Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı ile SDÜ Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından “1. Üniversitelerarası İngiliz Dili, Edebiyatı ve Dilbilimi Kongresi” (1st  Interuniversity Congress on English Language, Literature and Linguistics – ICELLL) düzenleniyor.

Kongre düzenleme kurulu eş başkanı Doç. Dr. Ömer Şekerci yaptığı açıklamada şunları kaydetti: Bu tarz bir kongre fikrinin akademik kariyerlerine yeni başlamış genç akademisyenleri ve dil ve edebiyat alanında lisansüstü çalışma yapmayı düşünen lisans öğrencilerini motive etmek ve onları hızlı bir şekilde akademik camiaya kazandırarak ülkemizdeki nitelikli akademisyen sayısını arttırmak için ortaya çıktığını belirtti. Kongrenin ülkemizdeki kamu ve özel üniversitelerdeki önemli bilim insanlarıyla genç araştırmacıları bir araya getirerek yerel bazda ülkemiz için küresel bazda da tüm dünya için bir katma değer  oluşturacağını söyledi. 

Kongrenin temelde lisans ve lisansüstü İngiliz dili, edebiyatı ve dilbilimi öğrencilerini hedeflediğini söyleyen Doç. Dr. Şekerci sözlerine şöyle devam etti:  Bu bilimsel etkinlik, Sayın Prof. Dr. Hüseynaga Rzayev hocamızın mentörlüğünde başladı. Kongremize katılacak genç araştırmacı arkadaşları cezbedebilmek için 21. yüzyılda siyaset, dilbilim, felsefe, psikoloji, eğitim ve daha birçok sahada başyapıtlar vermiş olan ve İncil, Karl Marx ve William Shakespeare’dan sonra dünyanın en çok alıntı yapılan düşünürlerinden Amerika Birleşik Devletleri Massachusetts Institute of Technology'den Prof. Dr. Noam CHOMSK’yi baş konuşmacılardan biri olarak davet ettik. Çok uzun uğraşlardan sonra kendisini ikna edebildik. Kendileri bizzat kongremize katılmak istediler ancak uzun ulaşım saatleri ve sağlık sebeplerinden ötürü bizzat katılamayacaklarını ancak video konferans yoluyla  dil, edebiyat ve küresel sorunlar hakkında bir saatlik bir konuşma yapacaklarını belirttiler.

Ayrıca, kongrenin diğer baş konuşmacılarından birisi de Türk Dil Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa KAÇALİN olacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kurumlarından birisi olan ve bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa KAÇALİN’in de kongremize katılacak ve dil ve edebiyat üzerine bir konuşma yapacaklardır. Ayrıca şu ana kadar kongremize yoğun ilgi gösteren genç bilim insanlarına da en kalbi şükranlarımızı sunuyoruz.

Kongre düzenleme kurulu üyelerinden Araştırma Görevlisi İlker Özçelik de kongrenin SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı ve Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenleneceğini belirterek, kongrenin gerçekleşmesinde her türlü desteği veren Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Isparta Ardıç Kitabevi, Oxford University Press, SDÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, SDÜ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ve Cambridge University Press’e de desteklerinden ötürü bu vesileyle teşekkür ettiklerini belirtti.

SDÜ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Müdürü ve Kongre Organizasyon Kurulu Üyesi Fatih CEBECİ de kongrenin son derece önemli bir etkinlik olacağını ve ülkemiz adına büyük kazanımlar getireceğini düşündüğünü söyledi. Cebeci sözlerini şöyle sürdürdü: Ünlü dil ve siyaset bilimci Noam CHOMSKY’i üniversitemizde ağırlamaktan büyük bir onur duyuyoruz. SDÜ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi olarak da bu etkinliğe destek vermekten ayrıca mutluyuz.