İşte bu sorular SDü Yabancı Diller Meslek Yüksek Okulunda Ocak 2009 da yapılan okutmanlık sınavından sonra ortaya çıktı. Ocak 2009 da Yabancı Diller Meslek Yüksek Okulunda yapılan okutmanlık mülakatında yapılan yanlışlık (!) Isparta İdare Mahkemesinden döndü.

Ales, Lisans mezuniyet ve KPDS notları sınava giren adaylar arasında en yüksek olan Osman çöllü yapılan mülakatta kendisine 100 üzerinden 5 (beş) puan verilince 4 asil adayın alınacağı okutmanlıkta 2.ci yedek olmuştu. Peki ama tüm puanları sınava giren diğer adaylardan daha yüksek olan çöllü, sözlü sınava katılan adayların 3’ü 80, 1 ise 70 puan alırken; en düşük notu yani 5’i nasıl aldı? Sözlü sınavda uyulması gereken kriterlerin hiç birine neden uyulmadı? Yoksa sınava girmeden kazanan adaylar bellimiydi?

Hakkının yendiği düşüncesi ile konuyu Isparta Bölge İdare Mahkemesine götüren çöllü, Mahkeme kararı ile haksızlık yapıldığını, SDü’nün objektif davranmadığını ispatladı ve yürütmeyi durdurdu.

İŞTE DAVADA GÜN YÜZÜNE ÇIKAN SDÜ SKANDALI!
Osman çöllü’nün hak arayışında SDü Okutmanlık sınavında nelerin yaşandığı da bir bir ortaya çıktı.

Kamu Kurumlarının eleman temininde; yapılan Sözlü Sınavda adayın mesleki ifade becerisi, analitik düşünme ve akademik yeteneği, genel kültür düzeyi ve başvurduğu alanla ilgili bilgi ve beceri düzeyini objektif olarak tespit edebilmek için kriterlerin ne şekilde uygulanacağına ilişkin ölçütler ve değerlendirme esasları her türlü kaygıdan uzak nesnel ve tarafsız bir yöntemin uygulanması gerektiğinin altı çizildi.

Danıştay’ın davaya mevzu olan konularla ilgili aldığı kararlarda Sözlü Sınav öncesinde neler yapılması gerektiği de ortaya kondu. Buna göre Sözlü Sınava katılan Adaylara;

1.Adaylara yöneltilecek soruların önceden cevapları ile birlikte hazırlanmış olması,

2. Hazırlanan bu soruların adaylara kura yöntemi ile sorulması

3. Hukuk Devleti ilkesinin temini açısından sözlü sınavın sesli ve görüntülü kayıt altına alınması bir zorunluluk iken,

16 adayın katıldığı Yabancı Diller Yüksek Okulu Okutman alımında bu kuralların hiç birinin yerine getirilmediği ortaya çıktı.

Prof. Dr. AKTULUM SKANDALI
Yabancı Diller Yüksek Okulunda İngilizce Okutmanlığına alınacak adayların sınavına Jüri üyesi olarak Uzmanlık alanı Fransız Dili Edebiyatı olan Kubilay Aktulum girdi. SDü savunmasında asil jüri üyesi O.B.’nin işi çıkması nedeniyle Prof. Aktulum’un  jüri olarak girdiğini açıkladı. Buna karşın çöllü’nün girdiği sınavın 09:25 te başlayıp 13:30’da bittiği belirtilen davada Aktulum’un bu saatler arasında 2 sınavda daha jüri üyeliği yaptığı belirtildi.

BUNUNLA BİTMEDİ!
İngilizce okutmanlığı sınavında aday Osman çöllü’ye Fransız Dili ve edebiyatından sorular sorulduğu da iddialar arasında yer aldı.

Mahkeme Yürütmeyi Durdurdu!
Çöllü’nün hukuk zaferi ile sonuçlanan davada karar 6 Temmuz’da açıklandı ve SDü sınavlarında yaşananlar ortaya çıktı. İşte Karardan Satır başları:

Soruların daha önceden cevapları ile birlikte hazırlanmadığı, sözlü sınavın görüntülü veya sesli kayıt yapılmak suretiyle yapılmadığı, jüri üyelerinin verdikleri notun gerekçelerini ortaya koymadıkları, Objektif değerlendirmenin yapılmadığı, jüri üyelerinin subjektif takdir ve değerlendirmeleri sonucunda tarafsızlıktan uzak olduğu ve davacı ile sınavı kazanan kişilere sözlü sınavda kaç puan verileceğinin önceden hesaplandığı ilk bakışta anlaşılan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütmenin durdurulmasına karar verildi. (Kar. Trh.10.06.2009 Isp. İdare Mah.)

Çöllü’ye özel Sınav
İdare Mahkemesinin verdiği karara itiraz etmeyen SDü istinat edilen tüm suçlamayı kabul etmiş oldu. Sınavda tarafsız davranılmadığı ortaya çıkan SDü’de çöllü için yeni bir sınav açıldı. İlk Sözlü Sınavda 100 üzerinden 5 alan Osman çöllü, 21 Temmuz 2009 da yeniden kendisi için yapılan sınava girdi ve 5 olan puanını 80 e çıkardı. Böylelikle Osman çöllü Yabancı diller Meslek Yüksek Okulunda İngilizce okutmanı olmaya hak kazandı.

Ya Diğer Adaylar?
Mahkemenin verdiği karar sadece davacıyı bağladığından diğer adayların akibeti ise belli değil. Sadece çöllü’yü değerlendirmeye alan SDü diğer adaylar için bir girişim yapmayarak tarafsızlığını (!) bir kez daha ortaya koymuş oldu. 

Medya32