29 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 675 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Türkiye genelinde 10 bin 44 kamu personeli meslekten ihraç edildi. En çok ihraç 2 bin 534 sayısı ile Adalet Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlar’da yaşanırken, Milli Eğitim Bakanlığı’nda 2 bin 219, Sağlık Bakanlığı’nda 2 bin 774, üniversitelerde ise bin 267 personel meslekten ihraç edildi. Bu kapsamda Isparta’da 6 öğretmen, 74 akademisyen, 59 sağlıkçı başta olmak üzere birçok kamu kurumunda ihraçlar yaşandı. Isparta Adliyesi ve Cezaevi’nde 11, DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’nde 2, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde de 2 personel ihraç edildi. Isparta’da 675 KHK ile en çok ihraç Süleyman Demirel Üniversitesi’nde(SDÜ) yaşandı. SDÜ’de 74 akademisyen ihraç edildi.

SDÜ’DEKİ SAYI 95’E ÇIKTI

Bu arada SDÜ’de 672 KHK ile 21 akademisyen ihraç edilmiş. 675 KHK ile bu sayı 95’e çıktı. SDÜ bu sayı ile Türkiye’de en çok ihracın olduğu 7’inci üniversite. 186 ihraç ile İstanbul Üniversitesi birinci sırada yer alırken, 141 sayısı ile Pamukkale ikinci, Celal Bayar Üniversitesi 218 ihraçla üçüncü sırada yer aldı.

REKTÖRLÜK SEÇİMLERİ KALDIRILDI

Öte yandan 675 sayılı KHK ile üniversitelerde Rektörlük seçimleri de kaldırıldı. Artık Rektörlük Seçimleri yapılmayacak, bu uygulamanın yerine YÖK'ün önerdiği 3 aday arasından Cumhurbaşkanı rektör atayacak.

İşte değişen madde:

MADDE 85- 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin (a) fıkrasının birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılır.

Rektörün görev süresi 4 yıldır. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilirler. Ancak aynı Devlet üniversitesinde iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz.Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör, mütevelli heyetinin Yükseköğretim Kuruluna teklifi ve Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanır.”

MADDENİN ESKİ HALİ

Madde 13 – a) Devlet üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Rektörün görev süresi 4 yıldır. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilirler. Ancak iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder. Rektör adayı seçimleri gizli oyla yapılır. Oy veren her öğretim üyesi oy pusulasına yalnız bir isim yazabilir. Birinci toplantıda öğretim üyelerinin en az yarısının hazır bulunması şarttır. Bu sağlanamadığı takdirde toplantı 48 saat ertelenir ve nisap aranmaksızın seçime geçilir. Bu toplantıda en çok oy alan altı kişi aday olarak seçilmiş sayılır. Yükseköğretim Genel Kurulunun bu adaylar arasından seçeceği üç kişi Cumhurbaşkanlığına sunulur.

Cumhurbaşkanı, bunlar arasından birini seçer ve rektör olarak atar. Yeni kurulan üniversitelere rektör adayı olarak başvuran profesörler arasından Yükseköğretim Genel Kurulunun seçeceği üç aday Cumhurbaşkanlığına sunulur. Cumhurbaşkanı, bunlar arasından birini seçer ve rektör olarak atar. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör adaylarının seçimi ve rektörün atanması ilgili mütevelli heyet tarafından yapılır. Rektörlerin yaş haddi 67 yaştır. Ancak rektör olarak atanmış olanlarda görev süreleri bitinceye kadar yaş haddi aranmaz.

Rektör, çalışmalarında kendisine yardım etmek üzere, üniversitenin aylıklı profesörleri arasından en çok üç kişiyi rektör yardımcısı olarak seçer. (Ek: 2 /1/1990 – KHK – 398/1 md.; Aynen Kabul: 7/3/1990 – 3614/1 md.) Ancak, merkezi açıköğretim yapmakla görevli üniversitelerde, gerekli hallerde rektör tarafından beş rektör yardımcısı seçilebilir. Rektör yardımcıları, rektör tarafından beş yıl için atanır. Rektör, görevi başında olmadığı zaman yardımcılarından birisini yerine vekil bırakır. Rektör görevi başından iki haftadan fazla uzaklaştığında Yükseköğretim Kuruluna bilgi verir. Göreve vekalet altı aydan fazla sürerse yeni bir rektör atanır.