Madde bağımlılığının yıkıcı etkisini daha önce o bataklığa düşenler sanat dili ile anlatıyor. T.C. Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Isparta Şube Müdürlüğü tarafından birey, aile ve toplumu uyuşturucu, hap ve madde bağımlılığından korumak amacıyla önemli bir proje yürütülüyor. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) finanse ettiği, Süleyman Demirel Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Isparta Belediye Başkanlığı’nın da destek verdiği proje kapsamında Isparta’ya bağlı 44 mahallede seminer verildi. “Sağlıklı Gençlik- Bilinçli Aile- Güvenli Toplum” başlıklı projenin finali için ise tiyatro senaryosu yazıldı. Ana teması madde bağımlılığına karşı etkin mücadele olan eserde bir dönem madde bağımlılığı tuzağına düşmüş kişiler rol alıyor.

16 oturum şeklinde psiko- eğitim verildi
Denetimli Serbestlik Isparta Şube Müdürü Sosyolog Eyüp Ensar Taşkın, uyuşturucu, hap ve madde bağımlılığı ile mücadele bağlamında çok farklı projeler yürüttüklerini söyledi. ERASMUS PLUS projesi yanı sıra yerel ölçekte de çalışmalar yaptıklarını anlatan Taşkın, şöyle dedi: “BAKA’nın hibe desteği ile ‘Sağlıklı Gençlik- Bilinçli Aile- Güvenlik Toplum’ başlıklı bir tiyatro eseri de hazırlandı. Bu tiyatro da aslında bu projenin bir parçası, projemizin adı zaten tiyatroda geçtiği gibi: “Sağlıklı Gençlik, Bilinçli Aile, Güvenli Toplum”. Bu projemizi Isparta genelinde yapıyoruz. Tabii ki ana hedefimiz madde bağımlılığına bulaşmış kişileri rehabilite etmek. Projemizin son aşamasına geldik. Bu tiyatro da projemizin en son faaliyetiydi. İlk faaliyeti, ‘denetim serbesti’ tedbiri altında bulunan gençlere psiko-eğitimler vermekti. Bu psiko-eğitimleri 16 oturum şeklinde, Isparta’nın en iyi psikologları ve psikiyatrleri ile görüştük. Onlarla beraber yaptık, bitirdik. Daha sonra Isparta’da bulunan 44 mahallenin hepsinde farkındalık seminerleri verdik.  Tabiî ki bunun sadece Isparta Denetim Serbestlik Müdürlüğü değil, aynı zamanda ortaklarımızla iştirak çevremiz olan, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü de bize destek oldu. En son aşama olarak bunu bir tiyatro ile güzelleştirip; halka sunup, en azından bu yönden de hem bürokratlara hem halka bir farkındalık yaratalım istedik.”

Eski hükümlü ve Denetimli Serbestlik personeli rol aldı
‘Sağlıklı Gençlik- Bilinçli Aile- Güvenli Toplum’ başlıklı tiyatro eserini yazan CTE Ankara Eğitim Merkezi Eğitmeni Hikmet Ağ, 1 Mayıs’tan bu yana proje üzerinde çalıştıklarını söyledi. Ağ, ekibin önemli bir diliminin eski hükümlü; geri kalanının ise Denetimli Serbestlik Isparta Şube Müdürlüğü görevlilerinin olduğunu söyledi. Ağ, şöyle dedi: “Bundan sonra Ceza İnfaz Kurumu’nd hükümlüler de bir şeyler üretebilirler. Projeler yazabilirler. İçlerinde eğitimli ve donanımlı hükümlüler var. Bunlarla beraber ele ele verilip, bakanlıklarla ele ele verilip çok güzel şeyler yapılabilir. Çünkü oyunda da geçtiği gibi, bu işi bataklıktaki kişi çok iyi bilir.”

Niçin bu oyuna gelmeliyiz?
“Oyunda birçok duygu var aslında. Aşkta var, ölümde var, hasrette var. İyi bir idarecilik de var. Çaresizlik de var. Yalnız kaldığında gözyaşlarını akıtan, fakat insan grubu içerisinde akıtamayan durumlar da var. İnsana özgü birçok duygunun oyun içerisinde yer aldığını düşünüyorum. Tüm tiyatro sevenleri ve ayna da duygu olarak kendini görmek isteyen herkesi oyunumuza bekliyoruz.”

Bir dönem madde bağımlısı olan ve tedavi gören Murat Tırlı da duygu ve düşüncelerini şöyle paylaştı: “Çok eskilerde, uzun yıllar madde kullandım. Ama yaklaşık 6-7 senedir temizim. Denetim serbestlikte görev yapıyoruz. Ben de hiç tiyatroya gitmedim, bilmiyorum ama yapabileceğimi düşündüm. Onlar da bize yardımcı oldular. Hocamız sağ olsun, elinden geleni yaptı. Biz de elimizden geleni yapmaya çalıştık.”

En önemli mesajımız: Madde bağımlılığına dur de
Denetimli Serbestlik Isparta Şube Müdürlüğü’nde görevli Sosyolog Gülden Rukiye Tombul da en önemli mesajlarının ailelere olduğunu söyledi. Sosyolog Tombul, şöyle dedi: “Bir kere, oyun madde bağımlılığı ile ilgili. En net mesajımız o aslında. Biz hep diyoruz, madde bağımlılığında en son yerdeyiz maalesef, iyileştirme aşamasında. Ama bunu en önce kimse başlamadan, çocuklarımız bu işe kurban gitmeden, gençlerimiz kurban gitmeden bu işe dur dememiz lazım. En önemli mesajımız bu.”