SDÜ, Merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in işaret ettiği gibi birinciliğe doğru emin adımlarla ilerliyor. SDÜ, 2017-Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması'nda 108 devlet üniversitesi arasında 9.sıraya ulaştı. 

'Benim adımı taşıyan yerde birincilik vardır'

9. Cumhurbaşkanı Merhum Süleyman Demirel, 1992'de kuruluşunu sağladığı Isparta üniversitesinin açılış ve kapanış törenlerinde sürekli birinciliği işaret ederdi: Benim adımı taşıyan yerde birincilik vardır.

1 yılda 10 üniversiteyi geride bıraktık

SDÜ, TÜMA-2017 araştırması sonucunda Türkiye'deki 164 devlet ve vakıf üniversitesi arasında 17.sırada yer aldı. SDÜ, geçen yıl aynı araştırmada 518 puanla 27.sırada yer alıyordu. 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel'in kuruculuğunu üstlendiği Üniversite Araştırmaları Laboratuarı, 2017'nin Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması sonuçlarını yayınladı. İlk kez 2016 yılında yapılan TÜMA çalışması 2017 için yenilendi. Süleyman Demirel Üniversitesi'nin 2016'dan 2017'e birçok alanda zirveye doğru yükseldiği görülüyor. SDÜ, 164 devlet-vakıf üniversiteleri arasında memnuniyette 17.sırada, 108 devlet üniversitesi arasında ise 9.sırada yer aldı. 

13 BİN 694 ÖĞRENCİ İLE GÖRÜŞÜLDÜ

Prof. Dr. Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel tarafından hazırlanan TÜMA raporunun amaç ve hedefinin devlet ve vakıf üniversitelerini öğrencilerin tatminkarlık düzeylerine göre sıralamak olduğu açıkladı.

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması için [TÜMA-2017], Yükseköğretim Kurulu istatistiklerine bağlı olarak 2016-2017 öğretim yılında lisans öğrencisi bulunan toplam 164 devlet ve vakıf üniversitesi belirlendi. Daha sonra, kotalı örnekleme kullanılarak her üniversiteden en az 50 öğrenciye yüz yüze görüşme yoluyla uygulanan anketlerle veri toplaması yapıldı. Bu kapsamda 2017 yılında 108 devlet ve 56 vakıf olmak üzere 164 üniversitede öğrenim gören 13,694 öğrenci ile görüşüldü.

Öğrencilerle yapılan görüşme için 6 ölçek alanı oluşturuldu. Bunlar; Öğrenim Deneyiminin Tatminkârlığı,  Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu, Akademik Destek ve İlgi, Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet, Öğrenme İmkân ve Kaynaklarının Zenginliği, Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği olarak sıralandı. 

EN ÜST DÜZEYDE MEMNUNİYET

Araştırma sonucunda öğrencilerini üst düzeyde memnun edebilen sadece 22 üniversite bulunduğu tespit edildi. SDÜ, Özyeğen, İzmir Yüksek Teknoloji, Sabancı, Koç, Abdullah Gül, İhsan Doğramacı Bilkent, Acıbadem, İstanbul , Kadir Has, Akdeniz, MEF, İstanbul Bilgi, İstanbul Teknik, Galatasaray, Boğaziçi, Gebze Teknik'ten sonra 520 puanla 17.sırada yer aldı. SDÜ, bu ketegoride 2016 çalışmasında 518 puanla 27.sırada yer almıştı. SDÜ, 2017'de 10 basamak birden yükseldi. 

DEVLET ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA 9.SIRADAYIZ

108 devlet üniversitesi arasında yapılan kategorilendirmede ise SDÜ, 520 puanla 9.sırada yer aldı. İzmir Yüksek Teknoloji, Abdullah Gül, İstanbul, Akdeniz, Galatasaray, İstanbul Teknik, Boğaziçi, Gebze Teknik'ten sonra gelen SDÜ, 2016'da 14.sırada yer almıştı. 

TÜMA'nın 6 ölçek alanı ayrı ayrı şöyle değerlendirildi:

-Üniversitelerin “Öğrenim Deneyimi Tatminkârlığı” Sıralaması

Sadece otuz (30) üniversite eğitim öğretimde yüksek düzeyde tatmin edici bulunmuştur. SDÜ, 83 puanla 34.sırada yer aldı. 2016'da 79 puanla 50.sıradaydı.

-Üniversitelerin “Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu” Sıralaması

Türkiye’deki öğrencilerin en memnun oluğu hususlardan biri yerleşkelerdir. Bu alanda diğer alanlara göre daha fazla başarı sağlanmış durumdadır. Öğrenci kulüplerinin işleyişi, yerleşkedeki sosyal hayat ve etkinlikler, binaların fiziki koşulları, internete erişim, sağlık hizmetleri, yiyecek mekânları, mimari ve estetik, güvenlik gibi konularda öğrenciler otuz beş (35) üniversiteyi üst düzeyde tatmin edici bulmaktadır.

   Süleyman Demirel Üniversitesi, 90 puanla 16. sırada.

2016'da  88 puanla 23.sıradaydı.

-Üniversitelerin “Akademik Destek ve İlgi ” Sıralaması

Akademik danışmanlık sisteminin etkili kullanılması, stajların takibi ve organizasyonu, mentorluk, akademik rehberlik, öğrenme güçlüğü durumunda ofis saatlerinin kullanımı gibi akademik destek ve ilgi açısından öğrencileri yüksek düzeyde destekleyebilen yirmi dört (24) üniversite öne çıkmaktadır (Şekil 4). Buna karşın üniversitelerin yüzde elli beşi (%55) “B” düzeyi altındadır.

SDÜ,  84 puanla 27.sırada. 2016'da 81 puanla 37.sırada idi.

-Üniversitelerin “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet” Sıralaması

Öğrencilerin en fazla memnuniyetsizlik yaşadığı alan üniversitelerin yönetim ve işleyişi ile alakalıdır. Öğrenci işlerinin ve sistemlerinin işleyişi, üst yöneticilerin ilgisi ve ulaşılabilirlikleri, kararlara katılım, sorunlara duyarlılık ve öğrenci odaklı olma gibi öğrenciyi ve eğitim-öğretimi doğrudan ilgilendiren hususlarda kurumun yönetim anlayışı ve işleyişinin üst düzeyde tatminkâr olduğu sadece yirmi sekiz (28) üniversite mevcuttur.

Yönetim ve işleyişte öğrenci odaklı olan, sorunlara duyarlı, erişilebilir ve demokratik yaklaşımda diğer üniversitelerden ayrışan bu üniversiteler ilk onu sırasıyla Özyeğin, Kadir Has, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Akdeniz, Sabancı, Acıbadem, MEF, Gebze Teknik, Süleyman Demirel ve İskenderun Teknik Üniversiteleridir.

SDÜ, 91 puanla 9.sırada. 2016'da 86 puanla 21.sırada idi.

-Üniversitelerin “Öğrenme İmkân ve Kaynaklarının Zenginliği” Sıralaması

Kırk (40) üniversite öğrenme imkân ve kaynakları açısından üst düzeyde tatminkâr bulunmuştur.

SDÜ, 86 puanla 32.sırada. 2016'da 83 puanla 42.sırada idi.

-Üniversitelerin “Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği” Sıralaması

Öğrenciler gözünde kariyer ve kişisel gelişimde yüksek performansa sahip otuz yedi (37) üniversiteler bulunmaktadır 

SDÜ, 86 puanla 29.sırada. 2016'da 84 puanla 38.sıradaydı.

EN ÇOK MEMNUNİYET YÖNETİM VE İŞLEYİŞTEN

Süleyman Demirel Üniversitesi'ne en yüksek memnuniyet yönetim ve işleyişten. SDÜ, 108 devlet üniversite arasında yönetim ve işleyişten memnuniyet alanında 4.sırada yer aldı. Yerleşke yaşamının doyurculuğu alanında 8.sırada olan SDÜ'nin en düşük memnuniyeti 20.sıra ile öğrenme imkan ve kaynakların zenginliği alanı.