NEDEN OLDU?: SDÜ, 13.5 Milyon TL’nin niçin kullanılamadığını açıkladı: ''FETÖ/ PDY nedeniyle açığa alma ve ihraçlar nedeniyle bu gruptaki akademisyenlere ödenek verilmedi. Fazla kaynağın yatırım ya da diğer cari işlere aktarımı yasal açıdan mümkün değil.''

Personel ödeneğinin başka alanda kullanılması mümkün değil

SDÜ, 20 ve 21 Şubat’ta görsel ve yazılı basın- yayın organlarında gündeme getirilen Maliye Bakanlığı’nın geri aldığı ödenek ile ilgili açıklama yayınladı. Uygulamanın rutin ve sadece SDÜ’ye özgü olmadığı belirtilen açıklamada,  ödeneğin iddia edildiği gibi yatırım değil personel bütçesi olduğu belirtildi.

 NEDEN BÖYLE OLDU?

SDÜ kullanılamayan kaynağın 8 değil 13,5 Milyon TL olduğunu bildirdi; neden böyle olduğunu şöyle açıkladı: ''FETÖ/ PDY ile mücadele kapsamında açığa alma ve ihraç işlemleri sonucu bu gruptaki akademisyenlere ödenek verilmedi.  Maaş ve ücret ödemelerinin kullanılmayan kısmının yatırım ve diğer cari giderlere aktarılması yasal olarak mümkün değildir.''

SDÜ’DEN KAMUOYU AYDINLATMA METNİ

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) 20- 21 Şubat 2017’de görsel ve yazılı basın organları, anlık internet haber portalları ve diğer kitle iletişim araçlarında yayınlanan haber ve iddialar ile ilgili kamuoyunu aydınlatma metni yayınladı.

SDÜ’nün yayınlara ilişkin yaptığı kamuoyu bilgilendirmesi tam metni şöyle:

''20-21 Şubat 2017 tarihlerinde bazı mahalli görsel ve yazılı basın-yayın organlarında “SDÜ’de Yatırım Skandalı” başlığı ile yayımlanan haberleri üzüntü ile takip etmekteyiz.

Haberde yer verilen bilgiler gerçekleri yansıtmamaktadır. Kişilerin ve kurumumuzun yıpratılması amacıyla, kurumumuz bilgi kaynaklarından yararlanılmadan ve sorgulanmadan etik dışı bir davranışla haber yapıldığını müşahede ediyoruz.

''Olayın aslı şudur:

1-Öncelikle haberde ifade edilen 8 milyon TL rakamı doğru değildir. Gerçek rakam 13,5 milyon TL’dir.

2-  2016 yılında yoğun bir şekilde gerçekleştirilen FETÖ ile mücadele kapsamında; gerek açığa alma ve ihraç işlemleri, gerekse ihraç edilenlerin akademik ödeneklerinin verilmemiş olması ve uygulanan kadro kısıtlamaları nedeniyle yılsonu itibariyle 13,5 Milyon TL kullanılamayan personel ödeneği oluşmuştur.

3-  Bu tür ödeneklerin, Maliye Bakanlığınca yedek ödeneğe çekilmesi veya kurumlar arası aktarmalarda kullanması rutin bir uygulamadır.

4- Personelimizin maaş ve ücret ödemeleri için tahsis edilen personel ödeneklerinin kullanılmayan kısmının yatırım ve diğer cari giderlere aktarılması yasal olarak mümkün değildir.

5-  Bu uygulama sadece Üniversitemiz için söz konusu olmayıp personel ödenekleri fazlası gerçekleşen birçok üniversitenin de bu tür ödeneklerinde tahakkuk iptali yapılarak geri çekilmiştir.

6- Personel giderlerinin, ilgili yıl için verilen ödeneğin altında gerçekleşmesi eksik ya da yanlış uygulamanın bir sonucu değil olağan bir durumdur.

7- Haberde iddia edildiğinin tersine konunun yatırım bütçesi ile herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır.

Bu ve benzer haberlerin ne maksatla yapıldığı tarafımızca çok iyi bilinmektedir. Kamu kaynaklarının etkin ve verimli, mevzuata uygun bir şekilde kullanılması yönetimimizin temel prensibidir. Milletin alın teri ile oluşturulan kamu kaynaklarının etik dışı yol ve yöntemlerle başka kişi ve kuruluşlara aktarılmaması için göstermiş olduğumuz özen ve dikkati bundan sonra da göstermeye devam edeceğiz.''