-SDÜ evrensel mirasa sahip çıkmaya devam ediyor

Endülüs Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESMAM) kurarak İslam Medeniyeti'nin evrensel değerlerine sahip çıkan Süleyman Demirel Üniversitesi'nden (SDÜ) bir eser daha: ''Kınalızâde İslâm Araştırmaları Uygulama Merkezi''

Türk Diyanet Vakfı'nın (TDV) İslam Ansiklopedisi'nde de geçen Isparta'nın yetiştirdiği evrensel değer, ''Ahlâk-ı Alâ'î'' eserinin yazarı, Fıkıh ve Tefsir otoritesi, şair, düşünür ve devlet adamı Kınalızâde Ali Çelebi ve ailesinin hayatı hakkında ilmi etkinlikler düzenleyecek ve yayınlar çıkaracak Merkez SDÜ genel şemsiyesi altında kuruldu.

''Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Kınalızâde İslâm Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi''nin Yönetmeliği Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Merkez Müdürü olarak da İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Sıdıka Oktay atandı.

SDÜ Kınalızâde İslâm Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayşe Sıdıka Oktay, amaçlarını şöyle açıkladı:

-SDÜ, prestij yayını hazırladı

''İslâm ilimleri, kültür ve medeniyeti alanlarında dini, bilimsel, ekonomik, siyasal ve kültürel araştırmalar yapmak

Ulusal ve uluslararası düzeyde ilmi toplantılar düzenlemek, düzenlenmiş bu gibi programlara temsilciler göndermek, araştırmacıları desteklemek, yurt içi ve yurt dışındaki akademik kurumlarla işbirliği içinde araştırma, eğitim ve yayın projeleri hazırlamak ve yürütmek, İslam dini ve tarihi, Türk-İslam tarihi, kültürü, sanatı ve medeniyetinin doğru ve bilimsel bir tarzda öğrenilmesine katkıda bulunmak, telif, tercüme ve edisyon kritik tarzında eserler üretmek ve bunları yayınlamak, İslam eğitimi, kültürü ve sosyal alanlarında etkinlikler düzenlemek, bu yolla başta Isparta ili ve çevresi olmak üzere ülkemizin entelektüel, sosyal ve kültürel açıdan gelişimine katkı sağlamaktır.''

SDÜ olarak bir prestij yayını da hazırladıklarını kaydeden Doç. Dr. Oktay, faaliyet alanlarını ana hatları ile çizdi:

''-İslâm medeniyeti, tarihi, kültürü ve sanatı hakkında ulusal ve uluslararası düzeyde kongre, konferans, sempozyum, panel, seminer, bilimsel toplantı ve sergi düzenlemek.

-İslâm medeniyeti, tarihi ve sanatları ile ilgili belge, resim, belgesel, dizi ve filmlerini ihtiva eden kütüphane ve arşiv oluşturmak.

-Merkezin amaçları doğrultusunda Türkçe ve farklı dillerde dergi, kitap, broşür gibi dijital veya basılı yayınlar yapmak.

-İslâm medeniyeti, kültürü ve sanatları hakkında proje üretmek ve yapılacak bilimsel çalışma ve projelere destek olmak.

-Arapça, Osmanlıca, Farsça, ebru, hat, tezhib gibi kurslar açmak.

-İslâm kültürü, medeniyeti ve sanatı hakkında kamuoyunun bilinçlenmesini sağlamak ve onların katılımını artırmak amacıyla eğitim çalışmaları yapmak.

-Ulusal ve uluslararası işbirliğine dayalı İslam medeniyeti odaklı araştırmaları teşvik etmek

-Sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları ve diğer eğitim kurumlarıyla ortak çalışmalar yapmak, bunlarla birlikte projeler üretmek.

-Kınalızâde ve ailesi hakkında ilmi çalışmalar yapmak ve yapan kurum, kuruluş ve şahısları desteklemek.

Kınalızâde ve Ailesinin tanıtımı ile ilgili konferans, panel, sempozyum, workshop gibi faaliyetler düzenlemek.''

-Daha ayrıntılı bilgi için:

http://resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/01/20180115.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/01/20180115.htm