SDÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yasan, Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin Kulak Sağlığı’nda referans merkezi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yasan, Koklear İmplant (Biyonik İç Kulak) Ameliyatları yaptıklarını kaydetti. 

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Yasan, çocuk hastalarda işitme kayıplarında çoğu zaman çocuk tarafından söylenmediği için teşhis ve tedavide gecikmeler yaşanabildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Hasan Yasan, çocuğun televizyonu yakından izlemesinin, sürekli ses yükseltmeye çalışmasının ciddi bir işitme kaybı problemine işaret edebileceğini söyledi. 

Anne-babaları bu yönde uyaran Prof.Dr. Yasan, bu konuda dikkatli olmalarının erken teşhis ve tedavinin önünü açacağını bildirdi.

Prof.Dr. Hasan Yasan, ‘3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü’ nedeniyle yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi; “İşitme ve denge organımız olan kulak ses dalgalarını toplayıp elektrik sinyallerine dönüştürdükten sonra işitme siniri aracılığıyla beyne iletir. İşitme merkezinde algılanan verilerle algılama gerçekleşir. İletişim sağlamamızdaki en önemli organ olan kulak sağlığı sayısız nedenlerden dolayı olumsuz etkilenebilir. Kulak sağlığına ve işitme engellilerin sağlık ve gelişimlerine dikkat çekmek için 3 Mart günü Dünya Kulak ve İşitme Günü olarak anılmaktadır. İskoçyalı bilim adamı Alexander GrahamBell, hem annesinde hem de eşinde sağırlık olması da etken olarak yıllarca işitme problemli kişilerin işitebilmesi adına çalışmalar yapmış ve bu yolda telefonu icat etmiştir. GrahamBell'in doğum günü olan 3 Mart da Dünya Kulak ve işitme günü olarak kutlanmaktadır.

KOKLEAR İMPLANT (BİYONİK İÇ KULAK) AMELİYATLARI 

İşitme ile ilgili problemler henüz anne karnında iken oluşabilmektedir. Doğumsal işitme kayıpları olarak bilinen bu problemler Sağlık Bakanlığımızın 2004 yılından itibaren başlattığı yenidoğan işitme tarama programları sayesinde çocuk doğduktan hemen sonra teşhis edilebilmekte ve tamamen duymayan bebeklerin bile 1 yaşında kulağa takılan Koklear implant (Biyonik iç kulak) sayesinde işitme ve konuşmaları sağlanabilmektedir. İşitme referans merkezlerinden bir tanesi olan kurumumuzda da bu tür ameliyatlar başarı ile yapılmaktadır.

İşitme olarak sağlıklı dünyaya gelen insanların daha sonradan yaşadıkları hastalıklar, mesleki maruziyetler veya kullandığı ilaçlar gibi çeşitli nedenlerle işitme sorunları oluşabilmektedir. Bu vesile ile Sağlık Bakanlığımızın başlattığı bir diğer önemli proje olan "Okul Çağı Çocuklarda İşime Tarama Programı" da daha sonraki süreçte işitme problemi yaşayan çocukların teşhis ve erken tedavi almasını sağlayarak işitme engeli gelişmesinin önüne geçilmektedir.
 

Yetişkinlerdeki işitme kayıplarında hastalar bunu fark edip tedavi arayışına girebilirler ve önemli olan teşhis ve tedavide geç kalmamaktır. Çocuk hastalarda işitme kayıpları çoğu zaman çocuk tarafından söylenmediği için teşhis ve tedavide gecikmeler olabilmektedir. Çocuğun televizyonu yakından izlemesi, ya da sesini açmasını biliyorsa sürekli ses yükseltmeye çalışması ciddi bir işitme kaybı problemine işaret edebileceğinden, anne baba ve çocuğun çevresindeki diğer kişilerin bu konuda dikkatli olmaları erken teşhis ve tedavinin önünü açacaktır.

İşitme tarama programları, biyonik iç kulak uygulamaları, rehabilitasyon ve erken özel eğitim gibi, devletimizin ilgili kurumları tarafından özellikle desteklenen uygulamaların başarılı olabilmesi hasta ve yakınlarının da ilgili ve duyarlı olması sayesinde daha başarılı bir seviyeye gelecektir.”