi mahkemesine itiraz edilmiş ancak mahkemece itiraz reddedilmiş ve bunun üzerine temyize başvurulmuştur. Belediye bilançosunda 132 kodlu kurumca verilen borçlardan alacaklar hesabına kayıtlı tutarlar için söz konusu alacak ile ilgili mahkeme kararına göre işlem yapılması gerekmektedir.

ŞİRKET YÖNETİCİLERİ HAKKINDA GEREKLİ İŞLEM YAPILABİLECEK

Belediye şirketleri ISBAŞ ve ISTEM ile ilgili bulguda yer verilen ilave katma değer vergisi, kurumlar vergisi ve cezalarına ilişkin mahkeme kararlarının kesinleşmesine takiben yargı süreci şirketler aleyhinde sonuçlanırsa şirketlere ilave vergi ve ceza kesilmesine neden olan dönemin şirket yöneticileri hakkında gerekli işlemlerin yapılması için rapor düzenlenmiştir.

İLBANK HESABI KULLANILAMIYOR

İkincisi il bank payının gelirlerden alacakları alınması, mali idareler bütçe ve muhasebe yönetmeliğine göre 120 kodda gelirlerden alacaklar hesabına ait yapılacak işler belirtilmiştir. İlbank tarafından Isparta Belediyesi’nin payına düşen tutarların muhasebeleştirilmesinde 120 nolu kod olan gelirlerden alacaklar çalıştırılmamalı şeklinde rapor düzenlenmiştir. Belediye muhasebede gerekli düzenlemeler yapılıp, yıllardır kullanılan bu hesap artık kullanılmamaktadır.

TAŞINIR KAYITLARINDAKİ HATALAR DÜZELTİLDİ

Üçüncüsü taşınır kayıt verilerinin hatalı olması. Isparta Belediyesi’nin taşınırlarının incelenmesi sonucunda taşınırlara ilişkin kayıt ve muhasebe işlemlerinin yıllardır yönetmeliklere göre yapılmadığı tespit edilmiştir şeklinde rapor düzenlenmiştir. Personelimize gerekli seminerler verilmiş olup Sayıştay’ın da görüşü alınarak yıllardır hatalı olan bu işlemler düzeltilmiştir.”