SDÜ öğrencileri ‘Keşif Isparta’ projesi kapsamında Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, Ertokuş Medresesi ve tapusu 5 Mart 1930’da Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e armağan edilen Can Ada ile Yeşil Ada’yı gezdi. Ertokuş Medresesi’ndeki gök cisimlerini gözlemlemek ve uzayı keşfetmek için o dönem (13. yy) oluşturulan sistemleri inceleyen öğrenciler, Selçuklu motifleri ile süslü mihrap ve geometrik şekillere hayran kaldı.

İlham Veren Üniversite’nin öğrencileri Isparta’yı keşfediyor

‘Eğitim- Öğretim’de Kurtuba Modeli’, ‘Öğrenci Odaklı Yönetim’ Sistemi ve ‘İlham Veren Üniversite’ mottosu ile hareket eden SDÜ, Isparta’nın tarihi değerlerini, kurulan uygarlıkları, doğal güzellikleri için hazırladığı projeyi hayata geçirmeye devam ediyor. ‘Keşif Isparta’ projesi kapsamında SDÜ öğrencileri, Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, Ertokuş Medresesi ve Eğirdir Gölü Havzası’nı gezdi.

Felsefesi ‘Demokrasi, Kalkınma ve Gelişim’

6 Mayıs Cumartesi günü ‘Keşif Isparta’ projesinin ilk durağı Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi oldu. SDÜ’den 65 öğrenci, İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Araştırma Görevlisi Hasan Rençber’in akademik gözetmenliğinde Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nde incelemelerde bulundu. Müze Müdürü Osman Siviloğlu, 17 bin m2 Kampus’ta 6 bin m2 kapalı alanı olan ve Türkiye’nin yakın tarihinin tanığı 6 milyon 400 bin objenin sergilendiği müzeyi anlattı.

Bakanlık ‘Özel Müze’ statüsü vermek üzere

Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi Müdürü Osman Siviloğlu, şöyle dedi: “Bu Kampus’un üst şemsiyesi Demirel Külliyesi. Demirel Vakfı tarafından yönetiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na müracaat ettik. ‘Özel Müze’ statüsü verilmek üzere. Bu çok güzel bir gelişme. Kampus, 1990 yılında oluşturulmaya başlandı. İlk eser Şehriban Hatun Camii oldu. Merhum 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile simgeleşen fötr şapka formunda kapatılan bir Namazgâh var. Müze olan yapılar ise 2000 yılında tamamlandı. Bilgi Merkezi ve Kütüphane 2002 yılında inşa edildi. Kampus’ta 9 kubbe var. Bunun özel bir anlamı var: Zira merhum Demirel, 9. Cumhurbaşkanı idi. Ona atıf yapılıyor.  Burada 1950 yılından bu yana Türkiye’nin yakın tarihinin belgeleri var. Demokrasi ve Cumhuriyet kazanımları. Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nde Türkiye’nin yakın tarihine ait 6 milyon 400 bin belge mevcut. Baba evi de Etnografya Müzesi’ne dönüştürüldü. Müze, 26 Ekim 2014 tarihinde açıldı. Sayın 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, açılışta müze için şöyle demişti: ‘Bu bir savaş müzesi. Fakirlikle, susuzlukla savaş…’ Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin felsefesi demokrasi, kalkınma ve gelişim...”

6 milyon yeni belge geldi, araştırmacıların kullanımına açacağız

Yarım yüzyılı aşkın zamana damga vuran, tanıklık eden belge ve objelerin herkesin faydalanmasına açık olduğunu ifade eden Müze Müdürü Osman Siviloğlu, rakamları şöyle paylaştı: “8 bin eşya, 6 bin fotoğraf ve video, 126 bin fotoğraf yer alıyor. Giyim, kuşam, halı ve kilimden oluşan 500 obje sergileniyor. Müzede 42 bin gazete ve dergiden oluşan süreli yayın ve 46 bin kitap mevcut. Müzede toplamda 6 milyon 400 bin parça obje bulunuyor.”

Müze Müdürü Osman Siviloğlu, Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’ne merhum sayın Cumhurbaşkanı’nın 1949’dan hayata gözlerini yumduğu döneme kadar geçen süreçte biriktirdiği 6 milyon belgenin daha geldiğini belirtti. Siviloğlu, bu belgelerin değerlendirme sürecini de şöyle analiz etti: “Ankara’dan 10 bin klasör içerisinde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Devlet Su İşleri (DSİ) Zincirbozan sürgününe; Başbakanlığı’ndan Cumhurbaşkanlığı’na kadar geçen süreçte biriktirdiği 6 milyon belge var. Şu an otomasyon devam ediyor. Tasnif yapıyoruz. Bu belgelerin tamamını kurulacak web sitesine de yükleyeceğiz. Tüm dünyadaki araştırmacıların faydasına sunacağız.”

Anıt Mezarı Cumhurbaşkanlığı yapacak, Demirel ailesi de sonsuz destek veriyor

Müze Müdürü Osman Siviloğlu, 720 bin m2 alanda konuşlandırılan Anıt Mezar hakkında da SDÜ öğrencilerini bilgilendirdi. Siviloğlu, “Alan kıraç toprak idi. Dünya’nın dört bir köşesinden örnek fidanlar getirildi. Orası şimdi orman. 9 gölet var. Çalcatepe’de Anıt Mezar yapılıyor. Bunu da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı yapacak. Demirel ailesi de sonsuz destek veriyor” dedi. Siviloğlu, Müze ve Anıt Mezar’da şu ana değin yapılan tüm harcamaları merhum Sanayici Dr. İnşaat Yüksek Mühendisi Şevket Demirel’in üstlendiğini söyledi. Bundan sonraki harcamaları da Demirel Vakfı aracılığıyla ailenin yapacağını sözlerine ekledi.

Medresede Rasathane bulunuyor

‘Keşif Isparta’ Projesi’nin ikinci rotası Gazi Ertokuş Medresesi oldu. Atabey sınırları içerisindeki Ertokuş Medresesi’nde Selçuklu medeniyetinin çarpıcı izleri yer alıyor. Medrese’de gök cisimlerinin gözlemlendiği ve uzayın keşfedilmeye çalışıldığı düzenek de  yer alıyor. Öğrenciler, taş üzerinde geometrik şekillere de hayran kaldı.Gazi Ertokuş Medresesi, Sultan I. Alaaddin Keykubat zamanında Selçuklu uç kumandanı Mübarizeeddin Ertokuş tarafından 1224 yılında yaptırıldı.  

SDÜ öğrencileri, Atatürk’ün “ne muazzam manzara” dediği Eğirdir Gölü Havzası’nda

SDÜ’nün öğrencilerine yönelik ‘Keşif Isparta’ projesinin 2’nci rotasının son noktası Eğirdir Gölü Havzası oldu. SDÜ öğrencileri, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “ne muazzam manzara” dediği Eğirdir Gölü’nü gezdi, habitatını inceledi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Yurt Gezileri’ kapsamında, Kurtuluş Savaşı’nda üstün yararlılık gösteren Isparta’ya da gelmişti. 5 Mart 1930’da Eğirdir’e gelmişti. Geceyi burada geçiren Atatürk, 6 Mart’ta ise Isparta’da bir dizi temaslarda bulunmuştu.  O dönemin Belediye Başkanı Süleyman Sukuti Yiğitbaşı ve Yardımcısı Hatip Hüseyin Uzun tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Can Ada’nın Beratı verilmişti.

SDÜ öğrencileri Can Ada’dan sonra Yeşil Ada’ya geçti. Türkiye’nin en büyük 2’nci tatlı içme suyu kaynağı Eğirdir Gölü’nde güzel bir zaman geçirdiler. Kızılırmak Deltası’ndan sonra Türkiye’nin en büyük 2’nci Kuş Cenneti olan Eğirdir Gölü Havzası’nın habitatını incelediler.

SDÜ’nün ‘Keşif Isparta’ projesinin 3’üncü rotası Pisidia Antiokheia olacak.