Süleyman Demirel Üniversitesi, hammaddesi sirke olan aromalı içecek üreterek bir ilke daha imza attı.
 
Eğirdir Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Budak, dört yıllık bir çalışma sonucunda gazlı içeceklere alternatif bir ürün olarak geliştirdikleri sirke içeceğini ,gül aromalı, elma aromalı ve tuzlu olmak üzere üç farklı tatta ürettiklerini söyledi.
 
İnsan sağlığına büyük faydası olan sirkenin, belirli miktarda sürekli ve düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini belirten Budak, “Sirke içeceğini ürettiğimizde ilk olarak sağlık açısından etkilerini araştırdık. Yedi hafta boyunca hayvanlar üzerinde denemeler yaptık. Deneylerde geleneksel olarak üretilen elma sirkesinin karaciğeri desteklediğini gördük" dedi.
 
Farklı yaş gruplarından 175 kişi ile beğeni testleri yaptıklarını da sözlerine ekleyen Budak, “Yaptığımız testlerde öne çıkan karışımlardan üç farklı tatta sirke içecekleri oluşturuldu. Tatlı olan gül aromalı içecek, karbondioksit basılması halinde çocuklar için de cazip hale getirilebilir. Ayrıca diyabet gibi rahatsızlıkları olan kişiler için de tuzlu sirke içeceğini önereceğiz" diye konuştu.