İKTİDARIN KALKINMA HAMLESİ ÜNİVERSİTEYE YATIRIM 157 MİLYON TL

Kalkınma Bakanlığı'nın önümüzdeki üç yıllık Yatırım Programı hazırlığına ilişkin genelge yayımlandı. Süleyman Demirel Üniversitesi için 2018 yılında 45 milyon 290 bin TL'lik ödenek öngörülüyor. Üç yılda SDÜ için ayrılması istenen ödenek miktarı 157.4 milyon TL

Kalkınma Bakanlığı'nın 2018-2020 yılları arasını kapsayan  yatırım programı hazırlıkları başladı. Bakanlığın sermaye teklifine ilişkin cetvelinde özel bütçeli kuruluş Süleyman Demirel Üniversitesi için gelecek yıl 45 milyon 290 bin TL'lik ödenek öngörüldü. SDÜ için üç yıllık süreçte 157.4 milyon TL'lik ödenek ayrılması teklif edildi. Yatırım Programı hazırlıklarına ilişkin o genelgede 'kamu yatırımlarının gerçekleştirilmesinde  özel sektörün katılımını sağlayan kamu-özel işbirliği uygulamaları edinilen tecrübeler de dikkate alınarak yaygınlaştırılacak' denildi

Kalkınma Bakanlığı'nın  2018-2020 yılları arasını kapsayan Yatırım Programı hazırlığına ilişkin genelge yayımlandı. Bakanlığın genelgesinde  özel bütçe kapsamında SDÜ için üç yıllık süreçte toplam 157.4 milyon TL sermaye  aktarımı  öngörüldü.  Nüfusu 90 bin aşan SDÜ'de 2018 yılı için 45 milyon 290 bin, 2019 yılı için 52 milyon 331 bin, 2020 yılı için de 59 milyon 882 bin TL ödenek ayrılması öngörüldü.     

VATANDAŞIN REFAH VE HUZURU ÜST SEVİYEDE OLACAK

Kalkınma  Bakanı Lütfi Elvan tarafından yayınlanan genelgede  hükümetin temel hedefinin, vatandaşların refah ve mutluluğunu daha üst seviyelere çıkarmak olduğu belirtildi. Genelgede, " Bu doğrultuda, makroekonomik istikrarın korunması, üretimin artırılması ve toplumun refah düzeyinin yükseltilmesi için 2018-2020 döneminde büyümeyi hızlandırarak istihdamı artırmak, enflasyonu düşürerek fiyat istikrarını korumak,  yurtiçi tasarrufları artırmak,  cari işlemler açığını azaltmak, kamu mali dengelerini ve mali disiplini daha da güçlendirmek ve böylece makroekonomik ve finansal istikrarı korumak temel önceliklerimizdir. Bu hedef ve öncelikler çerçevesinde, kamu hizmetlerinin hız ve kalitesinin artırılması için kamu yatırımlarına ayrılan  kaynakların önümüzdeki dönem için hedeflenen büyümeye ve istihdam artışına  azami oranda katkı sağlayacak şekilde  tahsisi ve verimli kullanımı temel ilkemiz olacaktır" denildi.

BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM

Kamu yatırım harcamalarında kalkınma potansiyelini destekleyici mahiyetteki iktisadi ve sosyal altyapı yatırımlarına öncelik verilmeye devam edileceğinin ifade edildiği genelgede, " Kamu kesimi yatırımları bütüncül bir yaklaşımla özel kesim yatırımlarını tamamlayacak şekilde tasarımlanacak ve hayata geçirilecektir. Kamu yatırım öncelikleri özel sektörün yenilikçi ve üretken yatırımlarını ve ticareti destekleyecek mahiyette belirlenecek; iş, üretim, yatırım ve yaşam ortamını iyileştiren nitelikli altyapı yatırımlarına öncelik verilecektir. Kamu yatırımlarına ayrılan kaynaklar bir taraftan öncelikli sosyal ihtiyaçları giderecek ve üretken faaliyetleri destekleyecek nitelikteki alt yapı alanlarına yönlendirilirken, yatırımların maliyet etkin, verimli ve zamanında gerçekleştirilmesine, mevcut sermaye stokunun daha etkin kullanılmasına ve yatırım harcamalarının en kısa zamanda ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürülmesine azami özen gösterilecektir" denildi.

KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ

Kamu yatırımlarının gerçekleştirilmesinde  özel sektörün katılımını sağlayan kamu-özel işbirliği uygulamaları edinilen tecrübeler de dikkate alınarak yaygınlaştırılacağının belirtildiği genelgede, "2018 Yılı Yatırım Programı hazırlıklarında, Onuncu Kalkınma Planı’nda yer alan temel politikalar, Öncelikli Dönüşüm Programları, Hükümet Programındaki politika ve projeler,  2018-2020 dönemi Orta Vadeli Program ve Mali Plan'da yer alan amaç, politikalar, öncelikler ve mali çerçeve esas alınacaktır. Ayrıca, Orta Vadeli Program ve Mali Plan'la uyumlu olmak kaydıyla, kamu idarelerinin stratejik planları da hazırlıklarda dikkate alınacaktır. Proje bazında ödenek teklif ve tahsislerinde; devam eden öncelikli projelerden en kısa sürede tamamlanabilecek olanlara, yeni proje tekliflerinde ise azami oranda seçici olunarak, nitelikli yapılabilirlik etütlerine dayandırılmak kaydıyla ekonomik büyümeye  ve sosyal gelişmeye katkısı en fazla ve acil hizmet ihtiyacını karşılayabilecek yatırımlara öncelik verilecektir. Mevcut kamu sabit sermaye stokundan azami kapasitede yararlanılması için gerekli bakım ve onarımlara önem verilecek, vatandaşlarımızın  acil ihtiyaçlarına ve ekonomide katma değer artışına doğrudan hizmet etmeyen projeler teklif edilmeyecektir" ifadesine yer verildi.