15 Temmuz, ülke ve milletimiz açısından bir dönüm noktasıdır. Tarihin sayfalarına giren bu kara günde; tüm millet tek yürek olarak tanklara, kurşunlara etten duvar örmüş, vatanı müdafaa konusunda göstermiş olduğu hassasiyeti o gün de göstermiştir.

Direnişin seneyi devriyesinde 81 ilde ilan edilen “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Haftası” kapsamında Üniversitemizde de bir program düzenlendi. Bu kapsamda hain darbe girişiminde şehit olanların yazılı olduğu ve insan siluetleri ile Türkiye haritasının oluşturulduğu “15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Anıtı” açıldı. Ay şeklinde tasarlanan anıtın etrafında ise her bir şehidi temsilen seramik şakayıklar dikildi.

Törende bir konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, bir yıl önce 249 kahramanı şehit verdiğimiz 15 Temmuz’u unutmamızın mümkün olmadığını vurgulayarak “Acısının dindirilmesinin mümkün olmadığı 15 Temmuz’dan sonra daha vatansever ve daha güçlüyüz. Biz SDÜ olarak demokrasi kahramanlarımızı anmak ve o gece yaşananları unutmamak, unutturmamak için projelendirdiğimiz “15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Anıtı”mızı açmaktan büyük bir şeref duyuyoruz.  Anıt, canlarını hiçe sayarak vatanını her şeyden üstün tutan insanları sembol ediyor.” dedi.

15 Temmuz şehitlerini rahmet ve minnetle anarak sözlerine başlayan Isparta Valisi Şehmus Günaydın da tarih boyunca bu aziz vatan uğruna nice canların toprağa verildiğini kaydederek “Bu hain saldırıda da bu millet gereken cevabı vermiştir. Bu asil milletin bütün fertleri, Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne yapılacak her türlü saldırıyı bertaraf edecektir. Unutulmamalı ki bu millet böyle evlatları olduğu sürece her türlü zorluğu yenecektir” diye konuştu.

Törende, Isparta İl Müftüsü Galip Akın, darbe girişiminde canlarını siper ederek şehit ve gazi olanların anısına Kur’an-ı Kerim okudu ve dua etti.