Demokrat Gazetesi Muhabiri İlayda Kışla'ın Özel Haberi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Engeliler Araştırma ve Uygulama Merkezi  ‘Engelsiz Kampus’ projesini hayata geçirdi. Projeyle engelli öğrencilere kampüs içinde engelsiz bir yaşam sunulacak

Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi SDÜ’de öğrenim gören 300 engelli öğrenci için ‘Engelsiz Kampüs’ projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Merkezin Proje Koordinatörü Yusuf Akay engelli öğrencilerin günlük hayatta karşılaştıkları sıkıntıları göz önüne alarak tasarladıkları projenin Türkiye’ye örnek olacağını söyledi.

Projeyle öğrencilerin öğrenim hayatının kolaylaştırılacağını savunan Akay,“Üniversitemizde engelliler için sunulacak olan hizmetlerden faydalanmaları için SDÜ kart sistemi oluşturulacaktır. Bu kart üniversitemiz engelli bireylerin kullanımına sunduğumuz kütüphane, havuz, spor salonları, otopark, özel asansör, multi medya odaları, akü şarj merkezleri ve duraklardaki bilgilendirme panoları, trafiğin yoğun olduğu yollarda karşıdan karşıya geçmek gibi birçok alanın özel olarak kullanımını engelli bireylere açacaktır” dedi. 

KAMPÜS İÇİ ULAŞIMI

KOLAYLAŞTIRICI YÖNLENDİRMELER

Doğu ve batı şeklinde iki yerleşkesi bulunan SDÜ’nün açık ve kapalı alanlarında bugüne kadar engellilere dönük hayatı kolaylaştırıcı adım atılmadığını belirten Akay projeyle ilgili şunları söyledi.

“Üniversitemizde bina içi ve yerleşkeler arası da gerekli yönlendirmelerin başında iki engel gruplarına özellikle hitap etmelidir. Görme engellilerin erişilebilirlikte dünya ülkelerinin şehir içinde karşıdan karşıya geçerken taşıt trafiğinin tersi yönüne bakmasını istediği yönü yerde kabartma ile hissettirmiş ve gerekli gördüğü yönlendirmeyi yapmıştır. Bu örnek İngiltere’nin başkenti Londra da uygulanmaktadır. Görme engelli bireyler dokumsanabilen yüzeylerle yollarını başkasına sormadan ve bağımlı olmadan bulmalarını kolaylaştıracaktır. Üniversitemiz bu yüzeyi tıpkı bir bisiklet yolu gibi engellilere ayırarak doğu batı yerleşkelerimize ulaşım başta olmak üzere tüm ana arterlere uygulayarak görme engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıracaktır”

SESLİ KÜTÜPHANE

Öte yandan proje kapsamında sesli kütüphane uygulaması yapılacağını da ifade eden Akay, böylelikle engelli bireyin başka bir kişinin yardımına ihtiyaç duymadan dilediği kitabı dinleyerek okuma fırsatı bulacağını kaydetti. Akay “Görme engelli bireyler için de kullanacakları bilgisayarlarda kolaylık sağlamak için kabartmalı klavye temin ederek daha rahat bir ortam da bilgisayar kullanmaları sağlanabilir. Yapılmasını istediğimiz görme engelli bireylerin ulaşabileceği internet sayfasının seslendirmesi tamamen sayfanın özelliği olup Türkiye de örneği bulunmamaktadır” dedi.

Üniversitede engelli bireylerimiz için yapılacak olan etkinliklerde ulaşım sorununun başı çektiğini de hatırlatan Akay “Ulaşım üniversitemizin ulaştırma birimiyle mümkün olacaktır. Buna bağlı olarak yaptığımız araştırmalar sonucunda üniversitemiz araçlarının hiçbiri engellilerin kullanımına uygun değildir.Engelli bireylerin rahat bir şekilde tutulup hareket etme olanağı sağlayan spor aletlerinin üniversitemiz spor salonuna getirilmelidir. Engelli bireylerinde diğer öğrencilerden farkı olmadan spor yapmasını sağlayacak ortamların hazırlanması ile engelli bireylerin kendi olan güveni artacaktır” diye konuştu.

İLAYDA KIŞLA'NIN ÖZEL HABERİ