» Çene Cerrahisi: 
- Türkiye’nin en iyi kurumlarından biri
» Fiziki Altyapı, İnsan Kaynakları ve Donanım:
- Türkiye’nin en yüksek kapasitesi
» Şimdi de BAKA ile birlikte:
- Türkiye’nin ilk ve Tek Geriatri Kliniği kuruldu

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Sağlık- Araştırma- Uygulama Merkezi- Hastanesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) 2014 Yılı (IV) 'Alternatif Turizm’in Geliştirilmesi Bileşeni' (‘- Kar Amacı İzlemeyen Kurumlar Mali Destek Programı- MDP –‘) için hazırladığı proje ile Türkiye’nin ilk ve tek Geriatri Kliniği’ni kurdu. ''ÖNCE İNSAN'' odaklı eser, ışıl ışıl bir teşhis ve tedavi dönemi başlattı.

» Fiziksel ve Zihinsel Duyarlı Kişiler ve İleri Yaş Grubu

Total bütçesi 584 Bin TL olan Geriatri Kliniği Projesi’ne Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) 372 Bin TL finansman kaynağı verdi. Proje ile birlikte Türkiye’nin ilk ve tek Geriatri Kliniği konuşlandırıldı. Klinik, 1 Ocak 2016’dan itibaren teşhis ve tedavi hizmetlerine başladı. Sistemin en güzel tarafı fiziksel ve zihinsel duyarlı kişilere sağlık hizmetlerinin en uygun şartlarda verilmesi oldu. Yine ileri yaş olarak tanımlanan gruba en donanımlı şekilde tedavi imkânları sağlandı. 

» Isparta ve Batı Akdeniz’in Sağlık Turizmi Hedefi için Bir Yapı Daha İnşa Edildi

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Isparta- Antalya ve Burdur’da Uluslararası Sağlık Turizmi için finansman kaynağı getirmişti. Bütünleşik Projeler hayata geçiriyordu. Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), BAKA’nın Sağlık Turizmi Hedefi için bir yapı inşa etti. Bu bilgiler ışığında Türkiye Cumhuriyeti’nin de Sağlık Turizmi İdeali’ne katkı sağlandı. BAKA Projesi ile birlikte Türkiye’nin ilk ve tek Geriatri Kliniği kurularak Batı Akdeniz Bölgesi’nin Marka Değeri yükseltildi. Döviz girdisi sağlandı. Kalkınmaya destek verildi.
 
» Dünya Nüfusu’nun % 10’u 65 ve üzeri yaş olacak: Dental Turizm Büyük Fırsat

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayımladığı rapora göre Dünya’da 65 ve üzeri yaş nüfusu 500 Milyon. Bu sayı 2025 yılında 800 Milyon’a erişecek. Bu bilgiler ışığında Dünya Nüfusu’nun yüzde 10’unu 65 ve üzeri yaş kesimi oluşturacak. Sağlık, yaşam kalitesi ve turizm için bu büyük bir fırsat içeriyor. Antalya’ya, yıllık ortalama 15 Milyon turist geliyor. Dental başta olmak üzere Sağlık Turizmi için bu büyük bir altyapı doğal açıdan doğuyor. 

''ÇENE CERRAHİSİ’NDE TÜRKİYE’NİN EN İYİ KURUMLARINDAN BİRİ DURUMDAYIZ'': Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile birlikte Türkiye’nin ilk ve tek Geriatri Kliniği kurdukları için kıvanç duyduğunu söyledi. SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nin ''ÇENE CERRAHİSİ''nde Türkiye’nin ''İNSAN KAYNAKLARI'', ''İLERİ TEKNOLOJİ'', ''FİZİKİ ALTYAPI'' açısından ''EN İYİ VE DONANIMLI'' kurumlarından biri olduklarını kaydeden Prof. Dr. Timuçin Baykul, Geriatri Kliniği’nin ışıl ışıl 3 imkân sağladığını söyledi: «1: Fiziksel ve Zihinsel Duyarlı Kişiler için en iyi sağlık hizmeti. 2: İleri Yaş Grubu için özel ortam inşa edilmiş şekilde teşhis ve tedavi… 3: Isparta, Batı Akdeniz ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Sağlık Turizmi rotasına büyük katkı.»

İNSAN İÇİN DEĞER

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2025 yılında Dünya nüfusunun yüzde 10’unun 65 ve üzeri yaş olacağını öngören bir rapor yayımladı. Nüfus Projeksiyonu’na göre bu da 800 Milyon kişi anlamına geliyor. 65 ve üzeri yaş kesimin ağız ve diş problemi fazla. Zamanında ve doğru şekilde tedavi edilmezse birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Birçok ülke, yaşlı bireylerinin ağız- diş ve çene sorununu en kısa sürede ve doğru tedavi yaklaşımları ile çözmek için çareler arıyor.

» DUYARLI KESİME VE YAŞLISINA HİZMET VERMEYEN ÜLKE UYGAR DEĞİLDİR

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul, bu gerçekten yola çıkarak Geriatri Kliniği Projesi’ne başladıklarını söyledi. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) finansman desteği ile kurulan Geriatri Kliniği’nin, Sağlık Turizmi’ne de büyük değer kattığını anlatan Prof. Dr. Timuçin Baykul, «Kıvançlıyız. Her açıdan ışıl ışıl bir eser doğdu. Isparta’nın; Batı Akdeniz’in ve Türkiye’nin kalkınmasına büyük fayda sağlandı» dedi.

» Türkiye’nin En Yüksek Kapasiteli Araştırma-Uygulama Merkezi- Hastanesi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) «İYİ PROJE MUTLAKA DESTEK GÖRÜR» Belgeseli; Başarı Hikâyeleri Kitabı için söyleşi verdi. İşte o çarpıcı hikâye:

''Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Sağlık- Araştırma- Uygulama Merkezi ve Hastanesi Kampusu 17 Bin M2’den oluşmaktadır.

    » Sağlık- Araştırma- Uygulama Merkezi ve Hastane’de 8 Klinik var.
    » Kampus içerisinde Öğretim Üyeleri ve Asistanlar için çalışma bölümleri oluşturuldu.
    » Diğer bölümde öğrenci dershaneleri, konferans salonları konuşlandırıldı
    » Klinik öncesi eğitim için: 4 Laboratuvar kuruldu. 
    » Yine öğrencilerin Klinik eğitimi öncesi için Hasta Simülasyonu: 2 Laboratuvar: (‘- Teknik ismi Fantom Laboratuvarı –‘) 
    » Merkezi Sterilizasyon Sistemi: (‘- Diş Hekimliği Fakültesi’nde Sterilizasyon Merkezi şekilde yönetilmektedir. Bu büyük bir artı değerdir. Türkiye sathında da bu özelliğimiz bizi güçlü kılan unsurlardan biridir. –‘) 
    » Genel Ameliyathane (‘- Yataklı servisli –‘)
    » Yataklı Servis
    » Geriatri Kliniği (‘- Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile başardığımız diyeceğim.  Zira çok önemli bir Klinik… Geriatri Kliniği de 9’uncu birim olarak eklendi. –‘)''

» Fiziksel ve Zihinsel Duyarlı Kişiler İçin Tedavi İmkânı

''SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi 1995- 1996 Akademik Yıl’da açıldı

En özel tarafımız şu:

Fiziksel ve Zihinsel Duyarlı Kişiler için tanı ve tedavi açısından güçlü insan kaynakları, donanım ve altyapımız var.
Ben, Süleyman Demirel Üniversitesi’ne (SDÜ) 1999 yılında Yrd. Doç. Dr. olarak geldim. Açıkçası çok da enerjik geldim.
Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunuyum. İhtisası orada yaptım.
Ankara Üniversitesi’nde Klinik altyapı, Genel Ameliyathane vardı. Orada özellikle fiziksel ve zihinsel duyarlı çocuklara güzel hizmetler yapıyorduk. 
Aynı enerji, kararlılık, heyecan ve azim ile fiziksel ve zihinsel duyarlı çocuklar için burada da hizmet yapmak istedim
Fakat Diş Hekimliği Fakültesi genel şemsiyesi altında ameliyathane ve klinik servis kurmamız 1999’dan 2014’e kadar sürdü.
Süreç içerisinde Devlet Hastanesi ile irtibat kurmaya çalıştım
Yine SDÜ Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastaneleri bize destek verdi.
Ayrıca Batı Akdeniz Bölgesi’nde tek Diş Hekimliği Fakültesi konumunda idik… Bu nedenle Batı Akdeniz’de üst kurum sorumluluğumuz da vardı. 
O anlamda çok ciddi hasta akışı vardı. Ve beklentiler de çok üst düzeyde idi.
Ve bu hizmete veremediğimiz zamanlarda o çocukların çaresizliği bize gerçekten çok ağır geliyordu.
An geliyordu Mevzuat engeline takılıyorduk
Bazen fiziki yetersizlikler bu gayeye ulaşmamızı zorlaştırıyordu
Eskiden Anestezi için de Tıp’a gitmek zorunda kalıyorduk. (‘- Hâlâ birlikte çalıştığımız alanlar var. Bazı ameliyatları yine Tıp Fakültesi ile birlikte gerçekleştiriyoruz. –‘)''

» Çene Cerrahisi’nde Türkiye’nin En İddialı Kurumlarından Biriyiz

    ''Ama Diş Hekimliği Fakültesi genel şemsiyesi altında Genel Ameliyathane ve Klinik Servis kurulduğundan bu yana Anestezi Uzmanı da çalıştırmaya başladık:
    » Şu an bir Anestezi ekibi var
    » Klinik Servis var
    » Genel Ameliyathane var
    » Zihinsel ve fiziksel duyarlılar için:
    » Diş Hekimi korkusunu yenemeyen ama çok ciddi tedaviye ihtiyacı olan çocuklar için:
    » Üst düzey operasyonların yapılmasına imkân veren şartlara bu şekilde kavuşmuş olduk.
    » (‘- Çok iddialı konuşmak genellikle tarzım değildir, ama –‘) Çene Cerrahisi’nde Türkiye’nin en iyi kurumlarından biri olduğumuzu söylemek isterim
    Çok uzun yıllardır Çene Cerrahisi yapıyoruz
    Kanser nedeniyle çenesinin bir kısmı alınmış hastalara biz protez yapıyoruz. Bunların göz kayıpları var ise onu telafi ediyoruz. Kulak kaybı ya da doğuştan bir eksiklik var ise protez yapıyoruz
    Ya da üzerinde dişler olan; çiğneme fonksiyonunu yerine getirebilecek; aynı zamanda yüzde oluşan deformasyonu da bir miktar rehabilite edebilecek protez yapabiliyoruz
    Klinik Servis ile kavuştuğumuz en önemli imkânlardan biri de şu: 
    Bu hastalar, çeşitli metastazlar (‘- kanserli hücrelerin bulundukları doku dışında doğrudan ya da kan-lenf damarlarıyla başka bölgelere sıçramalarına verilen isimdir –‘) yüzünden evden çıkıp Diş Tabibi’ne gidip tedavisini yaptıramıyor.
    Biz bu gruba girenlere Klinik Servis’e yatırıyoruz. Gereken tüm tedavilerini yapıyoruz. Protezlerini taktık. Ve fonksiyonu görecek şekilde gönderdik.
    Ayrıca bu hastalara bir takım üst düzey operasyonlarla dental diş implantlarından daha farklı bir takım donanımlar da eklemek mümkün. Hatta biz bir süre önce anlattığım şekilde bir operasyon da yapmıştık. 

    Hikâyesi şöyle:

    Hasta 10 yıl önce Ankara’da ameliyat oluyor. Hastanın çenesinin bir kısmı alınmış.
    Ankara’da bir Dt., hastayı Isparta’ya; Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi’ne yönlendiriyor.
    Bu hastamıza uzun bir implant yaptık. Üzerine protezi yaptık. Fonksiyonu doğruydu. Mümkün olduğu kadar da estetiğini sağladık.
    Bu bizim çalışma sahamızı genişletti. Hizmetlerimizi üst düzeye çıkarttı. Çok faydalı olduğunu düşünüyorum. ''

» Eğitim ve Araştırma ile Üst Kurum yüzümüz var:
- Bilim İnsanı: 38
- Doktor: 107
- Öğrenci: 545
- Ünit: 208

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul, Sağlık- Araştırma- Uygulama Merkezi- Hastanesi yönü ile Batı Akdeniz Bölgesi’nin de bir «ÜST KURUMU» niteliğinde olduklarını söyledi. Prof. Dr. Baykul, insan kaynakları altyapısını da şöyle analiz etti: 
  
 ''SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nde şu an:

    » 38 Öğretim Üyesi  
    » 107 Asistan Dt. 
    » 545 öğrenci var
    » Doktora Programı da açık
    Son 3 yıldır uygulanan bir sistem var: «Merkezi Geçiş Sistemi»
    Bizim normal süreçte Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ışığında öğrenci alım kontenjanımız 92 idi.
    Merkezi Geçiş Sistemi ile buna 30 kontenjan daha dâhil oldu. Yabancı Öğrenci Seçme Sınavı (YÖS) ışığında da 5 kontenjan ayrıldı. Bir başka söyleyişle 2015- 2016 Akademik Yıl’da kontenjanımız 127’ye yükseldi.
    Bizim salt Türkiye değil uluslararası yönümüz de var.
    Yabancı öğrenciler var
    Yine Uluslararası Öğrenci Değişim Programları’ndan etkin şekilde fayda üretiyoruz. '' 

» Geriatri Kliniği, daha çok hizmet sağlayacak, emek, enerji ve iş gücü tasarrufu getirecek

''Geriatri Kliniği, Diş Hekimliği Fakültesi’ne çok önemli artı değerler sağladı.
Zira Diş Hekimliği Fakültesi’nde 38 Öğretim Üyesi var. Bunlar mesai dışında da hasta bakıyor. 8 Poliklinik var. Herkes kendi Polikliniği’nde hizmet üretiyor.
Dolayısıyla Bilim İnsanı, Hemşire, Sağlık Personeli dağılmış vaziyette
Biz, yeni bir düzenleme yaptık
Burayı aynı zamanda «MESAİ SONRASI ÖĞRETİM ÜYESİ KLİNİĞİ» haline getirdik
Herkesi bir araya topladık.
     Bu bize daha çok hizmet sunma imkânı verdi. Emek, enerji ve iş gücünden tasarruf olanağı sağladı. 
SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi genel şemsiyesi altındaki Sağlık- Araştırma- Uygulama Merkezi- Hastanesi’nde 198 Ünit bulunuyor. 
     Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile birlikte Geriatri Kliniği için de 10 Ünit konuşlandırdık. Böylelikle Ünit toplamı 208’e ulaştı.
Ayrıca az önce de ifade ettiğim üzere 8 Poliklinik var. Türkiye ve uluslararası alanda hizmet veriyor.''

» Uzun süreli randevu sorununu çözdük. Ama tamamen ortadan kaldırmanın imkânı teknik açısından yok

    ''Bir kez daha söylüyorum: Ben SDÜ Ailesi’ne 1999 yılında Yrd. Doç. Dr. iken katıldım.
    Yıllardır bizi çok üzen bir problem vardı: «Uzun yıllar sonrasına verilen tedavi randevuları»
Yıllardır bunu ortadan kaldırmaya uğraşıyoruz
Halktan gelen tepkilere bakıldığı an, (‘- çok da başarılı olamadığımızı düşündüğüm –‘) bir vaka: Uzun yıllar sonraya verilen tedavi randevusu
1999 sonu ve 2000’lerde özellikle Ortodonti Kliniği’nde çok anormal bir birikim, yığılma vardı.
    Ama bu sadece Isparta’ya has bir sorun değildi. Tüm Türkiye’de vardı. 
Zira halk bu tedavi şeklini öğrenmeye başlamıştı. Talep ediyordu. Fakat Ortodonti Kliniği’nde 1 Öğretim Üyesi; 2 Araştırma Görevlisi vardı
    Ama bize sadece Isparta’dan değil, Antalya, Burdur, Afyonkarahisar, Denizli, Muğla, Mersin’den hasta geliyordu. 
    Biz de insanlara (‘- biz sizi tedaviye alamıyoruz –‘) dememek için çare arıyorduk
    Ve şöyle diyorduk: (Biz sizi kayıt edelim. Sıranız gelince sizi davet edeceğiz. –‘)
    Bir gün bir baktık ki; 4, 5, 10 yıl…  Hatta 18 yıl sonraya tedavi randevusu verilmiş…
    İnanılmaz rakamlar ortaya çıktı yani…
    Biz, bu Kampus’a taşındıktan sonra fiziki altyapı açısından güçlendik. Total 17 Bin M2.’lik bir Kampus’a kavuştuk.
    Öğretim Üyesi varlığı açısından çok iyi duruma geldik
    Ve herkes bu sorunla ilgili çok ciddi mücadeleye başladı. Ve hâlâ mücadelemiz devam ediyor. 
    Bakın şu anda Ortodonti Kliniği’nde hiçbir hastaya randevu verilmiyor
    Başvurduğu andan itibaren tedavi süreci başlamış oluyor.
    Ama bakın şöyle de bir yanlış anlaşılma ve algılama var toplumda:
    Şunun iyi bilinmesini isteriz ki her tedavinin gerektirdiği durumlar vardır. Ortodontik Tedavi’yi ben size özetleyeyim:
    İlk önce muayene ile süreç başlıyor
    Bir takım fotoğrafların çektirilmesi gerekiyor. 
    Röntgenlerin çekimi gerekiyor. Biz bunların üzerinde çalışacağız
    Ondan sonra tedavi alan kişiye bilgi vereceğiz.
    Fotoğraf ve röntgen çekimi için organizasyon yapılır.
    Tedavi alacak kişi ile bir Bilim İnsanı arasında kontak sağlanır. O Bilim İnsanı, fotoğraflar ve röntgenler üzerinde çalışır, bir takım ölçümler yapar. 
    Ve Ortodonti Kliniği’ndeki bütün tedavi alacak kişileri «VAKA TOPLANTILARI»na
davet ederiz.
    Bilim İnsanları da orada olur. Tartışma yapılır ve tedavi şekline orada karar verilir.
    Bu da bir süreç gerektiriyor. Tedavi şeklinin en doğru yolu bu… 
    Tedavi alacak kişi, başvuruda bulunduktan sonra 2- 3 ay bu süreci yaşamak zorunda.
    Başka çare yok
    Sonra tedaviye çağrılıyor
    İşlem başlıyor.
    Bir takım münferit kişisel sıkıntılardan ya da tesadüflerden kaynaklı beklemeler, geç davetler olmuyor mu?  Maalesef oluyor. 
    Ama biz bunları elimizden geldiği kadar telafi etmeye çalışıyoruz. Bu konuda tüm Bilim İnsanları ve Asistan Doktor’ların çok iyi niyetle çalıştıklarını tüm içtenliğimle size söyleyebilirim.
    Şu anda birçok Klinik’te randevu verilmiyor
    Ama şöyle de bir gerçek var:
    Başvuru sayıları dönemsel inişli- çıkışlı bir grafik çiziyor
    An geliyor, günde 40 lokal ameliyathane randevusu veriyoruz
    An geliyor, günde 10 lokal ameliyat yapıyoruz
    Bu dönemsel bir tablo… ''
    Şu an en çok talep gören noktalardan birisi Çocuk Kliniği
    Çocuk Kliniği’nin Genel Ameliyathane ve Anestezi ile ilişkili kısmında çok yoğunluk var.
    Orada tüm kadro büyük bir özveri ile çalışıyor.
    Birçok Klinik’te randevu süresi çok az… 
    Ben Ağız- Diş ve Çene Cerrahisi Uzman’ıyım…
    Şu anda Dünya’da Ağız- Diş Sağlığı ve Çene Cerrahisi adına yapılan her işlem burada da gerçekleştiriyor
    SDÜ, Diş Hekimliği Fakültesi Sağlık- Araştırma- Uygulama Merkezi- Hastanesi şu an çok ciddi bir talep görüyor. 
    Biz genellikle (‘- Akdeniz Bölgesi’ne hitap ediyoruz -‘) şeklinde açıklamalar yapıyoruz ama bu yeterli değil. Örneğin geçen gün Uşak’tan bir kişi geldi. 
    Kist nedeniyle geldi. 
Klinik Tedavi kapsamına aldık
    Ameliyat ettik
    Sağlığına kavuştu. Ve giderken bize (‘- Protez operasyonunu da burada gerçekleştireceğim –‘) dedi
    Bu mutluluk verici bir tablo
    Biz de çok yeterli, profesyonel insan gücü kaynağımız var.''

» Günlük Ortalama 650 Kişi Tedavi Alıyor: İlk Giriş Ortalaması: 200
    
    ''Sizinle günlük teşhis- tedavi verilerini de paylaşalım:
    1 günde Sağlık- Araştırma- Uygulama Merkezi- Hastanesi’ne giriş toplamı: 650
    Bunun 200’ü ilk giriş
    Bir başka söyleyişle her gün 200 kişi, ilk kez SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi’ne müracaat ediyor.
    Bu çok büyük bir rakam… Aynı zamanda bizim için de büyük bir başarıdır.
    Antalya’da; Akdeniz Üniversitesi (AÜ) genel şemsiyesi altında Diş Hekimliği Fakültesi var. Biz onlara da Akademik bağlamda destek veriyoruz.''
 
» İNSAN için - Isparta için - Sağlık Turizmi için 

    Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul, Sağlık- Araştırma- Uygulama Merkezi- Hastanesi genel şemsiyesi altında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) finansman desteği ile kurulan Geriatri Kliniği’nin sadece Isparta, Antalya ve Burdur için değil Türkiye ve global çapta fayda üreteceğini söyledi. 
    Geriatrik Diş Hekimliği’nin İNSAN odaklı olduğunu anlatan Prof. Dr. Timuçin Baykul, Sağlık Turizmi açısından da değer taşıdığını vurguladı. 
    Diş Hekimliği Fakültesi’nde Yönetime 8 Haziran 2015’te geldiklerini anlatan Prof. Dr. Baykul, süreci şöyle analiz etti:
    «Geriatri Kliniği Projesi’ni eski Dekan Prof. Dr. Hakan Türkkahraman ve ekibi hazırladı. 
    Bu bir proje…
    ''Kurumlarda süreklilik esastır'' ilkesi doğrultusunda hareket ettik. Ve projeyi sürdürdük. ''

» Sağlık Turizmi İçin SDÜ’de İnsan Kaynakları, Teknoloji Donanımı, Fiziki Altyapı Mevcut

    ''Tamamlamak da bize kısmet oldu. 
    Sağlık Turizmi global ölçekte olduğu gibi Türkiye için de çok ciddi bir gelir kaynağı haline geldi. 
    Bu bilgiler ışığında SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nde fiziki altyapı; ileri teknoloji donanımı ve insan kaynakları Sağlık Turizmi açısından yeterlidir.
    Bu gerçekten yola çıkıldı.
    Aynı zamanda Geriatrik gruba daha iyi norm ve standartlarda hizmet verme gayesi izlendi.
    Proje hazırlandı:
    Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) 2014 Yılı (IV) 'Alternatif Turizm’in Geliştirilmesi Bileşeni' (‘- Kâr Amacı İzlemeyen Kurumlar –‘) için Mali Destek Programı’na (MDP) proje sunuldu.
    Proje başlığı şöyle idi:
     «Alternatif Turizm’e Yeni Bir Pencere: Geriatrik Diş Hekimliği Hizmeti»
    Proje onaylandı.
    Total bütçe 584 Bin TL idi
    Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) bunun 372 Bin TL’lik dilimini finanse etti.
    Geri kalan bütçeyi de Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) karşıladı.
    Bu bağlamda Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’na (BAKA) teşekkür ediyoruz
    Yine SDÜ’nün bize olan yaklaşımı onur verici
    Müteşekkirim 
    Isparta, Batı Akdeniz Bölgesi ve geniş açıdan Türkiye çok güzel bir Geriatrik Kliniği kazandı.''

» Ünit: 10 Röntgen Sistemi: 1 Klinik Tedavi: 10
    
    Geriatri Kliniği’nin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren tedavilere başladığını anlatan Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul, sözlerini şöyle sürdürdü: 
    ''Klinik SDÜ Diş Hekimliği Sağlık- Araştırma- Uygulama Merkezi- Hastanesi Kampusu içerisinde 170 M2.’lik bir alanda konuşlandırıldı.
    Diğer üniteleri ile birlikte totalde 420 M2.’lik bir alan oluştu.
    Totalde:
     - 38 Bilim İnsanı;
    - 107 Doktor
    - 545 Öğrenci için çalışma sahası oluştu. 
    Sağlık- Araştırma- Uygulama Merkezi- Hastanesi’nde 198 Ünit vardı. Geriatri Kliniği ile birlikte Ünit toplamı 208’e erişti.
    Geriatri Kliniği’nde ayrıca Röntgen Sistemi kuruldu.
    Klinik Tedavi (‘- Yataklı Servis –‘) ile Geriatri arasında da bağlantı kuruldu. Zira Geriatri; (‘- ileri yaş grubu –‘) anlamı taşıyor. Dolayısıyla tedavi sonrası dinlenme ve bakım ihtiyacı doğabilir. Kısa süreli de olsa Klinik ortama gereksinim doğabileceği öngörüsü ile bu yapıyı da kurduk.
    Geriatri Kliniği’nde; sürekli olarak: 
    - 2 Yardımcı Sağlık Personeli
    - 1 Otomasyon Uzmanı
    - 1 Hemşire
    - 2 Yardımcı Personel görev yapacak. 
Geriatri Kliniği’nde aynı anda 10 kişiye ağız- diş ve çene sağlığı hizmeti verebilecek bir donanıma kavuşmuş olduk.''
 
» Uluslararası Sertifika İçin Proje Hazırlıyoruz Sağlık Turizmi Fuarları’na Acenteler Aracılığı İle Katılacağız
    
    ''Bu süreçten sonra artık radarımızı uluslararası mecrada tanıtıma çevirdik
    Bunun için de güçlü donanımlara ihtiyacımız var.
    Örnek: 
    «ULUSLARARASI SERTİFİKA»
    Sağlık Turizmi; Dünya’da çok yüksek bir kavram
    Sağlık Turizmi Fuarları düzenleniyor
    Biz de SDÜ olarak, acenteler kanalı ile Sağlık Turizmi Fuarları’na katılacağız. 
    Diş Hekimliği Fakültesi Sağlık – Araştırma- Uygulama Merkezi- Hastanesi’ni; Süleyman Demirel Üniversitesi’ni (SDÜ), Isparta’yı ve Batı Akdeniz’i etkin bir şekilde tanıtacağız. ''
    
» Gurbetçiler Vasıtası ile Avrupa’ya Zaten Açılmış Durumdayız

''Biz, Avrupa’da yaşayan gurbetçilerimize zaten çok ciddi hizmetler veriyoruz.
Gurbetçilerimiz yıllık izinlerini, ağız ve diş tedavi programına göre planlıyor.
Bir de tedavilerin çok büyük bir dilimi fasılalı. Yani zamana yayılmak zorunda
Gurbetçilerimizin de bu konuda gerçekten çok ciddi motivasyonları var. Avrupa’nın her ülkesinden Türk hastalarımız var. ''

» Doğu Kampusu’na Medikal Otel’e ihtiyaç yok. Şehir Merkezi’nde yatırım olmalı Kaliteli Zaman için Destinasyon yazılmalı

SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul, Isparta’da «SAĞLIK TURİZMİ» için her alanda fiziki altyapı; ileri teknoloji donanım ve insan kaynakları bulunduğu kuramını ortaya attı. Prof. Dr. Baykul, bu bilgiler ışığında Diş Hekimliği Fakültesi’nin üzerine düşen görevi en ince ayrıntısına kadar yerine getirdiğini kaydetti; Isparta’nın da sorumluluklarının bulunduğunu söyledi. 
    SDÜ Doğu Kampusu’nda Medikal Otel kurulumuna ihtiyaç olmadığını savunan Baykul, sözlerini şöyle sürdürdü: 
    ''Isparta’da çok konforlu konaklama tesislerine ihtiyaç olduğu kesin
    Ancak bunu yatırımcılar gerçekleştirecek
    Bunun yanı sıra, geliri üst düzey olan Avrupa’dan gelen hastalar için konforlu otel yeterli değildir
    Tedavi dışı zamanlarda onları güzel imkânlar sunulmalı
    Bu noktada devreye Alternatif Turizm giriyor:
    » Doğa Ana Turizmi
    » Fotoğraf Safari
    » Dağcılık
    » Kaya Tırmanışı
    » Spor
    » Kuş, Kelebek ve Endemik Bitki Gözlemciliği
    Bu örnekleri sayısız şekilde çoğaltabiliriz.
    Bunun için de çok etkili bir destinasyona ihtiyacımız var. 
    Biz SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi olarak Sağlık Turizmi’ne çok inanıyoruz
    Çok ciddi bir strateji hazırlıyoruz.
    Isparta da bize yardım etmeli.''

» Sağlık’ta Reklam Yasağı Engel Değil… En Güzel Reklam: Memnuniyet

     Prof. Dr. Timuçin Baykul, Bütünleşik Sağlık’ta reklam yasağına atıfta bulundu; ancak bunun engel oluşturmayacağını kuramını ortaya attı. Prof. Dr. Baykul, şöyle dedi:
    ''Uluslararası ölçekte Sağlık Turizmi Fuarları düzenleniyor. O fuarlara da Kamu, Üniversite, Vakıf Hastaneleri katılmıyor. Kurumlar, acenteler aracılığıyla temsil ediliyor. 
    Biz de bu stratejiyi izliyoruz
    Ayrıca şu net bir gerçek:
    En güzel reklam; «MEMNUNİYET»
      Biz SDÜ olarak çok iyi bir strateji belirleyeceğiz
    Zira Türkiye ölçeğinde Sağlık Turizmi’nde çok güçlü rakiplerimiz var:
    İstanbul ve Antalya
    Zira Antalya’da konaklama hizmetleri çok üst düzey
    İstanbul, Sağlık Turizmi açısından çok ciddi oranda yatırımlar gerçekleştiriyor.
    Bizim de iyi bir Sağlık Turizmi Stratejik Eylem Planı yazmamız lazım.''

» Aslında Bu Bir Kaos: Ama Biz Formülü Bulduk: Hareket Kabiliyeti Kısıtlı Kişileri Burada Tedavi Ediyoruz

    Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul, Geriatri Kliniği kavramının (‘- Yaş Sınırı –‘) nedeniyle bir kaos taşıdığını söyledi. 
    Geriatrik Diş Hekimliği’nde yaş sınırının 65 ve üzeri olduğunu anlatan Prof. Dr. Timuçin Baykul, şöyle dedi:
    ''Bu özünde bir kaos
    Düşünün! Kişi 64 yaşında. Tedaviye ihtiyacı var. Ama yaş sınırı nedeniyle Geriatri Kliniği’nden faydalanamıyor.
    Bu bir kaos…
    Biz bu konuda yeni bir tanımlama yaptık. Sorunu çözdük. 
    Şöyle bir yöntem izliyoruz:
    Yaşı ölçü almıyoruz. Onun yerine hareket kabiliyetine bakıyoruz
    Kişinin hareket kabiliyeti kısıtlı ise direkt olarak Geriatri Kliniği’ne yönlendiriyoruz. 
     Hareket kabiliyeti kısıtlı kişilerin Klinikler arasında dolaştırılmasını önlüyoruz.
    Yöntem şöyle:
    Kişi Klinikler arasında dolaşmıyor
    Diş Tabibi kişiye geliyor.
    Konuya ilişkin son söz şu:
    Bu konuda isimlendirmek; çok net ve keskin sınırlar çizmek mümkün değil. Doğru da değil.
    İhtiyacı olan kişileri Geriatri Kliniği’nden faydalandıracağız. ''

» Kişilerin İlk Girişte Yadırgadığı Sistem Bu Ama Değişmez. Fakülte Sistemi Bu…

    ''Diğer gruplara dönecek olursak…
    En çok eleştiri aldığımız alan bu… Bir başka söyleyişle kişilerin ilk girişte yadırgadığı nokta bu…
    Kişinin Klinikler arasında dolaşımı…
    Ama Fakülte Sistemi bu
    Değişmez
    Ne yazık ki değişmez… Değiştirilemez…''

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Sağlık- Araştırma- Uygulama Merkezi- Hastanesi:

» Kampus: - 17 Bin M2
» Bilim İnsanı: - 38
» Doktor: - 107
» Öğrenci: - 545
» Ünit: Genel:- 198
» BAKA ile kurulan Geriatri:- 10 
» Toplam Ünit:- 208
» Klinik: - 8 + 1
» Laboratuvar:- 6
» Genel Ameliyathane:- 1
» Sterilizasyon Merkezi:- 1
» Klinik Tedavi (Yataklı Servis) - 10 kişi/ kapasite
» Günlük Tedavi Girişi:- 650
» İlk Kez Müracaat Eden Kişi (Her gün): - Ortalama 200

ÖNCE İNSAN

Türkiye’nin İlk ve Tek Geriatri Diş Hekimliği Kliniği Kuruldu

PROJE ADI:

- Alternatif Turizm’e Yeni Bir Pencere: Geriatrik Diş Hekimliği Hizmeti 

PROJE SAHİBİ: - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) (‘- Diş Hekimliği Fakültesi Sağlık- Araştırma- Uygulama Merkezi- Hastanesi –‘)  

UYGULAMA YERİ: - SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Sağlık- Araştırma- Uygulama Merkezi- Hastanesi Kampusu- Isparta 

TOPLAM PROJE BÜTÇESİ: - 584.000,00. TL

BAKA DESTEĞİ: - 372.000,00. TL

İSTİHDAM:  690+ 6: (‘- SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nde Öğrenci/ Asistan Doktor/ Öğretim Üyesi dâhil 690 kişi bulunuyor. BAKA- SDÜ finansmanı ile kurulan Geriatri Kliniği’ne Diş Hekimliği Fakültesi kadrosu içerisinden 6 kişiyi daimi personel olarak görevlendirdi. Proje kâr amacı izlemediği için yeni istihdam oluşmadı. Ancak 690 kişi de Geriatri Kliniği ile etkileşimde. –‘) 

KURULAN SİSTEMLER: 

» Ünit: 10 (‘- Geriatri Kliniği’ne 10 Ünit kuruldu. Diş Hekimliği Fakültesi Sağlık- Araştırma- Uygulama Merkezi- Hastanesi’nde daha önce 198 Ünit bulunuyordu. Böylelikle Ünit toplamı 208’e erişti. –‘) 
» Röntgen Sistemi: 1
» Klinik (‘Yataklı Tedavi Servisi –‘): 10: (‘- Geriatrik Diş Hekimliği Hizmeti, mevcut yapı ile etkileşim haline getirildi –‘) 
» Klinik için 170 M2. alan oluşturuldu
» Diğer işlemler için 250 M2. alan oluşturuldu 
» Sağlık Turizmi’ne dönük tanıtım odaklı çok dilli internet portalı oluşturuldu:
- http://www.sdu.edu.tr
- http://www.dishek.sdu.edu.tr
» Uluslararası Sertifika için proje hazırlandı-

PROJENİN AMAÇLARI:

» ÖNCE İNSAN: Fiziksel ve zihinsel duyarlı kişiler, ağız- diş ve çene sağlığı hizmetini ancak ve ancak daha önce oluşturulan çok özel şartlarda alabiliyordu. İleri yaş olarak tanımlanan 65 ve üzeri kişiler de bu alanda sağlık erişimine ulaşmakta bir dizi zorluklar ile karşılaşıyordu. SDÜ, bu 2 probleme karşı tamamen çözüm üretmek için Geriatrik Diş Hekimliği Hizmeti Projesi geliştirdi

» Türkiye’nin İlk ve Tek Geriatri Kliniği ''BAKA Desteği'' İle Kuruldu
    
» Türkiye’nin ilk ve tek Geriatri Kliniği kurmak (‘- Sistem kuruldu. 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle tanı ve tedavi hizmetlerine başlandı -‘)
» Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Isparta’nın ''SAĞLIK TURİZMİ '' hedefi doğrultusunda proje hazırlandı. 
» Avrupa ve Dünya’nın farklı coğrafyalarından gelecek kişilere uluslararası kalite, norm ve standartlarda sağlık hizmeti vermek
» Yurt içi ve global ölçekte tanıtım ve pazarlama faaliyetleri ile Isparta, Batı Akdeniz Bölgesi ve geniş açıdan Türkiye’nin uluslararası rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlamak
»  TR 61’e (Düzey II- Isparta, Antalya ve Burdur) sadece tatil amaçlı gelen turistlerde farkındalık yaratarak:
    - Ağız
    - Diş
    - Çene sağlığı sebebiyle tüm yıl boyunca gelebileceklerini gösterebilmek
» Tatil amaçlı Batı Akdeniz Bölgesi ziyaretlerini tüm yıl yararlanabilecekleri ağız- diş ve çene sağlığı amaçlı bir platforma taşımak
» Süleyman Demirel Üniversitesi’nin (SDÜ), Diş Hekimliği Fakültesi Sağlık- Araştırma- Uygulama Merkezi- Hastanesi’nin, Isparta’nın, Batı Akdeniz Bölgesi’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası alanda marka değerini yükseltmek
» Ağız- Diş ve Çene Sağlığı’nda bir evrensel marka inşa etmek
» Ulusal ve global çapta tercih edilir kurum haline getirmek
» Geriatri Diş Hekimliği Hizmeti ile Batı Akdeniz Bölgesi’ne gelen kişi:
- Sayısını artırmak
- Yaş dağılımını genişletmek  
- Ziyaret zaman dilimlerini tüm yıla yaygınlaştırmak
- Isparta’ya döviz girdisi sağlayarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kalkınmasına destek olmak
» Avrupa ve Dünya’nın farklı coğrafyalarında yaşayan Türk gurbetçilere en iyi sağlık hizmetini sunmak
» Sağlık Turizmi’ne yönelik 2 ayrı çok dilli internet portalı hazırlandı
» Uluslararası Sertifika için proje hazırlandı

» İşte en güzel sonuçları

» Isparta, Batı Akdeniz Bölgesi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ''SAĞLIK TURİZMİ'' hedefine katkıda bulunuldu
» İleri yaş kesim ile fiziksel ve zihinsel duyarlılar için açılan ileri teknoloji donanımlı Klinik sayesinde SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi, ulusal ve uluslararası rekabetti ''İLK'' olmanın verdiği bir markalaşma değeri ile üstünlük sağladı
» Tedavi alan kişilerin daha kısa sürede iyileşmeleri sağlanarak yaşam kaliteleri artırıldı