Süleyman Demirel Üniversitesi Türkçe Topluluğu tarafından "İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy" konulu etkinlik düzenlendi. SDÜ Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

   Etkinlik bir dakikalık saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı"yla başladı.İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Belgeseli"nin ardından, Türkçe Topluluğu üyelerinden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü birinci sınıf öğrencisi Ramazan Utku Bütün Mehmet Akif Ersoy"un "Çanakkale Şehitleri" adlı şiirini okudu.

   Daha sonra kürsüye gelen Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç..Dr. Ramazan Gülendam "İstiklal Marşı"nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy" başlıklı konuşmasında, “ Milletleri düşmanlarıyla mücadelede başarılı kılan unsurlar; maddi güç, planlama ve ruhtur.Bir hilal uğruna nice güneşlerin battığı" bağımsızlık mücadelemizde de bizi başarıya ulaştıran asıl unsur, Çanakkale"de uyanan milli ruhtur.

  Vatan, millet ve din aşkıyla dolu ve vatanı için her şeyini vermeye hazır bu samimi ruh, en mükemmel ifadesini, milli şairimiz Mehmet Akif"in şiirlerinde bulmuştur. Çanakkale"yi anlamadan Milli Mücadele"yi, Akif"in Çanakkale Destanını anlamadan da İstiklal Marşı"nı anlamak mümkün değildir. Ne demek istediğim, dönemin Genelkurmay Başkanlığı tarafından 1915"te Çanakkale cephesine davet edilen şairlerin yazdıkları şiirlerle 1921 yılında milli marş yarışması için Meclis"e gönderilen şiirler okunduğu takdirde daha iyi anlaşılacaktır.

  Bu çileli milletin İstiklal Marşı"nı da ,hiç şüphesiz, bir zamanlar o unutulmaz Çanakkale Destanını kaleme alan Mehmet Akif yazabilirdi."diye konuştu. Gülendam, “Kurtuluş Savaşı devam ederken İstiklal Marşı yazılması için 500 lira ödüllü bir yarışma açılır. Mehmet Akif 12 Şubat 1921"de İstiklal Marşı"nı yazdığı halde ucunda ödül olduğu için yarışmaya katılmak istemez ve şiirini göndermez.

   Maarif Vekili Hamdullah Suphi Tanrıöver"in ödül olarak konan parayı istemezse almayabileceğini söylemesi üzerine Akif, milletimizin yaşadığı kutsal mücadelenin heyecanını bizlere duyurduğu için bugün gururla okuduğumuz İstiklal Marş"ımızı Hamdullah Suphi Bey"e gönderir.Marş Meclisin 14 Mart 1921"de Mustafa Kemal Paşa başkanlığındaki toplantısında Hamdullah Suphi Bey tarafından okunur.

  Milletvekilleri şiiri, Mustafa Kemal"in teklifiyle ayakta dinlerler ve müthiş bir alkış tufanı yaşanır. Marş, 25 Mart 1921 Cumartesi günü,yani 86 yıl önce,Meclis"te resmen milli marş olarak kabul edilir ve yine Hamdullah Suphi tarafından üst üste dört kez okunur.O sırada Meclis"te bulunan Mehmet Akif, o mütevazı ve fedakar insan, şiir okunurken iki büklüm olur ve mahcubiyetinden başını dahi kaldıramaz.

  Çünkü o, edep ve haya abidesidir. Çünkü o, milleti için yaptığı bu işte, alkışlarla gurur duyma ücretini bile kendine çok gören bir gönül adamıdır. İşte onun bu seçkin karakteri de istiklal marşımız kadar muhteşemdir.” dedi. Konuşmanın ardından Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özçelik tarafından Gülendam"a masa saati hediye edildi.